fredag 16 december 2016

BOKTIPS


Själv och tillsammans : Om anknytning och identitet i relationer
av Tor Wennerberg

Själv och tillsammans utforskar Tor Wennerberg hur trygga respektive otrygga anknytningserfarenheter påverkar vår identitetsutveckling och vårt sätt att vara i relation till andra, från tidig barndom till vuxen ålder.

Författaren tar oss med till vår evolutionära utvecklingsmiljö på den afrikanska savannen, där en kortvarig separation kunde vara liktydig med en dödsdom för ett litet barn. Han beskriver hur skapandet av anknytningsrelationer är en biologiskt nedärvd överlevnadsstrategi, som också ligger till grund för mentaliseringsförmågans utveckling. Dessutom diskuteras hur kärleksrelationer ofta aktiverar tidigt inlärda relationsmönster som kan försvåra känslomässig öppenhet och intimitet samtidigt som de också väcker en strävan att överskrida dessa mönster. Vårt sätt att hantera närhet och självständighet ställs här på sin spets: hur kan man komma en annan människa nära utan att förlora sig själv?

Tor Wennerberg är leg. psykolog, författare och föreläsare. Han har skrivit Vi är våra relationer om anknytning, trauma och dissociation (2010) och Själv och tillsammans om anknytning och identitet i relationer (september, 2013).

Kan köpas hos ADLIBRISEn fin fredag till er !
1 kommentar:

 1. Du ger oss så fina boktips kära vän !!
  Synd att jag läser romaner och deckare så sällan, som jag skrivit förut så
  läser jag mest livsåskådningsböcker !!....och inredningstidningar, hihi...
  Önskar dej en fin kommande vecka !!
  Kram bia

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...