måndag 23 december 2013

ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL !!



Hej Alla ni på olika håll !

Tyvärr har det varit tyst under veckan som varit här ifrån. Jag trodde min dator hade gjort sin sista suck men efter en datorkunnig person som fixat till det som behövdes, har den fått en chans till.

Efter morgonpromenaden bar det av till matvaruaffären med inköp av det sista inför julaftonen och idag har timmarna mestadels bestått av matlagning. Jansson, egen rödbetssallad, köttbullar, ris a la malta och nu en sen kopp kaffe.

Efter nyår ska jag väl se om jag ändå kan bjuda er på lite nytagna bilder med kameran. Nu har det varit så mycket tema på jul under December i min vardag.



Så klart att jag måste stoppa in Ernst i min blogg då och då. Verkligen en av mina favoriter, eller vad säger ni som läser ? Är han också en av era favoriter ?

Receptet nedan är absolut ett som jag ska pröva och njuta av i mellandagarna eller nyår.



Ett recept av Ernst Kirschsteiger

Antal portioner: 6
Färdigt på: ca 35 min
Ingredienser
6 päron, fasta och mogna 5 dl vatten 5 dl socker 1-2 påsar saffran 10 kardemummakärnor 2 dl päronkonjak 2 tsk flytande atamon (konserveringsmedel) 

Gör så här

1. Skala päronen.
2. Häll vatten, socker, saffran och kardemummakärnorna i en kastrull och koka upp.
3. Lägg sedan i päronen och koka de försiktigt tills päronen känns mjuka.
4. När päronen är färdiga ta bort ytskummet som har bildats med en sked.
5. Lyft över päronen till en kokad och torr glasburk.
6. Häll lagen försiktigt över päronen, tillsätt konjak och konserveringsmedel
7. Förslut burken och förvara svalt.
8. Använd tillsammans med lättvispad grädde och klenäter som en dessert.

Ernst underbara enkla julbröd

Ett strålande enkelt och fint bröd som är drygt, likt kavring. Passar utmärkt till en starkare ost, eller varför inte lägga på en skiva julskinka.
Ingredienser
2 tsk bikarbonat 7 dl vetemjöl 3 dl grahamsmjöl 2 dl grovt rågmjöl 1 liter naturell yoghurt 2 dl hela hasselnötter 2 dl skalade solrosfrön 2 dl mörk sirap 3 dl torkade fikon eller aprikoser 2 dl russin 2 tsk salt 

Gör så här

1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke.
2. Slå i yoghurten, nötterna och de torkade frukterna samt sirapen.
3. Smöra en avlång brödform och istället för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.
4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.
5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen och låt stå i 60 minuter. Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att det blir bränt.
6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd.


Låt er väl smaka !!



Så här såg det ut i December 2010. 
I år har vi grönt och milt. Vilka kontraster !





HA DET GOTT OCH TA HAND OM VARANDRA !!


JULKRAMAR !




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar