söndag 6 november 2016

Recension, "Så putsas en skitstövel"


"Så putsas en skitstövel" av Maria Steen

Författare: Maria Steen
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-08
ISBN:9789163913402
Förlag: Vulkan
Antal sidor: 280

Författare, mångårig kåsör och nyhetschef är Maria Steen på Sydöstran, har nu bokdebuterat med boken "Så putsas en skitstövel" historien utspelar sig i Karlskrona.

Hon berättar hur historien kom till, var att hon såg ett ord i DN - som hette vakenmara. Som nog de flesta känner till och har erfarenhet av är att vara vaken vid tre-fyra tiden på morgonen. Då man vrider och vänder på sig och huvudet surrar av tankar, små som stora problem kan dyka upp när man minst önskar sig det. De små kan växa sig stora.
Maria Steen hittade till slut en figur och hon ville gärna ha fler som skulle ta hand om det här med vakenmara och historien. Sen började det rulla på och hon uttryckte det som att "personerna började prata på själva"och sen växte historien på bara.

Först funderade hon på att skriva en deckare men hon tyckte det var för trångt på deckardrottningstronen som hon sa och valde istället att skriva något roligt istället.

Som hon säger så är det inte avsikten att med romanen vinna August-priset utan istället få folk att skratta.
Genom tidningen Sydöstran har hon fått många läsare att skratta. Hon har minst levererat ett halvt tusen kåserier.

Mitt betyg: 
4/5

Så här tyckte jag om boken:
Författarens önskan om att få läsaren att skratta behövde jag inte vänta på länge när jag hade börjat att läsa boken. Det fanns mycket dråpligheter i historien som utspelade sig och som roade mig. Historien kan tyckas vara hämtad ur verklighetens vardag till viss del. Det är en hel del man känner igen från andras berättelser om hur livet kan te sig i olika sammanhang.
Ärkeknölen som förhoppningsvis lärde sig en läxa eller inte.....fick mig att osa hett stundtals :) och då tycker jag författaren har lyckats i sin historia att engagera den som läser boken.
Jag tycker boken är mycket välskriven och med bra formuleringar. En riktig feel good-roman.
En bok jag varmt kan rekommendera.

Handling:
Agneta och Carina är bästa vänner. De syresätter varandra. Men de är mycket olika. Agneta tycker att utan ett glas rött i handen är man inte riktigt klädd, och när hon röker blåser hon ut moln som får Hiroshima-svampen att se ut som en trattkantarell. Hennes syn på män är kärv:"Först så finns dom där, nyktra och rena och finniga, och sedan POPP så är dom borta. Återfinnes 30 år senare på puben där dom sitter, frånskilda och sentimentala eller drängfulla och har problem med sj-ljuden."Agneta är orolig för Carina, som har en romantisk och omisstänksam läggning. Hon har haft två passioner, tre förlovningar och en gång varit nära att bli gift. Nu är hon sambo med Mats som gåtfullt försvinner veckor i sträck, och vars mobil alltid tycks ha dålig täckning. Kärleken är blind, men i Carinas fall hade det inte varit helt fel med lite ledsyn åtminstone, anser Agneta och bestämmer sej för att ingripa. Sen kommer Eva-Lis in i bilden och oväntade saker börjar hända. Allt utspelas i ett klarögt och fräscht beskrivet Karlskrona, med omgivningar.
---------------------------

Det här är den roligaste bok du någonsin läst om en riktig ärkeknöl och om de kvinnor som alltför länge låtit honom komma undan med att vara det. Tills de en dag får nog.../Katarina Mazetti


Stort tack till BOKFÖRLAGET VULKAN MEDIA


Finns också att köpa hos ADLIBRIS


2 kommentarer:

  1. Spännande och vilken härlig titel. Jag bara undrar en sak, hur ska man hinna läsa alla böcker som verkar intressanta? Men tack för tipset alltid bra ha något ifall ... Allt gott till dig! Maria

    SvaraRadera
  2. Här lärde jag mig ett nytt ord, två som syresätter varandra!
    Tack för tipset!
    Kram Karin

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...