onsdag 19 oktober 2016

Recension av "Höstvind & djupa vatten"Start tack till bokförlaget MODERNISTA

Recension av "Höstvind & djupa vatten",
författare H.-K Rönnblom

Boken gavs ut första gången 1955.

Författare: H.-K. Rönblom
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-07
Formgivare: Lars Sundh
ISBN:9789177011453
Förlag: Modernista
Antal sidor:206
Genre: Kriminalroman

Lite om författaren H.-K Rönnblom, vars hela namn är Hans-Krister Rönnblom. född den 22 juni 1901 i Karlskrona, död 4 februari 1965. 
H.-K. Rönnblom doktorerade i statsvetenskap och blev därefter publicist. Arbetade politiskt i Folkpartiet och verksam i nykterhetsrörelsen.
Som journalist arbetade han åren 1932–1944 som politisk redaktör på Västerbottens-Kuriren, som chefredaktör på Västernorrlands Allehanda 1944–1948 och som politisk redaktör på Aftonbladet 1948–1956.

Maria LangVic Sunesson, Stieg Trenter och H.-K. Rönblom kallades för "De fyra stora" i svensk kriminallitteratur före Sjöwall/Wahlöö. Rönbloms pusseldeckare utspelar sig ofta i mindre städer, med träffsäkra miljöskildringar. Huvudperson och problemlösare i detektivromanerna är historikern, läroverksläraren och amatördetektiven Paul Kennet.

Priser och utmärkelser:
Sherlock-priset 1955 för "Höstvind och djupa vatten"
Sherlock-priset 1962 för "Bok över obefintliga"
Lotta Olsson i Dagens Nyheter utsåg 2015 "Höstvind och djupa vatten" till en av de 100 bästa deckarna genom tiderna

Mitt betyg:
5/5

Handling:
Den andra boken om Paul Kennet och hans detektivaarbete är tillbaka som läroverkslärare i Sundhamn efter ett års tjänstledighet och som intresserar sig för mordgåtor av intellektuella skäl.

Avläsaren på statens elverk och nykteristivraren Gerhard Bäck, född 1912 och kom i stadens tjänst 1945. Han utsattes för ett brott och omkommer plötsligt och som först antas vara ett pojksträck genom att en ståltråd var uppspänd i brösthöjd när han kom körande på sin moped i halvmörker.
Han kastades handlöst av mopeden och i fallet slog i bakhuvudet i gatan. Döden var troligtvis omedelbar.
Gerard Bäck var omtyckt på sin arbetsplats och känd för en ideel livssyn och intresse för nykterhetssaken.

Paul Kennet får kännedom om denna händelse som väcker hans intresse och han själv tar tag i och börjar försiktigt nysta bland samhällets befolkning för att få fram information som leder fram till den skyldige.
Finns det en mördare i ledningen för nykterhetsföreningen Höstvind ?

Bland övriga personer som nämns är stadens allvarsamme drätselkamrer, som Kennet bekantar sig med på en kulturell soaré och som bidrar med viktiga upplysningar.

I den här historien deltar också hans syster vid hans sida som en nordisk, kvinnlig, sofistikerad doktor Watson.

Övriga intressanta karaktärer är Ehlevik-kommunalpamp, Sune Vilhelmsson-folkskollärare och logetemplar i logen Höstvind, Roland Eriksson-biträde i järnhandeln, Ulla Fridgren-logestudieledare,
Ossian Viklund-logeskattmästare, Irene Carp-logerådgivare m fl

Så här tyckte jag om boken:
Precis som H.-K. Rönnbloms tidigare kriminalroman "Död bland de döda" så är även denna bok en riktigt härlig deckarklassiker och pusseldeckare som gavs ut 1955.  
Även i denna bok gillar jag hans stilmässigt utformade text rakt igenom boken .
Liksom i boken "Död bland de döda" som han skrivet är det språket jag verkligen uppskattar även i denna bok.
Genom hela boken försöker man att lista ut vem mördaren är och författaren har verkligen lyckats att hålla läsaren i spänning sida upp och sida ner genom hela boken inför avslöjandet vem mördaren är.

Han formulerar sig med humor och lätt ironi som gör att man stundtals får ett leende på läpparna och det är ett sant nöje att läsa texten och formuleringarna.
Konversationen är rapp och tilltalande som läsare och som jag tycker är mästerlig.

Liksom i den tidigare kriminalromanen "Död bland de döda" håller han ett tilltalande bra tempo boken igenom som gör att man som läsare inte tröttnar utan fortsätter sida efter sida lika engagerad i vem mördaren är och många gånger under tidens gång genom boken trodde jag att nu har jag listat ut vem mördaren är men inte då....och just den stilen av kriminalroman är tilltalande.

Det har varit en fin upplevelse och läst boken där man som läsare slipper blod, hemska hämnder, hemska beskrivningar av lik m m, utan denna är en lugn men ändå spännande bok.

Hans miljöbeskrivningar är även i den här boken mycket tilltalande och som speglar 50-talet.
Handlingen utspelar sig i en liten småstad som heter Sundhamn. 

Omslaget på boken är stilfull med sobra färger och en snygg herre i hatt från 50-talet. 


 . 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...