fredag 28 februari 2014

HELGENS FRESTELSER

Kanske en enkel efterrätt som är otroligt enkel att göra kan vara passande under en dag i helgen.
Varför inte när ni suttit framför TV'n på Söndag och åkt Vasaloppet ;);)

Bananplättar (ca 8 små plättar)

 1 mogen banan
2 ägg
+ se plättrecept/pannkaka

Vispa upp äggen ihop med den mosade bananen. Stek sedan bananplättarna i smör eller olja tills de är gyllene på båda sidorna

Genom bananen i plättarna behövs inget socker och det är ju bra.
Det går bra att strö på lite kokos uppe på plättarna.
Lite granatkärnor eller hallon på är också en god kombination.
Det går att ha en liten enkel exotisk fruktsallad med mango, passionsfrukt, ananas
ihop med plättarna också som kan smaka bra och fräscht.

Sirapskaka
Jag har prövat den här kakan och den är supergod.

En kaka som håller sig saftig och mjuk ett bra tag.
Smaken är dessutom lite ovanlig eftersom man smaksätter den med sirap, kanel och apelsinmarmelad.

100 gram smör rumsvarmt
2 ägg
2 dl sirap
4 msk apelsinmarmelad
2 tsk kanel
(1 tsk ingefära om du vill ha en kryddigare smak)
knappt 4 dl mjöl
1,5 dl kaffegrädde

Rör smöret mjukt
Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt
Blanda ner sirap och apelsinmarmelad
Blanda kanel och mjöl och tillsätt
Sist kaffegrädden
Häll smeten i en smord form och bröad sockerkaksform
Grädda i 175 grader tills den har fått fin färg eller känn med en sticka om den är färdig

MUMS..........

Källa: matlagarna.blogspot.com













torsdag 27 februari 2014

Matrecept




En lättlagad laxrätt med ett lågt GI, som passar både till vardag och fest.
Servera med en gud örtmajonäs eller en sallad bara.
Eventuellt pressad potatis till också

Ingredienser  (4 portioner)

  • 600 g laxfilé
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • Varm salladsbädd
  • 1 dl Kokta Små linser
  • 2 gula paprikor
  • 2 salladslökar
  • 10 st cocktailtomater (Helst In kvist)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Satt Ugnen in 200 grader.
  2. Salta OCH peppra laxen OCH lagg håla i en ungsfast form. Ringla ÖVER olivolja.
  3. Ungsbaka Laxen i 15-20 Minuter.
  4. Skiva grönsakerna OCHj stel DEM NAGRA Minuter i olivolja i en het Stekpanna.
  5. LaGG grönsakerna i botten in ETT serveringsfat OCHj LaGG ÖVER Laxen. Strö linserna ÖVER Laxen.
  6. Servera GENAST.
*******************************************************
Så fint med tulpaner, det känns verkligen som vår.
Jag fick dem härom dagen och hoppas de står sig någon vecka till så att jag kan njuta av dem.





Lite loppisbesök har gjorts och här ser ni vad jag kom hem med, kastrull/grytunderlägg för 5 kronor/st. :)
Behövde slänga de gamla korkunderläggen som hade gjort sitt.


Sände längtans blickar på denna stol av gammal årgång som var prissatt till 75 kronor.
Den går ju att måla om. :)

Hann med också att göra en enkel citronkaka till eftermiddagskaffet.






måndag 24 februari 2014

Naturvandring

Det är väl inte många som inte tittat ut i det vackra vädret idag.
Nu letar man efter vårtecken överallt och gläds åt när man hittar sådana tecken.
Nästan så att jag räknar dag för dag nu tills vi är inne i en riktig vårmånad.
Känns hoppfullt och glädjerikt att få lämna den mörka årstiden bakom sig.

Vaaa.... ???


En gammal ek som behövt lite stöttning. Säkert ett flera hundra år gammalt träd.


Tjockt täcke av löv, vackert ! 


Isen har inte velat gett sig än, men snart, snart....


Här och där utefter strandkanten har ändå solen och "värmen" gjort sitt på isen.




Solen blänker idag vårligt på isen




Nu går vi mot varmare och ljusare tider....


På en byväg om våren......var det inte en gammal, gammal låt som hade den titeln....


Önskar er en skön Måndagskväll !

lördag 22 februari 2014

Sött och gott i dubbel bemärkelse ! :)


FÖRST AV ALLT VILL JAG TACKA ER SÅ MYCKET FÖR ERA FINA OCH TREVLIGA KOMMENTARER !!!

Fint besök igår ! Min hunds bästis :)
Bästisen hann kliva in genom dörren men hann knappt hälsa utan istället tog hon sikte på det torra märgbenet som låg kvar i hallen och hon ägnade mer tid åt benet än åt sin bästis :)
Hon gnagde och gnagde och gnagde och gnagde och sen måste man sova efter det.....så gick den förmiddagen...   :)



 Tycks bli en lång väntan på benet, bäst att lägga sig så länge.....bara hon inte äter upp allt på det.....


jaja....det här blev ju för trist....tar mattes kängor som huvudkudde en stund istället och bidar tiden för att sno åt mig benet vid rätt tillfälle.....
Jag är gammal och listig och vet hur en slipsten ska dras....... :):)

******************************************

Gottegris som jag nämnt tidigare att jag är så lägger jag ut ett recept till här.
För si så där ca 7-8 år sedan bakade jag mycket punchrulltårtor när jag fick gäster. 
Den är så himmelsk god, jag lovar....
Gästerna ville aldrig gå hem.... :):) sen slutade jag baka den ;);)
Punschrulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk punsch
1 1/2 msk mjölk

Fyllning:
200 g smör 

1 1/2 dl florsocker
1 äggula
5 cl punsch

Vispa ägg med socker pösigt. Rör i vetemjöl blandat med bakpulver. Tillsätt punsch och mjölk. Bred ut i en avlång fyrkant på ett bakplåtspapper och grädda i 5 minuter i 250 grader.
Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt den bli kall innan den breds med fyllningen och rullas samman och läggs svalt. Strax före servering pudras rulltårtan med florsocker.Fyllningen: Rör smör  kraftigt med florsocker, en rumsvarm äggula samt rumsvarm punsch.

Man kan gott ta i lite mer punsch försiktigt för att få lite tydligare smak av det.




fredag 21 februari 2014

Helgmat

Helgen är här med härlig ledighet och vi ska ju också äta och det är alltid
trevligt att äta lite extra gott en helg.

Medans det smattrar nu på morgonen utanför på fönstren av regnet, sitter jag och planerar min dag.
Det blir nog inga stordåd i alla fall jag kommer att göra. Livet är ju ändå fyllt av händelser, stora som små.
Jag ska få ett fint och trevligt besök om en stund.
Lite senare kommer det nog att finnas några bilder här att titta på.



Ingredienser

4 stfläskkotletter, (à ca 150 g)
0,5 mskrapsolja
1 tsksalt
1 krmsvartpeppar, nymald
100 gfärskost, naturell (5 %)
4 mskpepparrot, färskriven
0,5 dlvatten

Rotfrukter

6 stpotatisar, (ca 500 g)
2 stpalsternackor, (ca 250 g)
1 mskrapsolja
1 tsksalt
2 stäpplen
1 stpurjolök

Tillagning

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatis och palsternacka i bitar eller klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och strö på salt. Rosta mitt i ugnen ca 10 min.

2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Ansa och skär purjolöken i ca 3 cm breda bitar, lite på snedden. Blanda äpple och purjo med potatisen och tillaga ytterligare ca 10 min.

3. Skär ett par snitt i kanten på kotletterna. Stek dem i olja i en stekpanna med släpplätt-beläggning ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar.

4. Blanda ost och pepparrot. Klicka blandningen på kotletterna och häll vattnet vid sidan om. Låt kotletterna eftersteka under lock ca 5 min.

5. Servera kotletterna med sky, rostade rotfrukter och äpple.

Ca 410 kcal per portion, 9,5 g fett,
36 g protein, 40 g kolhydrater



 Vit kladdkaka

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Instructions

  1. Vispa ägg, vaniljsocker och socker.
  2. Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i.
  3. Rör ner vetemjölet.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
  5. Baka i 15-20 minuter i 200 grader.
  6. Pudra över florsocker med hjälp av en tesil och servera kladdkakan med blåbär och hallon.

    LÅT ER VÄL SMAKA !






torsdag 20 februari 2014

Dagens fotoskörd


Jag var bara så hungrig på att ut och fota idag fast det snöade periodvis. Det finns ju färger i naturen trots att det är Februari men visst väntar man på den färgsprakande våren allt.

Men någon fågel fångade jag aldrig med kameran idag. Det var så tyst runt omkring i buskarna och träden. En och annan skata och kråka hörde jag dock. Några talgoxar hörde jag också men såg dom inte.

Dessa små söta snödroppar som blivit riktigt stora hittade jag idag medans snön föll från himlen. Blev lite skakigt på kameran tyvärr.









Ja dessa pryder sin plats vid sjön också och är vackra i sig. 


Ingen bostadsbrist. Det finns plats för var och en.
















måndag 17 februari 2014

Älskade gamla hund


Min snart 11- åriga kärlek !

VÄNNEN FÖR LIVET - HUNDEN !

 I  11 år har vi vandrat tillsammans, du och jag, både i vått och torrt.
Snart ska du få en god födelsedagstårta.
Alla vi hundälskande tycker naturligtvis att våran egen är något alldeles särskild och det är kärlek.

Idag vandrade vi nog mer i vått än i torrt som ni ser på fotona. :)


"Matte, jag höööör inte vad du säger, jag är gaaaammal
 och har nedsatt hörsel !! "
"Tänkte baaaara ta ett spa-bad i lera och sand som är välgörande"






"Men matte skrik inte så dant, jag är ju ändå inte helt döv, än".
"Det här var väl ändå inte så farligt"
"Matte du vet, att jag kan ännu mer".









Byrålådsverk

Hej alla !

Ny vecka igen, hoppas ni får en bra vecka.



Idag kanske ni funderar på inläggets namn "byrålådsverk". Nej, det är inte konstigare än att 
jag nu ägnar lite mer tid till att skriva.
Lite varje dag helst så att berättelsen går framåt.
Som ni ser så finns det ett antal lådor att stoppa ner berättelserna i.
Kanske en för noveller, en för deckare, en för romaner, en för fiction ......   :)

men först är det bara ett tomt blad.......




Det tar tid att skriva. Vissa dagar flyter orden på som rinnande vatten och den andra dagen då sitter man där med orörliga fingrar på tangentbordet.
Då kan det vara en bra idé att resa sig upp och ut och röra på sig eller brygga ett par muggar med kaffe eller bara rensa huvudet lite med avkoppling.
Det är mycket våndor och beslut man ska ta hela tiden, leta efter den röda tråden,  i vilken riktning ska berättelsen gå, vilka personer är viktigast i berättelsen, vad ska hända, lycka, olycka, kärlek, sorger och bedrövelser, tro, hopp m m.

När man skriver så läser man det om och om igen och upptäcker många missar under tiden, felaktiga formuleringar, haltande resonemang, osmidigheter, flyter texten på bra.....
När man väl är "klar" som man tycker, då "kör" man en vända till och granskar....

Ändå så är det i alla fall stimulerande att lägga sig vinn om att det blir något bra av det för byrålådan......
Ens liv är ju en enda stor dagbok och det finns mycket att hämta ur där och
linda det samman ihop med fantasi.




söndag 16 februari 2014

Söndagens frestelser



Hoppas ni har det bra på er Söndag !





Varse god, ett alternativ om man vill pröva en vegetarisk lasagne.
Jag prövade den idag och den blev klart godkänd av mig.
Zucchinin och fetaosten gör rätten smakrik och fyllig tycker jag.

Jag valde ekologiska produkter i den mån det fanns i affären.

Ingredienser

 4
handle
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1 zucchini (à 300 g)
  • 4 dl lättcrème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 1 dl riven gratängost
  • salt och peppar

Till servering

  • 65 g rucola

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt krossade tomater och socker. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
  3. Skär zucchinin i grova bitar. Låt den koka med crème fraichen ca 5 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomatsås, crème fraichesås och smulad feta. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö på osten.
  5. Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
  6. Servera lasagnen med rucola.

För alla

Glutenfri: använd glutenfria lasagneplattor.
Laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och feta.
Mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot sour supreme (innehåller soja). Uteslut fetan och gratängosten.
Äggfri: använd lasagneplattor utan ägg.



Efter den vegetariska lasagnen blev det en nyttig fruktsallad och några av frukterna var ekologiska.
Hittills har jag inte sett några ekologiska apelsiner och de tillhör citrusfrukter och är tyvärr mycket hårt besprutade. Så det skulle välkomnas att få se sådana ekologiska också. 


Tisdag hela veckan. Nej inte riktigt :) Men nog passar jag på att njuta av det goda fram till påsk.
 Mer säger jag inte :) :)


Ha det gott !

Glada naturminnen


Hej Alla!
Morgonens soluppgång.
Vår promenad var blåsig, mulen men skön ändå. Både mitt sällskap och jag kollade in lite fåglar omkring oss.


Vi såg en gröngöling (grön hackspett) som snabbt flög till ett träd och klängde sig fast där, kanske för att själv inta sin frukost. Jag är ingen fågelkännare så ni som har större kunskap kanske kan rätta mig om den heter något annat.


Naturligtvis fanns det koltrastar som dök upp flera gånger under promenaden.
Koltrasten är väl värd titeln "Sveriges Nationalfågel" och den fantastiska melodiska sången som hannen framför högljutt är så fin.

Tänk er en vårvarm kväll i tystnaden och sitta och lyssna på den när den sjunger i trädgård och skog är väl lika bra som att lyssna på musik på en radio.
För mig är det lyriskt.


Då minns jag alla stilla vårkvällar som barn ute i naturen med min far som var en naturmänniska ut i fingerspetsarna som tog mig med om kvällarna när det var högvatten upp i beteshagarna där gäddorna slog och vi hörde koltrastens sång också och även sjöfåglar som sjöng för varandra över de våtlagda ängarna. De riktigt ekade runt om oss i den stilla vårkvällen.
Där stod vi andäktigt och tittade om möjligtvis någon gädda började närma sig de nät som var utlagda i vassen. Det var mer spännande än en deckare.

Varje slag som en fisk gjorde i vattnet så tänkte man och hoppades att den skulle simma mot näten, det kunde ju bli något att bära hem och jag var så stolt då.

Min far hade med sig långa s k sjöstövlar som han klev i och gick ut i på ängen eller i vassen för att vittja.
Jag minns jag klev på tuvorna så långt jag kunde för att få komma så nära som möjligt när pappa vittjade.


TREVLIG SÖNDAG !!


















lördag 15 februari 2014

Äkta vänner

Orden får idag tala för sig själva....




VÄNNER ??

Vilka av våra vänner är falska eller äkta ?

Riktiga vänner finns alltid där när du behöver dem

Falska vänner säger att de finns där för dig men när det väl gäller så gör de inte det

Riktiga vänner finns alltid närvarande

Riktiga vänner finns vid din sida även om du har fel

Riktiga vänner lämnar aldrig dig ute

Falska vänner märker inte om du finns där eller inte

Riktiga vänner sviker dig aldrig

Falska vänner gör det gång på gång

Riktiga vänner märker när du mår dåligt och finns där för tröst

Falska vänner bryr sig inte

Riktiga vänner är sådana vänner som du inte kan leva utan och som finns där alltid i vått och torrt

Riktiga vänner står alltid vid din sida

Vem lämnar sin vän när den har en allvarlig sjukdom som inte ger något hopp om att få leva vidare



Vet du vilka dina riktiga vänner är nu ?