tisdag 29 december 2015

Gamla tider kan bli som nya......



Vitt, vitt och lite kallt utanför fönstret idag.
Sitter gärna inne i "stugvärmen" idag men har man hund så har man :)
Då är det uteliv som gäller vare sig man vill eller inte.
Tack och lov för det :)

Många är väl vi som gillar att inreda och gärna vill ha loppisfynd till hemmet för att skapa den där personliga känslan av hemtrevnad, en blandning av gammalt och kanske lite nytt också.
Stilarna är ju som sagt många och man skapar det man vill. 

Jag går gärna på loppis.
Det behöver inte alltid att vara för att köpa något utan
det kan också handla om att få lite nya idéer till hemmet.

Går gärna flera varv på loppisen.
Ibland hittar man oväntade saker när man tittar runt efter andra varvet :).

Ta t ex som en gammal kanna att servera kaffe ur som kan vara så vackra,
kan istället idag fungera som ett ställe att plantera en fin liten blomma i.


Om du besöker en loppis, ha gärna en plan för vad du letar efter.
Gör en lista på vad du
skulle vilja ha med dig hem från loppisbesöket.


Den här ljuslyktan ovan tillhör en av mina favoriter från ett loppisbesök.


Vad kan vara vackrare än gamla, antika böcker.
Man kanske inte köper dom för att läsa utan snarare att ha dom som en vacker dekoration.
T ex att placera böckerna ihop med några passande prydnadsföremål på ett ställe i hemmet.
Kanske i ett fönster eller på en hylla.
Det är bara att låta fantasin flöda.


Här ovan har jag några loppisfynd som jag inte ångrat jag köpt.

Man kan hitta fina brickor i olika storlekar i silver, vackra fat eller
skålar att ha i sitt badrum.
Som t ex att förvara smycken i, spa-produkter att lägga upp på fat.


Här ovan är ett loppisfynd i form av en spegel som fått bli en
bricka att ställa glögg, glöggkoppar och ljus på, istället för att hänga på väggen.

I vårt konsumtionssamhälle så tycker jag det känns bra
att återanvända det som går och inte bara tänka på nytt, nytt och åter nytt.

Men däremot blir det ett nytt år snart och
jag vill passa på att önska

ER ALLA

ETT RIKTIGT GOTT SLUT PÅ 2015

OCH GOTT NYTT ÅR !!


Kram  !






måndag 28 december 2015

Vad ska jag ha till fläskfilén på nyårsafton.......Västerbottenpotatis....



Somnade sent, sent i natt och vaknade tidigt, tidigt i morse av traktor som 
var ute och röjde snö. 

Tände upp julstjärnor, satt på kaffebryggaren, drog på mig morgonrocken och tände levande ljus
sen var det klart för dagens första kopp med kaffe.
Frukosten då.....nä den får allt vänta lite. "Kaffetarmen" skrek tämligen gällt efter en god
kopp kaffe och då kan inget hejda den.



I förra inlägget skrev jag om fläskfilé till nyår.
En del gillar fläskfilé med pommes till, en del med potatis, en del med bara en sallad till.
I år tänkte jag pröva med VÄSTERBOTTENPOTATIS till köttet.

Hittade ett recept HÄR, kokaihop.se, som jag tänkte använda mig av.

4 PORT. INGREDIENSER:
800 gram
mandelpotatis
1 st
rödlök
1 dl
creme fraiche
1 dl
västerbottenost, riven
0.5 msk
olivolja
0.5 st
citron pressad

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka potatisen. Finhacka rödlöken. Stöt potatisen grovt och blanda ner creme fraiche, västerbottenost, lök och olivolja. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Nu väntar frukosten och jag önskar er en fin måndag på alla sätt !

KRAM !


Något för smaklökarna på Nyårsaftonen



GOD FORTSÄTTNING TILL ER ALLA !

Har ni haft en riktigt bra jul ? Hoppas att det blev det för er.
Här har det varit lata dagar och god mat, precis som jag velat.

I morse kunde jag knappt tro mina ögon, det snöade ute !
Nja, jag kan inte säga att jag jublade.
Hade hellre fortsatt att ha den gröna vintervarianten även om den här vita 
är bättre när man har hundar = renare hundar :)
Men både jag och hund är van vid påskruvat duschläge :)

Nu börjar vi närma oss nyåret och ett nytt år skall snart börja skrivas.

De flesta vill väl äta lite gott på nyårsafton. 

Varse god, kanske dessa recept kan inspirera, hoppas det ......


Förrätt - Langans Avocado- och räkpuck

Bild och recept lånade från  Recept.nu

FÖRRÄTT:
3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
vinäger
olivolja
dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs


GÖR SÅ HÄR:
Hacka avokadon, salta. 
Pressa över citronsaft. 
Häll över olja och vinäger. 
Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop. 
Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.

Som varmrätt tänkte jag mig fläskfilé men har inte ännu bestämt om det blir 
kantarellsås eller en krämig dragon- och senapssås till den.

VARMRÄTTEN:
Fläskfilé med dragon- och senapssås alt. kantarellsås


Recept hittar du HÄR på fläskfilé och dragon- och senapssåsen.
Även denna rätt från Recept.nu


Kantarellsås:
Väljer jag en kantarellsås så gör jag den på grädde och mjölk, kantareller, smör, kalvfond, svartvinbärsgelé, svartpeppar, salt och kanske en skvätt rött vin i också.

Så som man brukar säga att man sparar det bästa till sist :)
Jag som är en gottegris hittade den här efterrätten som jag 
säkert kommer att gilla. 

EFTERRÄTTEN:
Friterad Camenbert med varm hjortronsylt


Recept hittar du HÄR

Efter den maten är man nog rätt laddad för lite soffhäng framför TV'n :)


I morgon ska ni få ett litet tips på vad man kan äta till fläskfilén.

Ha det gott !



onsdag 23 december 2015

Mums a la Ernst, igen......


Så där ja.....dan före dopparedan.....
Nu är vi snart där, alltså vid JULAFTONEN som många barn längtat efter och även vuxna.

Här i "stugan" fortsätter julpysslet och köket är ett välbesökt ställe :)
Jag fortsätter på Ernst Kirchsteigers linje den här dagen också.
Gillar verkligen många av hans recept som både smakar gott och inte heller har så många ingredienser.
Det går relativt fort och många är enkla att göra.
Det gillar jag.

Ädelostbakelse
Bild lånad från RECEPT.NU


Ingredienser:
ca 250 g smördeg
200 g dadlar
200 g valnötter
200 g ädelost
1 ägg
bullformar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. 

Skär ut ca 10 x 10 cm rutor av smördegen och klä bullformen, låt kanterna av degen sticka fram som "hundöron". Fyll formen med dadlar, valnötter och ost. 

Vispa upp ägget och pensla den utstickande degen. 

Grädda i ca 10 minuter tills degen fått vacker färg och osten har smält och börjat bubbla något.


Blir nog en liten start med dessa godingar redan i kväll :)


GOD JUL TILL ER ALLA !!

KRAMKRAM !





















tisdag 22 december 2015

Julgodis a la Ernst




Julpysslet fortsätter i "stugan" här.
I dag är temat julgodis. 
Även julgodiset valde jag i år att gå på Ernst linje och det ångrade jag verkligen inte när
jag tillät mig att provsmaka lite ;) 
för det måste man väl ändå få göra och vara ett lite privilegium när man
äger köket för det mesta :)

Du hittar hans recept nedan

Vit chokladfudge med kardemumma

1,5 dl grädde
5 dl strösocker
150 g smör
1 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 tsk kardemummakärnor, malda
100 g vit choklad, hackad
florsocker

Gör så här:

Rör ihop grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull. 
Koka på medelvärme till 118 grader. 
Detta tar ca 30 minuter. 
Rör om då och då. 

Ta av kastrullen. Blanda i vanilj, stött kardemumma och hackad vit choklad, låt den smälta. 

Häll upp i bakpappersklädd form. Låt stelna i kyl. Skär i bitar, rulla i florsocker.





måndag 21 december 2015

Mums a la Ernst


Välkommen julvecka.....

I helgen provade jag Ernsts Janssons rotfruktsfrestelse och jag säger bara ett ord om denna Janssonvariant,
JÄTTEGOD !!!!
Kan verkligen rekommendera detta recept som en variant till den annars mer klassiska Jansson till julen.
Jag ändrade dock lite i receptet.
Jag tog bort mjölken och använde bara grädde.
Dessutom strödde jag på ströbröd över rätten i slutet av tillagningstiden.
Jag tyckte den blev lite mer frasig av ströbrödet, vilket jag gillade.


Janssons rotfruktsfrestelse skapad av ERNST

Bild lånad från RECEPT.NU

Ingredienser:
200 g rotselleri
350 g morötter (2 stora)
600 g sötpotatis
200 g lök (1 stor)
3 dl grädde
1 l mjölk (börja med 0,5 l)
125 g ansjovis
200 g lagrad ost
peppar

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. 
Skala och skär ner alla rotsaker i 2 x 5 cm stora stavar. 
Riv osten grovt. 
Blanda alla ingredienser med ansjovis, grädde och 0,5 l mjölk i en stor skål. Spara resterande mjölk till att toppa upp gratängen med om det behövs. 
Lägg upp rotsakerna i en ugnsfast form.









lördag 19 december 2015

Tekniska problem....??




Jag har förstått att det varit problem med att komma till min bloggsida för Lördagstema - Citat.
Har letat efter felet men har inte hittat felet tyvärr.
Har inte ändrat om i inställningar så jag undrar om det har att göra med själva Blogger att den tekniska biten krånglar. 


Men problem är till för att lösas.......så jag kollar vidare......


Önskar er en fortsatt fin adventshelg !

torsdag 17 december 2015

Min eftermiddag




Så här ser min eftermiddag ut med mys i stugan utan stress och trängsel :)
Regnet det bara öser ner just nu........
Mat, fika, alkofri glögg, pepparkakor,  lugn, ro, mys, pyssel.

Mer om mat i helgen.











Fin torsdagskväll till er alla !



onsdag 16 december 2015

Lördagstema - Citat


Hoppas ni har det bra där ute och att ni kan se fram mot julen.

Appropå Lördagstema - Citat (länk i Headen) så har jag länkat så ni redan nu kan lägga in ert citat inför lördagen.
Så här i helgen innan jul, tänkte jag, kanske man har så mycket att pyssla med att datorn kommer långt ner på prioriteringslistan och att det då kunde vara bra att ha fler alternativa dagar att lägga in citatet på.

Jag tar inget uppehåll från citat-lördagarna trots helger osv utan länken kommer att hållas öppen varje lördag.

Önskar er en fin Onsdagskväll !


lördag 12 december 2015

Lördagstema - Citat



Veckans bidrag till mitt Lördagstema - Citat.




TREVLIG LUCIAHELG !



fredag 11 december 2015

Ernst apelsinsill




Så där, nu har Ernsts sill blivit klar här i stugan. 
Vet inte än hur den smakar riktigt men är nog rätt säker på att den kommer att smaka gott till jul.
Den ska stå minst två dygn innan avsmakning.






Ingredienser:
450 g inläggningssill
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12 %
1 rödlök
3 lagerblad
5 stjärnanis
0,5 apelsin i skivor
1 apelsin, zest (skal)


Gör så här
Koka upp 1-2-3-lagen (ättika, socker och vatten) tillsammans med stjärnanis och lagerblad, se till att sockret har löst sig. 

Skala och skiva rödlöken i tjocka skivor. Tvätta och riv skalet på en apelsin med ett rivjärn. Skiva halva apelsinen i skivor. 

Öppna burkarna med sillen och sila av spadet, skär sillen i 2 cm tjocka skivor. 

Varva lök, apelsin, zest med sill och täck med lagen, låt stå minst två dygn


Ha en bra fredagskväll !

tisdag 8 december 2015

Julförberedelser







Under tiden vi går med stora kliv mot julen så har jag börjat förbereda lite grann i köket och fyllt på förrådet med glasburkar. 
I år ska jag göra några sillinläggningar som Ernst har tipsat om i sitt program.
Men vilka sillinläggningar det blir tänker jag inte avslöja än.
Det blir både bilder och recept på det jag kommer att göra sen framöver innan jul.



Den stora glasburken hade jag inte tänkt att ha matnyttigt i utan det blir något helt annat
inne i burken :)
Det kommer jag också att visa vad det blir i den framöver innan julen.

Lite annat smått och gott i dubbel bemärkelse kommer att dyka upp framöver och så kanske något lite pyssel också.


KRAM !




måndag 7 december 2015

Lillan hemma igen



Lillan är hemma igen. 
Hon skulle föda valpar hade vi hoppats på, uppfödaren och jag.
De små valparna skulle komma lagom till lucia.
Men därav blev intet.
Vovven lurade oss alla. 
Flera tecken tycktes stämma in men ändå inte. 
Uppfödaren kunde inte känna någon valp och bröstvårtorna var oförändrade m m
Ett ultraljud konstaterade som uppfödaren anade att det inte fanns en endaste liten där inne. 



Så nu får lillan fira jul hemma istället. 
Mysigt och trevligt att få ha henne hemma då.


HA EN BRA MÅNDAG !


lördag 5 december 2015

Lördagstema - Citat



Hej goa bloggvänner som tittar in här. 
Så har vi gått igenom ännu en storm - HELGA.
Det stormade riktigt rejält i Östergötland. 
I byarna var det mellan 20 - 30 m/s sas det.

Idag är det lördag igen och Helga är på väg att flyga sin kos.
Lördag innebär att det är citat-dags och det känns alltid lika trevligt att få läsa era fina citat.

Klicka på länken ovan i headern så kommer ni till sidan där ni kan lägga in ert bidrag eller bara titta in och kommentera andras trevliga citat.

Citat # 20



TREVLIG HELG !



fredag 4 december 2015

Gillanden inför julen






När man är ute i naturen eller tittar ut från "stugfönstret" är det svårt att tro att vi närmar oss jul, men så är det.
Julklappar, julklappar, köpmännens guldhelg nummer ett är väl inför julaftonen.
Fast jag önskar att alla också i mångfald ska ge bort generöst med omtanke.


Lite julfrågor som jag ska dela med mig av och som avslöjar vad jag tycker om :).

1. Pepparkakor eller Lussebullar ?
Lussebullar

2. Skumtomtar eller knäck ?
Knäck

3. Ischoklad eller Marsipan ?
Marsipan

4. Köttbullar eller Prinskorv ?
Köttbullar

5. Julkorv eller Julskinka ?
Inget av dessa. Jag väljer Kalkon

6. Lax eller Sill ?
Sill

7. Revbensspjäll eller Janssons Frestelse ?
Jansson

8. Paris eller Alladin ?
Alladin

9. Sylta eller Pastej ?
Inget

10. Glögg eller julmust ?
Julmust

11. Rödbetssallad eller Dopp i grytan ?
Rödbetssallad

12. Ris a la Malta eller risgrynsgröt ?
Ris a la Malta

13. Äppelmos eller senap ?
Senap

14. Ge eller få ?
Ge

15. Arne Weise eller Ernst ?
Måste jag svara på det......båda !

16. Utomlands eller Sverige ?
Sverige

17. Plastgran eller äkta ?
Äkta

18. När får första snön falla ?
Bara på julafton och sen bortbort.....

19. Har du haft en grön gräsmatta på julen ?
Jo det har hänt

20. Vilket färgtema tycker du passar bäst till julen ?
Vitt

21. När tycker du det är dags att börja pynta ?
Till första advent, sen lucia och till sist dagen innan julafton

22. Kan du komma på något negativt med julen ?
Jo, att de flesta firar med familj och släkt, och att de som inte har några känner sig extra ensamma då

23. Blir du oftast mättad när julen är slut eller vill ha ännu mer jul ?
Mättad och nöjd

24. Vad brukar framkalla mest stämning på julen/December ?
Få ställa fram adventsljusstakarna, sätta upp adventsstjärnan och att klä granen

25. Vilken är din favoritjulfilm ?
Nja vet inte. Kalle är ju ingen film

26. Klär du dig fint på julen ?
Ja, absolut

27. När öppnar du dina julklappar ?
En på morgonen och sen resten efter Kalle Anka (om jag nu fått några ;)   )

28. Vilken är din favoritjuldoft ?
Hyacint och nejlika

29. Julönskning
Att alla får ha mat på bordet och tak över huvudet, att omtanke och gemenskap ska råda.
Att inga ska behöva vara ensamma



Ha det gott !

torsdag 3 december 2015

Mysmorgon





Tidig morgon och tro det eller ej, idag stod termometern på + 10 grader !
Passar bra med så milt när jag ska ut på min motionsrunda på dagen.

Däremot igår var det kallare och natten hade då varit kall så det låg en tunn ishinna över sjön.











Denna har gått över till höstfärger och förstås vissnat ner. Vet däremot inte vad den heter.
Någon kunnig som kan hjälpa mig.... ?




Kärleksörtens färg kan man fortfarande ana lite av innan den kanske ger sig helt.




Långt där ute på sjön en samling svanar som hittat lite öppen vatten. 


Pssst.......ni missar väl inte "Jul med Ernst" i kväll  på TV ? 
Han är tillbaka på Nymansgården och det är dags att pynta gården i en julig variant. 
Det utlovas lite mattips också. 


Önskar er en fin torsdag !






tisdag 1 december 2015

Välkommen december


Välkommen DECEMBER !

Fint vinterväder med sol, +4 grader, 6 m/s
Brrr......blåste kallt som sjutton på promenaden.
Men väldigt vackert var det med ömsom grönt gräs och ömsom vitt, frostigt gräs.

Var ute och gick med gångstavarna bara idag eftersom lilla vovven befinner sig hos uppfödaren för valpning nu.





Det riktigt rasslade i vassen av blåsten.