Äppelfika







Äppelfika

Kan vara gott så här på hösten. Hösttider lika med äppeltider och kulna dagar då man kanske väljer att vara inne mer en dag och då kan ett bak sitta rätt.
Det var precis vad det gjorde idag.



Mjuk äppelkaka med citron och kardemumma



ca 12 bitar

125 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker alt 2 msk honung
rivet skal av 1/2 - 1 citron 
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
1/2 dl filmjölk

Garnering:
2-3 skalade, urkärnade äpplen
ca 1 msk strösocker
ca 1 tsk stött kardemumma


1. Rör smör, socker och citronskal smidigt. Tillsätt ett ägg i taget i under omrörning

2. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner det i smeten ihop med filmjölken
Bred ut smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten)

3. Garnering: Stick ner tunna äppelklyftor i smeten. Blanda socker och kardemumma och strö det över äpplena

Grädda i 35 - 40 min. i nedre delen av ugnen

200 grader


FLUFFIG CITRONVISP

Vispa 4 äggulor med 1/2 dl florsocker
och 2 tsk vaniljsocker pösigt i en bunke.
Vispa 3 dl vispgrädde löst och vänd ner det i äggsmeten.
Tillsätt 1 1/2 tsk citronsaft
Serveras kall







Kommentarer

  1. Så fint du gjort här... ny design och nya färger... jättesnyggt!
    Mumsig äppelkaka... ser väldigt gott ut! Tack för receptet!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anki.....tänkte det skulle bli mer höstlikt på bloggen med färger och header. Kul att ändra om lite......
      Ha det gott du med !
      Kram

      Radera

Skicka en kommentar