Bakrecept Advent

God Morgon alla !
Nu är det nog "tillåtet" att sätta upp 1:a Advent-pyntet med stjärna eller adventsljusstaken
Blir en sådan fin stämning. 

Igår var det så ont om tid vid datorn. Hade massor som skulle göras. T e x så bakade jag lite till första advent.

De här kakorna har jag bakat flera gånger för att de är så goda, mums......
De hör ju inte direkt till ett adventsfirande men kan ätas förstås året om. :)


CIRKA 30 KEX

100 g parmesanost
4 kvistar färsk rosmarin
4 dl vetemjöl
150 g smör
0,5 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
½ krm bikarbonat
2 msk torkad rosmarin

Riv parmesanosten och hacka rosmarinen.
Blanda sedan alla ingredienser förutom den torkade rosmarinen i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast.
Dela upp degen i två lika stora stycken.
Forma degarna till två rullar.
Rulla degen i havssalt och rosmarin.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.



Saffransbullar med fyllning

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. MUMS!!!