tisdag 30 augusti 2016

(J)orden runt


(J)orden runt 

Näst sista dagen i månaden och 
sedan är vi verkligen inne i 
höstmånaden September. 
I "Fotoutmaningen" har vi haft ett tema på "Glädje". Ordet glädje är ett vackert ord som man hoppas få "smaka" ofta på i vardagen.

Dagens inlägg med rubriken (j)orden runt syftar på att jag alltid har tyckt om att resa, se vacker natur och lära mig mer om andra kulturer. Nu har jag dock inte tänkt mig framöver några reseskildringar i den vanliga bemärkelsen, utan jag har tänkt skapa ett litet tema för mig själv genom bokens värld att försöka hitta böcker som på något sätt har en anknytning till ett land, var som helst på jorden. 

Det första land jag tänkte anknyta till är SOMALIA i Afrika.

Boken heter "Blomma i Afrikas öken" . 
En bok som fortfarande i allra högsta grad i dess innehåll är aktuell.
Läs nedan beskrivningen om boken som förlaget gör.


Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 272
Utg.datum: 2001-03-01
Upplaga: Pocketutg.
Översättare: Eva Trägårdh
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Desert flower
Dimensioner: 178 x 108 x 17 mm
Vikt: 140 g
SAB: Lz Dirie, Waris,Mpgb,Vgaa
ISBN: 9789171338129

Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London "upptäcktes" hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält.

Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag. 

En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning. Ha en bra vecka !1 kommentar:

  1. Märkligt, nu ser det ut som mina kommentarer försvinner igen, men det kanske bara är så att jag inte hinner se bekräftelsen innan den försvinner..?

    Hur som helst, kul idé att läsa jorden runt :) Den boken diskuterades mycket när den kom, jag skulle också vilja läsa den. Jag undrar om hon inte kommit med en uppföljare också, där hon berättar hur det gick sedan.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...