lördag 30 augusti 2014

Matrecept, tankar, bilder


Hej där i regnet !

Idag regnar det här men hoppas ni där ute någonstans i landet har ett lite bättre väder.
Ett väder här som gjort för att sitta inne i sin skrifvarstuga och skriva.

Att leta sig fram i idéernas labyrinter, hitta det betydelsefulla att berätta om, hitta glöden i det som berättelsen skall handla om, gallra och åter gallra bland tankar och idéer.

Kunna hitta de rätta ställena att skriva på. Det kan vara i stort sett var som helst men bara där man känner att här får jag inspiration och glöd. Man får liksom känna in var det är bäst.
Det går t o m bra att sätta sig ner på ett kafé och skriva, bara det känns bra. Kanske fin utsikt, kanske stimulerar det att ha folk på ett kafé runt sig med prat,sorl och puls eller så vill man ha tvärtom, lugn och ro med tystnad.

Fortsättning följer.........

********************************

Lite foton har kommit till sedan sist.


Clematisen blommor så fint fortfarande.......


Här var det en som fått pippi på blåbärspaj....den som gapar efter mycket.....


nåja..den verkade inte ha förlorat något.....utan laddade in för allt den var värd....


En liten sötis som står och spanar ut......kanske något intressant kommer....


Foto: Leila Lindholm

4 PORTIONER

  • 500 g nötfärs av högrev (blir ca 8 mini hamburgare)
  • salt och peppar

 Tillbehör

  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 6 skivor cheddar ost
  • 8 hamburgerbröd
  • 4 hela saltgurkor
  1. Blanda färsen med salt och peppar, undvik att knåda för mycket med färsen, utan blanda bara lätt, tillsätt ordentligt med salt och peppar.
  2. Lägg hamburgarna på grillen
  3. Skiva tomater och rödlök, saltgurkan skivar du i stavar, dela ditt bröd och lägg på grillen precis innan hamburgarna är klara ca 2 min på varje sida ska hamburgarna grillas, du kan även lägga på en skiva cheddarost nu.
  4. Bygg ihop din hamburgare med alla ingredienser.
  5. Servera med chips eller pommes frites

Låt er väl smaka !


TREVLIG HELG !


fredag 22 augusti 2014

Bokmalen rapporterar.....vovve, matrecept, foton och skrivandets våndor

Fredag och helg igen
På menyn här hemma ska det bli citronlax med rosmarin. 
Varsegod recept lyder som nedan :)




1 tsksalt
1 krmsvartpeppar, nymald
1 mskolivolja
0,5 mskvetemjöl
2,5 dlmatlagningsgrädde
2 stvitlöksklyftor
0,5 stcitron, rivet skal och pressad saft
0,5 dlsvarta oliver
1 tskrosmarin, hackad och färsk eller torkad
500 glaxfilé, skinn- och benfri
1 sthönsbuljongtärning
1. Skär laxen i stora tärningar. Skala och hacka vitlöken.
2. Bryn laxen runt om i olja i en stekpanna. Salta och peppra.
3. Vispa ihop grädde, mjöl, smulad buljongtärning, rosmarin och citronsaft i en gryta.
4. Lägg i lax och vitlök. Låt allt sjuda ca 3 min. Strö över citronskal, oliver och ev färsk rosmarin. Servera med potatis och spenat.
RECEPT FRÅN 



Skrivarvrå, skrivarlya, skrivarstuga, huvudsaken man har hittat sitt hörn i sitt skrivande som ger lugn, harmoni och inspiration.

Det sägs att en av tre drömmer om att skriva en bok men gör det inte och främsta orsaken är rädslan att misslyckas.

I våndorna får man tänka, att jag duger - att jag gör så gott kan.




Det kanske blir lite mindre TV-tittande, kanske lite mindre städning (hmm...om det nu städas så mycket ;),
osv, osv....

Rädsla med skrivandet, att inte räcka till. Jag tror av det jag lärt mig, att det är bra att konkretisera rädslorna.
Försöka skriva ändå, trots rädslor eller att komma över dem.
Skriv om rädslorna, flödesskriv, titta på den. Hur ser den ut ?
De flesta som skriver drabbas av rädslor.


Det har blivit lite foton idag som jag visar här






Jag kan berätta att min lilla vovve har en riktig favoritplats (precis som sin matte) att sitta på. Det är ofta vi gör ett stopp utefter promenadvägen där det finns en örtträdgård med bänkar att sitta på. Där kan matte sitta och dofta blommorna och lyssna på humlornas surr och fiskmåsarnas skrik från vattnet. Medans min lilla älskliga fröken sitter och spejar från vår bänk på det som kan röra på sig.







Solen sken mellan varven jag fotade







TREVLIG HELG !






torsdag 21 augusti 2014

Huka er gubbar och kärringar.......och så lite godsaker

Bloggen har bytt namn från Solglimtar till Skrifvarstugan. Varför ? Jo för att mycket kommer framöver att handla om att skriva en bok med dess alla tankar och lärande.
Men självklart kommer det att smyga sig in Solglimtar också som det där med fotograferande och lite recept som smakar bra. 
Alltså det blir nog som andan faller på och det finns ämnen att fylla på med här.


På gång med mitt skrivande:

Så...."Huka er nu gubbar och kärringar för nu är sanningens minut kommen" till de med eventuellt dåligt samvete. Om sådana personer som försökt grävt andras undergång, kan ha något samvete förstås.

Tankar, en av mina tankar under ett flertal år har varit att skriva och jag har till och från skrivet. Mest för byrålådan. Men nu plockar jag upp lite därifrån och fortsätter på det.
Nu ligger jag i startgroparna för att komma lite längre än till själva byrålådan. Hösten börjar nalka sig med stora steg och det är ett ypperligt tillfälle att börja skriva mer då.

Man kan drömma om det, man kan prata om det, tänka på det, fantisera om det - men främst bör man i alla fall - skriva ! Att komma sig för. Få in rutiner. Det ska vara ett naturligt inslag i ens vardag.
Det ska vara lika naturligt som att borsta tänderna, äta och sova, sade någon.

I morgon väntar mig ett webinarium som ska bli intressant. Där massor av bra skrivtips kommer att ges och hur man kan fortsätta att skriva utan att tappa sugen, stävja sin skrivkramp och skapa plats för skrivandet.



Den lilla nätta hederliga anteckningsboken och en liten penna att ha med sig var man än går är ett bra knep.
Kommer man på några detaljer som ska in i storyn så är det lika bra att anteckna det direkt på stående fot.

Ja, vad vill man skriva om då. Vad ska handlingen/boken handa om ?
Blir det en novell eller blir det en roman eller vad blir det ?

Blir det en story om ens upplevelser inlindad i fiction ?

Blir  det en titel som t ex :
"Dom stal min make"
 eller
"Romans i Provence"
eller
"Du stal mitt liv"
eller
"Lögnarens sanning"
eller
"Den grymma flykten"
eller
"Kaffe med dopp på verandan"

Kanske har jag uppslag så det räcker för flera böcker........


Någonstans mellan fantasin och verkligheten i skrivandet som är så otroligt lockande och att hitta rätt i skrivandets labyrinter.
Det kan ju bli hur mycket och hur fantasifullt som helst.
Medans det också är dagar av skrivkramp. 
Jag tror att det är viktigt att man skriver om det man verkligen vill berätta - och gör det på sitt sätt.
Försöka hitta sin egen stil på det.

Ska under den här hösten delta i en grupp där vi värmer upp "pennan" och skrivandet med att träna på massa början, en för varje dag. Även lite längre texter ska vi skriva. Vi får också inspirerande läsning och massa tips på hur vi kan öka vår lekfulla sida i vårt skrivande.

Ja, det kommer att bli en hur rolig och spännande höst som helst.

Pennan är vässad och jag redo !


Till något helt annat som också ligger mig varmt om hjärtat är godsaker i alla dess former.

Så varsegod mina vänner, här är ett recept som smakar mer....



Hämtat från Leila Lindholm både bild och recept.

2–15 CRÊPES

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 citron
  • 3 ekologiska ägg
  • 6 1/2 dl mjölk
  • 3 msk smör
Smör till gräddning
Strösocker och rivet apelsinskal till servering
  1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
  2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
  3. Smält smöret och tillsätt det i smeten.
  4. Låt smeten svälla i 15–20 minuter.
  5. Smält en klick smör i en medelvarm stekpanna, bred ut smet med hjälp av en stekspade och grädda riktigt tunna crêpes.
  6. Vik dem till halvmånar och vik en gång till. Servera med strösocker och rivet apelsinskal


Låt er väl smaka !




















torsdag 14 augusti 2014

Mat, böcker och annat


Vackra fina Augusti med sin lite klarare luft men ändå med lite Juli-smak kvar. Man börjar ändå få lite försmak av hösten vare sig man vill eller inte. Sommaren börjar försiktigt att ta hösten i hand vartanefter.
Lugnet börjar lägga sig över campingplatser, stugbyar och typiska semesterorter.
Hemvändarna börjar förbereda för sin jobbvardag igen.

Ja, jag gillar nog varje månad på sitt sätt. Varje månad har en längtan och förväntan för mig.

Januari
Kan vara vacker med snö som gnistrar i kylan. Det kan knarra under fötterna på promenaden.
 men den har en längtan också, efter värmen och våren. Den är på väg mot ljuset.
Dagarna blir alltmer ljusa.

Februari
kan nog vara som Januari men ännu lite närmare ljuset och våren. Den kan till och med dela med sig av lite våraning om den är mild.

Mars
Du underbara, du bjuder på underbart takdropp, dagsmeja och en inbjudande sol som säger, nu är det inte långt kvar till våren.

April
Lurad, nej bara den 1 April annars vet vi att det är förvår. Den kan stå för kyla, rusk och ett ombytligt väder. Då man ena veckan är säker på att våren är här men så ombytlig den kan vara. Den andra veckan kan t o m snö falla. När vi ska åka till Blåkulla brukar det kunna vara ett riktigt bakslag på vädret.

Maj
Nu äntligen ! Den älskade vårmånaden. Allt är så skirt ute i naturens färger. Råttörona på björkarna börjar växa till sig. Nu njuter vi av alla vårblommor som slår ut en efter en.
Nu börjar planeringen av sommar och trädgård

Juni
Skolavslutningar, midsommarfirande med sill och färsk potatis, svenska jordgubbar, dans kring midsommarstången, små grodorna....
Ja det är det svenskaste man kan tänka sig
Nu spirar allt i naturen
Vi har hela den sköna sommaren framför oss

Juli
Semester, resor, campingliv, grilltider, upplevelser, bad, nöjen, skratt, gemenskap
Njuta av de soldagar som kommer, koppla av, inte stressa
Ett somrigt mjukt sommarregn på allt vackert som blommar som ger vatten åt naturen
Sommaren känns lång
Härliga Bigaråer att plocka, smultron på strå som ett minne från barndomen

Augusti
Än njuter vi sommar, iaf den första delen av månaden
Vi vänder hemåt mot vardagen
Skolorna börjar med förväntningar
Nu börjar vi ana en svag höstluft, dimmor som lägger sig under morgnarna över landskapet
Växtkraften har avtagit
Men riktigt fina, varma sommardagar än kan vi njuta av
Bonden jobbar på högvarv, det ska skördas

September
Nu börjar naturens färger att förvandla sig till de gula, oranga färgerna. Gräset har antagit sin gula ton, en del nedvissnat
Klara, härliga höstdagar bjuder på ännu varma dagar kan göra
En tur till skogen för att plocka svamp och kanske lingon
Dagarna har obevekligen mörknat men desto finare med många levande ljus inomhus

Oktober
Kyligare och regnigare men det finns dagar av värme om det vill sig men oftast är det tröjan på
Dagarna blir allt kortare
Löven börjar falla av
En och annan höststorm kan svepa förbi
Nu är det dags att ställa om klockan till vintertid igen, så fort det alltid går från sommartid till vintertid

November
Kallt, Kalt och grått i naturen
Löven har lagt sig på marken som ett täcke
Fåglarna har tystnat
Nu är mörkt om kvällar och dagarna allt kortare
Ljuset lyser i vart fönster
Titta till förrådet av adventsljus, julgardiner, baka saffransbullar
En enda lång väntan till 1 Advent, Lucia och julen

December
Årets sista månad så mörk med korta dagar men ändå så hoppfull med sådan glädje
där bullbak, julpiff finns med
Julmarknader
Fina traditioner
Drömmen om sina barndoms jular
Lucia skrider fram med sin skönhet och sprider glädje med vackra julsånger
Bord dukat av julmat
Tomten kommer
Förväntningar inför det nya året
Nyårslöften för tusende gången

Jag har en sån där lagom förnöjsam-lycka just nu. En sån där tack-för-att-jag-finns-lycka.
Vet ni, lyckan kan inte jagas. Jag tror lyckan är en förmåga att känna och att vara uppmärksam på. Se nuet och det vi har omkring oss. Se det lilla i vardagen som en gåva. Det som är här och nu och frånvarande av alltför stor olycka. Vi lever här och nu. Det är nuet vi ska se och uppleva.
Tiden ska inte bestå av ett enda jagande efter lycka. Den finns NU HÄR hos mig.
Det var någon som sa:  Jaga inte livet - det kommer till dig.
Som någon annan sa: Länge leve livet och det vackra som finns
Det handlar inte hur vi ser ut eller alla inne-prylar vi omger oss av utan hur vi lever livet

  * och var glada och se det positiva i vardagen och med oss själva och andra *



Lite boktips

Stalins makaroner är en bok med 31 recept från spännande, knäppa och storslagna händelser i historien där maten var med på ett hörn. Schnitzeln som de hungriga bankrånarna fick nedskickade till sig under Norrmalmstorgsdramat, receptet på köttfärssåsen med makaroner som Stalin, Churchill och Roosevelt åt under Jaltakonferensen 1945 och rödtungan som serverades på den allra första Oscarsgalan 1929 presenteras alla tillsammans med en kort historisk bakgrund. Likaså den första måltiden som intogs på månen och köttbullarna som sänkte Floyd Patterson.


Recepten i boken bygger på autentiska recept, handskrivna lappar, gamla tidningsartiklar, lite hörsägen och menyer från förr i tiden. Stalins makaroner är en snygg, underhållande och annorlunda bok om mat och historia.

Nu när vi ändå är inne på historia så delar jag en annan intressant bok som är värd att läsa.

Skyttegravar, taggtråd och ett ofattbart och poänglöst mänskligt lidande. Hundra år efter det första världskrigets utbrott kan vi tydligt se hur händelseutvecklingen skulle leda till en tragedi. För människorna som levde och dog i kriget, eller såg det närma sig vid horisonten, var dock bilden inte alltid lika självklar.
Med sin bok Stridens skönhet och sorg har Peter Englund givit ett nyskapande bidrag till det första världskrigets historia. Genom att utgå från högst verkliga människoöden, i de flesta fall okända personer vars liv fallit i glömska, hittar han ett nytt sätt att skriva historia.
Stridens skönhet och sorg 1914, som ges ut till hundraårsminnet av krigets utbrott, är första delen av fem i en kraftigt utökad utgåva. Med hjälp av ett utbyggt persongalleri bland de 21 nya huvudpersonerna finns en tysk hemmafru, en svensk främlingslegionär, en engelsk undersköterska och en österrikisk-ungersk försäkringstjänsteman vid namn Franz Kafka får vi följa det uppblossande storkriget på marknivå.
Det är en skildring av kriget som upplevelse och vardag, som löfte och lögn, som berusning och mardröm och som en allt nedbrytande,
förändrande kraft. Det är ett internationellt uppmärksammat experiment i historieberättande
som nu fullbordas.´
Stridens skönhet och sorg 1914 innehåller ett antal nyritade kartor och unika fotografier från krigets skådeplatser. Fotografierna, varav flera är i färg, ger detaljskarpa inblickar i krigets brutala och tidvis tragikomiska vardag.
Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 20012006. Han är sedan 2002 ledamot av Svenska Akademien och sedan 2009
dess ständiga sekreterare. Hans böcker är utgivna i ett tjugotal länder och han har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002.
 Det är en märklig och svindlande upplevelse Effekten är häpnadsväckande när vi kastas från den ena fronten till den andra, från sjukhus till bombade städer, från kärleksbekymmer till plötslig död // Det är storslaget och humanistiskt.
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad


tisdag 12 augusti 2014

Supersnabb brunchtallrik


Idag bjuder jag på många nytagna foton med olika variation och sedan tänkte jag bjuda er på en supersnabb brunchtallrik från Leila förstås.

Bild hämtad från Leila Lindholm

2 PORTIONER

  • 50 g kallrökt lax
  • 50 g prosciutto
  • 50 g kryddig salami
  • 125 g buffelmozzarella
  • 1 msk flytande honung
  • 1 bit brieost
  • 2 färska fikon
  • 1 näve valnötter
  • 1 påse mixsallad
  • en god olivolja
  • balsamvinäger
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn
  1. Lägg skivor av kallskuret och ostbitar runt kanten på ett stort fat.
  2. Ringla honung på brieosten och strö över fikon och valnötter.
  3. Lägg salladen i mitten av fatet och smaksätt med lite olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Det går hur bra som helst att använda vilka ostar man vill och vilka charketurier man vill.


Min lilla sessa som är det bästa som hänt mig på väldigt länge <3







Lilla humlan vid middagsbordet liksom kråkorna och kajerna.


Tur inte vi människor behöver äta upp och ner :)




Ytterligare små hungriga .....


Jag har ingen aning om vad denna växt heter men var speciell......










Ha det riktigt bra !






lördag 9 augusti 2014

Mat- och efterrättsrecept



Nu är det helg och jag tänkte idag äta en bit krav-märkt lax. Nyttigt och gott.


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg portionsbitar av lax i en ugnsform. Salta och peppra. Bred på ett ganska tjockt täcke av osten. Kör laxen i ugnen i 15-20 minuter, beroende på laxbitarnas storlek. Skär valfri mängd kålrot, morot och purjolök i tunna strimlor och woka i lite olivolja i några minuter tills grönsakerna blir lite mjuka, men fortfarande har kvar lite spänst. Servera till laxen.



Enkelt och gott. Går hur bra som helst att välja vilka bär man vill ha till sockerkakan.
En helt vanlig sockerkaka och sen vispgrädde ihop med favoritbären, mums.....














onsdag 6 augusti 2014

Djur och natur


Fortfarande lite semesterbilder......
Idag 13 grader på morgonen och lite regn. Det var länge sedan vi hade så svalt.
Det var riktigt uppfriskande att gå sin morgonpromenad idag utan att behöva bli alltför varm.



Den här lilla pippifågeln tittade nyfiket om jag ändå inte hade något gott att bjuda på.


Medans den här lite större spanade in annat, lite så där från ovan....


Men .....en säl som strandat......i Västervik. Troligtvis fel på navigationssystemet.....


En underbart fin och vacker ros som doftade lika fint som den var vacker















Jag är ingen direkt fjärilskännare och denna har jag inte kunnat leta mig fram till vad det är för namn på.
Är det någon av er som känner igen den och vet dess namn så skriv gärna i kommentarsfältet. Det är så välkommet ! Man lär sig så länge man lever......



Kan detta stämma att det är en citronfjäril.......??
Skriv gärna till mig i kommentarsfältet om ni vet.....