fredag 25 november 2016

Recension "Teodlarens hustru"Recension "Teodlarens hustru", skriven av Dinah Jefferies

Ett stort tack till bokförlaget LIND & CO

Författare: Dinah Jefferies
Språk:Svenska
Utgiven:2016-09
Översättare: Ann-Christine Relander
Formgivare: Emma Graves
ISBN:9789174616071
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 430

Dinah Jefferies föddes 1948 i Malacka, Malysia, men flyttade med sin familj till England vid nio års ålder. Hon låter gärna sina böcker utspela sig i Fjärran Östern och de är ofta genomsyrade av en blandning av kärlek och sorg.

Handling:
Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid.

Teodlarens hustru utspelar sig i kolonialtidens Ceylon (nuvarande Sri Lanka) på 1920-talet. Det är en gripande roman om skuld, svek och outtalade hemligheter.

Mitt betyg:
5 / 5

Så här tyckte jag om boken:
Jag greps tag i boken från den allra första sidan och att lägga ifrån sig boken för en paus var svårt :) 
Kan t om tänka mig att läsa om den om ett år eller så. 
Jag uppskattade författarens miljöbeskrivningar av det exotiska Ceylon (Sri Lanka) direkt och en skicklighet i beskrivandet är när författaren lyckas få läsaren att förflytta sig in i historien och att man kan riktigt känna alla dess dofter med aromatiskt och blommande omgivningar och dess varma luft.
Det var heller inte svårt att föreställa sig huvudstaden Colombos ljudliga, brusande liv och kontrasterna mellan England och Ceylon är nog rätt kraftig under 1920-talet då detta utspelar sig.

Att läsa böcker som utspelar sig från 1900-talets början är intressant och man kan få en liten inblick i hur det var att leva då och på vilka premisser folk levde under. På den tiden var som sagt Ceylon koloniserat av den brittiska kolonien och det pågick en frihetskamp bland befolkningen som var delat på olika grupper, bl a Singaleser och Tamiler.

Befolkningsminoriteten tamiler bor i huvudsak i landets norra och östra delar, men även i Sri Lankas största stad Colombo. Det finns två grupper av tamiler, de som varit i landet i ett par tusen år och de som förflyttades till landet för att jobba i teplantagerna. Under många år har ett våldsamt inbördeskrig rasat mellan regeringen och olika tamilska gerillagrupper, främst de tamilska tigrarna (LTTE). Enligt den vanligaste uppfattningen uppstod de inre stridigheterna av att den singalesiska majoriteten ansåg att tamilerna under kolonialtiden favoriserades av britterna, medan singaleserna diskriminerades. Efter självständigheten försökte man därför korrigera detta genom att favorisera singaleser i många officiella sammanhang. Det ledde också till att den tamilska minoriteten diskriminerades.

Man får också en insikt i hur diskriminerade urinnevånarna var och då särskilt genom deras hudfärg. 
Man anar och förstår den rasmässiga aspekten där frågan om människors olika värde speglas och som tar tag i en som läsare.
Familjen som man får följa i boken gör åtminstone sina försök att förbättra för sina arbetare på teplantagen men bakslag och oroligheter grusar förhoppningar om bättre tider.

Teodlarens hustru är en stark person men som får gå igenom mycket i sitt nya hemland. Berättelsen om henne och deras liv suger tag i mig och jag berörs över det hon får gå igenom av livshändelser. 
Hennes tvillingar som föds med två olika hudfärger, en vit och en brun, griper tag om ett modershjärta och man får nästan gråten i halsen omkring ödets ironi.

Inslaget av fester med dans förekommer i boken och då är det Charleston och korta kjolar som gäller.
Man ser genom bokens berättelse hur kvinnorollen har förändrats till det positiva åtminstone här i Europa.

Författaren skriver om orienten på ett starkt levande sätt som engagerar.

Boken har ett djup som fascinerar och som blir upphov till många tankar, Jag kan varmt rekommendera den här boken som för mig gav mig en av de starkaste läsupplevelserna på flera år. 

Den här författaren ska jag leta upp fler böcker av.2 kommentarer:

  1. Låter som ett bra boktips, det tackar jag för!
    Önskar dig en mysig advent...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  2. Det du skriver avgör saken, jag måste beställa den och läsa :) Ha en fin kväll!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...