söndag 20 november 2016

Fattigfällan, söndagens smakbit


"En smakebit på søndag" är ett stående inslag på den norska bokbloggen som Mari håller i.

Vi väljer ett stycke i den bok vi läser och delar med oss av den. Genom det kan vi få tips på böcker som vi kanske vill läsa framöver också. 

Klicka  på länken här Flukten fra virkeligheten så kommer ni till andra som också delar med sig av en smakbit också.


En smakbit:
"Hur många skålar och ljusstakar tror du att jag måste sälja för att få ihop till min hyra ?
Och sedan då, sedan måste jag omedelbart komma på något nytt till nästa månad.
Ja, jag vet inte......Men du måste ju få in pengar på något sätt.....
Och vad du än gör nu - du MÅSTE se till att du betalar hyra räkningar i tid. Det blir massor av onödiga extrakostnader annars.
- Jag har inget problem med att betala i tid, det har jag aldrig haft, men det går inte att betala om det inte finns pengar.
- Soc ?
- Ja, följ med mig en får du se. Hjälp mig med en ansökan så får du se hur otroligt komplicerat det är.
Varje månad ska de ha en hel lunta kopior och nu har jag fan inte ens råd att göra kopior till ansökan.
- Du kan inte ha det så här.
- Nej
Vi går tysta en stund och nu har vi kommit in på Narvavägen.
Gert pekar på restaurangen Cassi.
- Jag kan bjuda dig på lunch. Jag fryser ändå förbannat mycket om fötterna. Vill du äta ?
Hittills har jag aldrig tackat nej till en måltid, självklart inte, men jag blir lika förvånad varje gång över den här skillnaden mellan att lägga ner pengar på restaurangbesök för mig kontra den totala motviljan att ge mig pengar.
När vi kommer in på restaurangen är lunchtiden över och det är ordinarie meny som gäller.
Det kostar en hel del och återigen grämer det mig att jag inte kunnat få pengarna i handen och en varmkorv istället".....Sidan 173.

"Det är så välskrivet och så viktigt att den här boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla svenskar." Dagens Nyheter

"en av årets viktigaste böcker" Gotlands Tidningar

"Fattigfällan är en bok som skulle kunna bli politisk dynamit om nån tar upp den till diskussion, om nån tar människorna det handlar om på allvar - förr eller senare kan det vara vem som helst av oss." Åsa Linderborg, Aftonbladet

VI SVENSKAR TROR gärna att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Socialförsäkringar och inte minst socialtjänsten ser till att inga blir vräkta eller behöver svälta. Men sanningen är att alltfler glider igenom skyddsnätet, att socialtjänsten på många platser havererat totalt och att den växande skaran fattiga i Sverige möter ett system som misstänkliggör och kontrollerar dem, snarare än att erbjuda hjälp.

Beata har en ordentlig utbildning, en fin lägenhet och har själv uppfostrat fyra barn utan att någonsin vara sen med en enda räkning. Visst, hon har aldrig haft det fett, men hon har blivit expert på att hushålla med sina tillgångar, tagit knäck efter knäck och aldrig varit rädd för att ta i. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Det enda misstaget hon begick var att bli långvarigt sjuk.

I Fattigfällan får vi följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent. Beata är ett fiktivt exempel på alla de som farit illa när olyckan varit framme, men allt som händer henne i boken är baserat på verkliga händelser.
6 kommentarer:

 1. Borde ju verkligen läsa den här boken, den verkar superviktig.

  SvaraRadera
 2. Den där är nog väldigt bra läsning för även den som har det bra ställt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Det høres ut som en viktig bok, også her i Norge. Dessverre har vi eksempler på at mennesker faller igjennom her og. Som oftest fordi de havner mellom to stoler, og selvfølgelig hvis de blir syke.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 4. skrämmande, men jag anade det. jag reserverar genast på biblioteket. tack för smakebiten!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...