lördag 3 december 2016

BOKRECENSION, "Morden på Mangle street"Recension "Morden på Mangle street", skriven av M.R.G. Kasasian

Ett stort tack till bokförlaget LIND & CO


Författare: M. R. C Kasasian
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-10
Översättare: Fredrika Spindler
Formgivare: Emma Graves
ISBN: 9789174616101
Förlag: Lind Co
Antal sidor:333

För fattaren M. R. C. KASASIAN växte upp i Lancashire och har haft en mängd olika yrkesroller genom åren; allt från kypare till veterinärassistent, nöjesparksarbetare och tandläkare. Numera bor han med sin hustru i Suffolk på somrarna och på Malta på vintrarna.

Handling:
Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har precis rest till London för att bosätta sig hos sin förmyndare Sidney Grice efter sin fars död. Sidney är landets mest berömde privatdetektiv och March har knappt hunnit anlända förrän han får ett nytt fall på halsen.
En ung kvinna har blivit brutalt mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är dock övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom. Spåren tar dem på en resa från East Ends mörkaste gränder till de ståtliga viktorianska villorna i Bloomsbury. Varje ny ledtråd gör Sidney övertygad om klientens skuld, men snart blir det även uppenbart att fallet riskerar att krossa hans goda rykte som privatdetektiv.

Morden på Mangle Street utspelar sig i det viktorianska England. Boken vänder sig till läsare som gillar originella deckare med levande miljöbeskrivningar och en stor portion humor. Det här är den första boken i en serie om det omaka deckarparet Sidney Grice och March Middleton.

Mitt betyg:
4/5

Så här tyckte jag om boken:
Jag gillar arboslut den här 1800-talsdeckaren med dess helt fantastiska beskrivningar genom hela boken av Londons miljöer och hur de levde både ute på gatorna och i hemmet. Mycket kändes skrämmande men det var ju också 1800-tal i London.
Jag tycker författaren lyckats mycket väl med att efterkonstruera London som det var under 1800-talet.
En av de ingredienser som en bra bok för mig är när författaren lyckas göra en gripande och beksrivande historia kring dess olika miljöer, att jag då lever mig in direkt i miljön, dofterna, ljuden, människorna m m och ser allt det som beskrivs framför mig, då tycker jag att jag har fått ut mycket av det jag uppskattar med en riktigt bra bok.
Huvudpersonerna i boken är Sidney Grice och hans unga myndling March Middleton som flyttar in till honom.
Som beskrivningen är om boken, är att den har många humoristiska inslag i händelserna stämmer helt och jag fick le många gånger tack vare det. Bra gjort av författaren tycker jag att ge humorn i en deckare så stor plats i konversationerna.
Jag trodde Sidney Grice skulle vara en sympatisk och trevlig person men det visade sig att han hade en helt annan sida än den jag trodde och han försökte istället att fälla den misstänkta mördaren som inte alls egentligen var den rätte. Han var överhuvudtaget en lite udda, tvär person. Medans March Middleton i stället försökte göra det hon kunde för att rättvisa skulle skipas i fallet.

Ett utdrag ur boken:
"Det är tungt". Perkins tog ett fastare grepp och Maybury fattade också tag i repet. Den gröna ytan i vattnet klövs och spår avtecknade sig i det dyiga kölvattnet när upphöjningen stadigt plöjde sig fram mot oss.
"Det är ungefär rätt storlek", sa kommissarie Pound.
I samma stund halkade Perkins över kanten med ena foten, släppte repet samtidigt som han försökte ta tag i sin kollega för att stödja sig, och båda två ramlade baklänges ner i nässlorna bakom sig...............................
........något dök upp ur det slemmiga vattnet, grått och förruttnat, overkligt men ändå omöjligt att missta sig på. En näsa igenproppad av lera och en halvt uppäten läpp guppade i smörjan fem meter bort.......
"Det var inget dåligt morgonfiske", konstaterande Sidney Grice triumferande.

En bok jag varmt rekommenderar om ni gillar den här typen av deckare.2 kommentarer:

 1. Den lät bra lägger den på minnet !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för du tittade in och roligt att du lägger boken på minnet. Visst är det en fantastisk värld som öppnar sig genom böckerna.....
   Ha en fortsatt fin helg !

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...