söndag 31 januari 2016

HelgbilderHelgen är nästan över för den här gången iaf.
Satt och tittade en stund på TV ifrån SM-veckan på skidor. Charlotte Kalla lyckades kamma hem sitt 21:a SM-guld. Stort grattis !Solen sken i dag så fint så kameran åkte fram och så begav vi oss ner till sjön.Det hade börjat bli landlöst nu vid strandkanten.
Det var bara ett par dagar sedan som det fanns pimplare ute på sjön.Ett tallskott stretade invid strandkanten.Tallskottet i motljus mot den skinande solen på isen.Från Solkanonen skjuts middagssalut varje dag kl 13.00 1/5 – 31/8

Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.
Rakt i söder i tornet finns en 20 cm bred och 300 cm hög springa. När solen exakt klockan 13.00 svensk sommartid står som högst, lyser den in genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs vida omkring i bygden.Önskar er en fortsatt fin söndag allihop !8 kommentarer:

 1. Fina foton. Sol på bilderna ger ett helt annat ljus. /Britt

  SvaraRadera
 2. Vackra vintriga foton. Det är något speciellt med vintern och när solljuset kommer tillbaka. Det är nästan så att man får så mycket energi att man kanske (bara kanske) skulle kunna ta ett sm-guld ;-) Skämt åt sido, men det ger mycket energi. Ha en skön söndagskväll. Kram

  SvaraRadera
 3. Så vackra bilder på sjön...magiskt ;)...ja än är det inte vår, men man kan ju undra ibland...som vädret har varit ett tag nu !!
  Vi ska iaf få lite kallare och kanske lite snö såg det ut som ;)....ja ännu är det vinter.
  Kramis bia

  SvaraRadera
 4. Underbara motljusbilder vid sjön... såå vackert!
  Ja, ljuskanonen ja... kul turistattraktion numer, men har den haft någon annan funktion i förr än att bara roa herrskapsfolket och omgivningarna?
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade detta nedan men infot var knapert.

   En solkanon är en typ av solur. På 1800-talet ställdes många kanoner upp på herrgårdar, för att man skulle få hjälp med att hålla ordning på tiden. De var utrustade med ett brännglas som under molnfria dagar fångade solens strålar mitt på dagen och värmde upp fängkrutet – varpå en kula sköts i väg. Smällen kunde höras vida omkring och förkunnade att det var middagsdags.

   Radera
 5. Vackert ljus i dina bilder! Här ligger isen fortfarande, undrar just hur länge det dröjer innan den bryts upp. Änderna har en smal strimma öppet vatten intill strandkanten och där är det trångt för dem!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Kanonfina foton, Marie! De första så rofylld och solstrålen på grässtrået är fantastsik. Lite sent ute, jag brukar ju göra en sväng i helgen till dig :-)
  kram

  SvaraRadera
 7. Så fina bilder, särskilt andra bilden med grässtråna och ljuset över vattnet. Intressant med litet information om solkanoner också, det var nytt för mig :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...