måndag 27 oktober 2014

Italiensk vecka







Första dagen i veckan och jag tänkte dela med mig idag av den underbart goda rulltårta som jag ska baka den här veckan.
Jag älskar verkligen det italienska köket och bakverk. Dess kök (maten :) ) andas ju Medelhavsmat och det sägs att det är en nyttig kost och jag tycker inte det är svårt att äta sådant då det är mycket gott.

Doft av Italien 
En färgglad blommig doft med annorlunda doftstruktur, som inte är uppbyggd med topp-, hjärt- och basnot. Doftnoter:
Italiensk Mandarin, Äppelblad, Lila fresia, Magnolia, Mysk, Vitt trä
Signaturdoftens tid är förbi. I dag har vi en parfym för varje tillfälle, och vår doft har blivit en av alla accessoarer vi samlar på oss. Styrda av säsong, tillfälle och humör väljer vi den doft som bäst ackompanjerar vårt sinnelag. Under sommaren väljer vi gärna rena och friska parfymer, medan vi under hösten längtar efter något mer sensuellt, kraftfullt och kryddigt. Men självklart kan du låta favoritdoften hänga med in i nästa årstid! Komplettera i stället med säsongens doftnyheter och lägg grunden till din personliga doftgarderob. Parfyminköpen handlar allt mer om spontanitet och att låta humör, stämning och tillfälle styra doftvalen.



Tiramisurulltårta 
Ingen efterrätt är så italiensk som tiramisu, en ljuvlig upplevelse i olika lager. Här är den gjord som en rulltårta med mascarpone, apelsin, kaffe och kakao som fyllning. Serveras med gott kaffe och några friska hallon.

Ingredienser
Portioner: 14 bitar

Botten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller vatten
Fyllning
250 g mascarpone
3 msk florsocker
1 apelsin
1/2 dl starkt kaffe
1 msk kakao
Till servering
hallon

Detta recept är gjort för 14 bitar portioner.
När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Sätt ugnen på 250˚C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm (för 14 bitar). Smörj det med lite matfett.
Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan.
Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på ett galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Låt kakan kallna.
Fyllning: Blanda mascarpone med florsocker och rivet apelsinskal.
Skeda kaffet jämnt över kakan. Bred på fyllningen och sikta över kakao. Rulla ihop kakan från långsidan.
Till servering: Skär i skivor och servera med hallon.

Vitlöksstekt kalkon med svamprisotto

Skäm bort någon, till exempel dig själv, med en krämig risotto till kalkonfilé brynt i krossad vitlök. Det är förvånansvärt enkelt att göra risotto, när du har fräst löken och riset häller du bara på vin och vatten och rör om i en kvart.



Så tillbaka till Sverige och böcker.....

BOKFÖRSLAG
Samma dag som hon skulle fira sin 50-årsdag fick TV-journalisten Ulla-Carin Lindquist sin diagnos. De problem hon haft med först sin högra hand, sen sitt ben och sen med allt fler …

Nathalie Svensson, överläkare och landets främsta expert på psykopater, trivs äntligen med livet. Som nyseparerad från trista Håkan har hon skaffat sig en etta i Stockholm, där hon …

Arvstvist och familjemakt inom familjen Bonnier "Lucke & Lull - Arvet efter en Bonnier" är en historia som är mycket enkel - och mycket komplicerad. Den …

Dödsdramat på ett av världens mest fruktade berg. Den svenske bergsklättraren Fredrik Sträng hade bestämt sig. Han var redo för K2 i Pakistan, ett av de…