onsdag 10 december 2014

Mammas juliga köttbullar, Mumsigt julgodis ....Vit Kardemummatryffel


Snöslask, drivsnö, hård blåst beroende på i vilken del i landet vi bor. Man kan inte säga annat än att det är varierande i vädret.
Läste att Storbritannien haft oväder med orkanvindar och vågor upp till 30 meter höga till havs. Ovädret kommer nu in till oss men med försvagad kapacitet, som tur är. 
Nåja, vädret kan man ju prata om hur mycket som helst men inne i stugvärmen är det ändå lugnt och skönt, eller hur ?


Men nu glömmer vi vädret och jag tänkte bjuda er på ännu mer julgodis. Så varse goda........


                                                 Vit kardemummatryffel







1 dl vispgrädd
200 gr vit choklad
2 msk svenskt smör
1 tsk kardemumma
1 dl kokos

Koka upp grädden och dra sedan kastrullen av värmen.

Bryt ned chokladen och rör ut den i grädden tillsammans med smör och kardemumma.

Häll upp på en djup tallrik och ställ kallt.

Forma små tryfflar av smeten och rulla i kokos. Förvara svalt.

Sen blir det mums att få lägga upp detta på julbordet och kanske njuta av det på julaftonskvällen framför TV'n.

Mammas juliga köttbullar

MAMMAS JULIGA KÖTTBULLAR på julafton

Ingredienser:
400 g köttfärs alt. blandfärs
3⁄4 dl ströbröd
1 1⁄2 dl vispgrädde
1 msk riven gul lök
1 st ägg
1 tsk salt
1 krm malen kryddpeppar
1 krm ingefära
1 krm malen kryddnejlikor

Svenskt Smör till stekning

Gör så här:

Blanda ströbröd med grädde. Låt det svälla 5-10 min. Blanda färsen med lök, ägg, salt och kryddor. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad. Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar. Stek dem några i taget, i smör. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta. Sänk värmen när köttbullarna börjat få färg och stek tills de blir genomstekta, 5-10 min.