tisdag 29 november 2016

BOKTIPS


Dagens boktips, en aktuell och viktig bok som snart ligger i brevlådan.


Skotten i Köpenhamn : ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser
av Niklas Orrenius

Text hämtad från ADLIBRIS
"Lars Vilks bor på hemlig ort med livvakter dygnet runt. 2015 överlevde han den terrorattack i Köpenhamn som krävde två liv. Han drömmer om att ställa ut sina verk på nytt. Men Vilks är radioaktiv. Det handlar om terrorskräck – men också om politik. Vems ärende går han?
En idé till en bok om extremism, terror och rädslor tog form. Skulle det gå att ta rygg på Vilks, trots de massiva säkerhetsarrangemangen? Och skulle man i så fall kunna få syn på vår tid, vårt samhälle och dess blinda fläckar?”

”Mental tandborstning för vår unkna samtid.”
– Expressen

Boken kan köpas hos ADLIBRIS























måndag 28 november 2016

Helg med kroppsuppbyggande effekter





Snart har november månad passerat förbi och i helgen som nu varit så har nog många stressat ihjäl sig ute på köpcentra genom "Black Friday".

Jag tog det lugnt istället och njöt hemomkring. Av olika anledningar de senaste månaderna så får det bli så.
Appropå att bygga upp
sin kropp😀, började helgen med en jultallrik på en krog där läckerheterna avnjöts i lugn och ro, kan man säga. En liten bykrog, med några få enstaka middagsgäster. Precis som vi ville ha det.



Det är trevligt när man kan sitta  och prata med sina vänner vid bordet i en normal samtalston. Vid större julbordsarrangemang brukar sorlet stiga rätt högt i taket på vissa ställen och när man går därifrån är man både totalt proppmätt och hes.
Som tur är är det julmånad bara en gång om året.





Jag brukar varje år gärna besöka en julmarknad och då har jag önskat mig lite snö också men vädergudarna har oftast inte hört mig. Snarare att det har regnat.och paraplyet fått följa med.
Vi pratar inte samma språk tydligen.






I år blev det en julmarknad inom området där vi bor, om det ens går att kalla det för en julmarknad. Kommunens arrangörer hade i alla fall gått ut stort och annonserat om begivenheten.
Döm om min förvåning när vi kommer dit, kan vi "bara" se fem bord med några enstaka tappra knallar stående och huttrandes i tomteluva, stickade varma vantar och för övrigt tjocka kläder. Står och trampar frenetiskt med fötterna och önskar sig säkert in i värmen. Och var var alla besökare ??
Vid två av borden var det lotterier.
Då kan ni tänka er resten 😏


Genom att det blåste kraftigt blev det kallt också att vara en optimistisk "julmarknadsbesökare".
För femtielfte gången i rad inser jag som vanligt att jag har tagit på mig för lite och fel kläder. Man lär sig inte så länge man lever tydligen.
Men som sagt, vi hade räddningen inom räckhåll.
Nämligen byns bästa kondis med alla dess kroppsuppbyggande godsaker. Det var bara ett par steg från knallarnas bord.

Att döma av antalet besökare på kondiset, verkade det mer som att folk hellre satt där inne i värmen på kondiset än var ute och tittade på "julmarknaden"😁Fullt förståerligt.



Nu väntar en ny härlig vecka att se fram mot !

Ha det riktigt bra i den nya veckan !












söndag 27 november 2016

"Min fantastiska väninna", söndagens smakbit


Boken kan köpas bl a hos ADLIBRIS

"En smakebit på søndag" är ett stående inslag på den norska bokbloggen som Mari håller i.
Vi väljer ett stycke i den bok vi läser och delar med oss av den. Genom det kan vi få tips på böcker som vi kanske vill läsa framöver också. 
Klicka på länken här Flukten fra virkeligheten så kommer ni till andra som också delar med sig av många trevliga smakbitar.


Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår,
skriven av Elena Ferrante

Utdrag ur boken, sidan 109:

Marcello som var äldst körde, och Michele som var yngst satt bredvid. De såg bra ut båda två, med kolsvart, blänkande hår och bländvita leenden. Men den jag tyckte bäst om var Marcello, som liknande Hektor på bilderna i skolutgåvan av Aeneiden. De följde mig längs hela gatan, jag gick på trottoaren och de körde bredvid i Fiaten.
"Har du åkt bil någon gång ?"
"Nej".
"Hop och fortsatte in, så kör vi en sväng".
"Det får jag inte för min pappa".
"Vi säger inget till honom. När tror du att du får en ny chans att åka i en bil som den här ?.
Aldrig, tänkte jag. Men samtidigt tackade jag nej och fortsatte säga nej ändra fram till parken, när bilen accelererade och försvann som en blixt bortom nybyggena. Jag tackade nej, för om min far hade fått veta att jag följt med i den bilen skulle han ha slagit mig sönder och samman trots att han var en bra och hygglig man och tyckte om mig, och på samma sätt skulle mina bröder Peppe och Gianni fastän de var så små ha känt tvånget att försöka döda bröderna Solara, då och för all framtid. Det fanns inga skrivna regler, man visste bara att det var så. Bröderna Solara visste det också, och därför hade de varit snälla och bara frågat om jag ville åka med.

Kortfattad beskrivning av boken, text hämtad från ADLIBRIS:

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.























lördag 26 november 2016

Dags att börja bygga upp sin kropp





Önskar er som tittar in här en riktigt fin första adventshelg !






Tiden är nu inne för att börja bygga upp sin kropp med alla
dess läckerheter som varar ända in till nyår  😉😊






Idag den 26 november en låda med äpplen som
rådjuren kan smaska på och även trevligt
som prydnad ute på landet.













Ha en fin kväll  !

fredag 25 november 2016

Recension "Teodlarens hustru"



Recension "Teodlarens hustru", skriven av Dinah Jefferies

Ett stort tack till bokförlaget LIND & CO

Författare: Dinah Jefferies
Språk:Svenska
Utgiven:2016-09
Översättare: Ann-Christine Relander
Formgivare: Emma Graves
ISBN:9789174616071
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 430

Dinah Jefferies föddes 1948 i Malacka, Malysia, men flyttade med sin familj till England vid nio års ålder. Hon låter gärna sina böcker utspela sig i Fjärran Östern och de är ofta genomsyrade av en blandning av kärlek och sorg.

Handling:
Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid.

Teodlarens hustru utspelar sig i kolonialtidens Ceylon (nuvarande Sri Lanka) på 1920-talet. Det är en gripande roman om skuld, svek och outtalade hemligheter.

Mitt betyg:
5 / 5

Så här tyckte jag om boken:
Jag greps tag i boken från den allra första sidan och att lägga ifrån sig boken för en paus var svårt :) 
Kan t om tänka mig att läsa om den om ett år eller så. 
Jag uppskattade författarens miljöbeskrivningar av det exotiska Ceylon (Sri Lanka) direkt och en skicklighet i beskrivandet är när författaren lyckas få läsaren att förflytta sig in i historien och att man kan riktigt känna alla dess dofter med aromatiskt och blommande omgivningar och dess varma luft.
Det var heller inte svårt att föreställa sig huvudstaden Colombos ljudliga, brusande liv och kontrasterna mellan England och Ceylon är nog rätt kraftig under 1920-talet då detta utspelar sig.

Att läsa böcker som utspelar sig från 1900-talets början är intressant och man kan få en liten inblick i hur det var att leva då och på vilka premisser folk levde under. På den tiden var som sagt Ceylon koloniserat av den brittiska kolonien och det pågick en frihetskamp bland befolkningen som var delat på olika grupper, bl a Singaleser och Tamiler.

Befolkningsminoriteten tamiler bor i huvudsak i landets norra och östra delar, men även i Sri Lankas största stad Colombo. Det finns två grupper av tamiler, de som varit i landet i ett par tusen år och de som förflyttades till landet för att jobba i teplantagerna. Under många år har ett våldsamt inbördeskrig rasat mellan regeringen och olika tamilska gerillagrupper, främst de tamilska tigrarna (LTTE). Enligt den vanligaste uppfattningen uppstod de inre stridigheterna av att den singalesiska majoriteten ansåg att tamilerna under kolonialtiden favoriserades av britterna, medan singaleserna diskriminerades. Efter självständigheten försökte man därför korrigera detta genom att favorisera singaleser i många officiella sammanhang. Det ledde också till att den tamilska minoriteten diskriminerades.

Man får också en insikt i hur diskriminerade urinnevånarna var och då särskilt genom deras hudfärg. 
Man anar och förstår den rasmässiga aspekten där frågan om människors olika värde speglas och som tar tag i en som läsare.
Familjen som man får följa i boken gör åtminstone sina försök att förbättra för sina arbetare på teplantagen men bakslag och oroligheter grusar förhoppningar om bättre tider.

Teodlarens hustru är en stark person men som får gå igenom mycket i sitt nya hemland. Berättelsen om henne och deras liv suger tag i mig och jag berörs över det hon får gå igenom av livshändelser. 
Hennes tvillingar som föds med två olika hudfärger, en vit och en brun, griper tag om ett modershjärta och man får nästan gråten i halsen omkring ödets ironi.

Inslaget av fester med dans förekommer i boken och då är det Charleston och korta kjolar som gäller.
Man ser genom bokens berättelse hur kvinnorollen har förändrats till det positiva åtminstone här i Europa.

Författaren skriver om orienten på ett starkt levande sätt som engagerar.

Boken har ett djup som fascinerar och som blir upphov till många tankar, Jag kan varmt rekommendera den här boken som för mig gav mig en av de starkaste läsupplevelserna på flera år. 

Den här författaren ska jag leta upp fler böcker av.











BOKTIPS



Mitt boktips idag är på temat hälsa och mat. Forskning visar att personer som äter medelhavsmat lever längre och minskar risken för att bli sjuk. Vi minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, bukfetma, diabetes, bröstcancer, tjocktarms- och prostatacancer, parkinson, alzheimer och demens, det vill säga alla våra stora folksjukdomar.

Medelhavsmaten är enkel, god och nyttig. Med grönsaker, frukt och bönor som bas och fett från olivolja och fisk kan man både förlora kilon och förbättra sin hälsa.
Medelhavsmaten är okomplicerad. Jag varvar gärna medelhavsmenyn med att en eller ett par dagar veckan äta viktväktarmenyer.
Texten nedan och bild lånad från ADLIBRIS, där man också kan köpa boken till ett bra pris.

Älskade medelhavsmat av Caroline Hofberg

LCHF, stenålderskost eller kanske GI? Lätt att bli förvirrad av alla dieter som kommer och går? Vad mår vi egentligen bäst av att äta? Forskarna är eniga: ät mycket fisk, och grönsaker, mindre feta mejeriprodukter och alkohol. Hellre olja än grädde - kort sagt medelhavskost!

Här återvänder vi till resorna kring Medelhavet i Carolines Hofbergs tidigare böcker. Fokus blir på Italien, landet där maten smakar så mycket bättre, där solen värmer tomaterna, där citronerna är gyllengula och himmelns färg är blåare än havets blåa. Här hittar vi inte bara bra recept som alla kan laga, utan också mat för alla tillfällen och årstider. På ett lättfattligt och inspirerande sätt lotsar Caroline Hofberg oss genom medelhavsmatens oändliga smakvariation.

Flera hundra inspirerande recept lär oss hur vi äter enkel och lättlagad mat som vi samtidigt mår bra av. Vita­minrika grön­saker, fet fisk fylld av naturligt Omega 3, byt smöret mot olja från de skuggiga olivlundarna, njut av frukt, fetaost, oliver, vitlök och timjan! Surdegsbakat bröd, naturell yoghurt, baljväxter, nötter i en balanserad och god blandning med inspirerande bilder och en härlig känsla för matlagning när den är som bäst.

Författare: Caroline Hofberg
Språk:Svenska
Utgiven:2014-04
Fotograf: Tia BorgsmidtTina AxelssonOve Lindfors
ISBN: 9789113055527
Förlag: Norstedts
Antal sidor:335



onsdag 23 november 2016

BOKTIPS







Boken kan bl a köpas hos ADLIBRIS


Text hämtad från ADLIBRIS

HANDLING:
Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. En fyraårig flicka försvinner från farstubron till det slitna hus där de som kanske är flickans föräldrar, kanske bara hennes avlägsna släktingar, bor. Hos dem har hon inte ens haft ett namn. Den lilla flickan plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, och får namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna och söker arbete för dagen. Många år senare kommer Lila till det lilla samhället Gilead. Vid ett häftigt regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen och änkemannen John Ames. En osannolik, och för dem båda omtumlande kärlekshistoria tar sin början.

Utdrag ur Dagens Nyheter
"Moralfilosof utan pekpinnar. Barack Obamas favorit är en kalvinist från Idaho. Marilynne Robinson är en intellektuell tänkare som rör sig i det kristna kraftfältet utan att missionera eller ge enkla svar. 

Hon har långt, grått hår och en mild blick. Och syns just nu överallt. När nya New York Review of Books dunsar ner genom brevinkastet är hon där, på omslaget, tillsammans med Barack Obama. De har ett samtal, återgivet i tidskriften. Del ett här och del två kommer i nästa. Vi ser bilder på hur de sitter och pratar, innerligt, kärleksfullt, och hur de tar farväl medan presidentens plan väntar bakom dem.

Tittar man på Youtube-klipp från början av hösten där Barack Obama sjunger ”Amazing Grace” så det dånar i församlingen bland metodistprästerna, är det Marilynne Robinson han apostroferar just innan han klämmer i. Han talar om hennes uttryck ”reservoar av godhet”. ”Om vi kan finna den är allt möjligt”, säger han.

USA:s president har en favoritförfattare och det är hon. För några år sedan fick hon en medalj av honom, för sin gärning. Vi förstår att hon inspirerar honom till att tro på möjligheten att skapa ett rättvisare samhälle. Eller en bättre värld, om man ska utvidga ambitionerna, vilket Amerikas presidenter gärna gör."

Texten ovan är hämtad från Dagens Nyheter

Recensionsröster hämtad från ADLIBRIS
"Det finns böcker som förändrar hur man ser sin värld och sin tid."
DN

"Lila går rakt igenom boksidan, rätt in i mig."
Björn Kohlström

"En människa som gör världen större."
Marie Lundström

"Marilynne Robinson är en författare med en självklar hemortsrätt i världseliten."
Sydsvenskan

"Böcker du inte klarar dig utan. Absolut inte!"
Corren

"Årets mest omskakande läsning."
SvD

"Storslaget vackert om mötet mellan två ensamma människor."
Borås Tidning



”Ett hem utan böcker är en kropp utan själ.”
Marcus Tillius Cicero

”Läsning är för själen, vad gymnastik är för kroppen”

Jag har aldrig kunnat tåla journalister, så i mina böcker har de alltid fått lida en fasansfull död.



Ha det gott !💓











tisdag 22 november 2016

Ny bok "Lila" och ett kärt besök






Tisdagskväll och jag summerar dagen som en bra och trevlig dag, som så ofta man vill att dagar ska vara.

En kär gäst med glögg och blommor i handen och full av värme och omtänksamhet som tittade in.
Det värmer i hjärtat sådana här dagar då man läser om allt som händer runt om oss.










Ett kärt besök blev äntligen av och som jag längtat till.
Vi hade förutsatt oss att inte bara prata, äta och fika utan
gå ut i naturen också. Timmarna rann iväg så fort så det hann bli mörkt innan vi släppte greppet om detta så trevliga ovan.

Så det här med promenad i naturen får bli nästa gång bestämde vi oss för.















Som så alltid skrattar vi mycket och pratar om allt mellan himmel och jord.
Humorn är ett stort inslag i samvaron.








Tänk att det är så befriande härligt att få skratta
precis som om inga bekymmer och grå vardag ens fanns.
Det tror jag alla behöver.
Skratt föder så mycket positiviteter i människan.

Det gjorde inget idag att det var en grå, disig dag utanför
fönstret för det var desto värmare inne av glädje och skratt.

Ändå hittar vi alltid allvaret också att prata om.
Om livet i sig.
Orden bara flyter på utan att behöva leta efter något att säga.
De bara finns där.








Att ha rätta vänner är viktigt och som ger energi.

Jag får energi, jag blir glad när vänner vill höra min röst på telefon var och varannan dag, som vill höra av sig över ett sms när som eller titta förbi en stund bara för att vi trivs ihop.








Nu är det dags för lite vila och en
bok ligger bredvid mig på bordet.
Det är också lycka att få läsa en bra bok.

Tiden går fort när man har roligt som man brukar säga och
så var det idag.








I kväll är det boken "Lila" av Marilynne Robinson.

Mer om denna bok en annan dag.

HA DET RIKTIGT GOTT ALLA NI SOM TITTAR IN HÄR !

söndag 20 november 2016

Fattigfällan, söndagens smakbit


"En smakebit på søndag" är ett stående inslag på den norska bokbloggen som Mari håller i.

Vi väljer ett stycke i den bok vi läser och delar med oss av den. Genom det kan vi få tips på böcker som vi kanske vill läsa framöver också. 

Klicka  på länken här Flukten fra virkeligheten så kommer ni till andra som också delar med sig av en smakbit också.


En smakbit:
"Hur många skålar och ljusstakar tror du att jag måste sälja för att få ihop till min hyra ?
Och sedan då, sedan måste jag omedelbart komma på något nytt till nästa månad.
Ja, jag vet inte......Men du måste ju få in pengar på något sätt.....
Och vad du än gör nu - du MÅSTE se till att du betalar hyra räkningar i tid. Det blir massor av onödiga extrakostnader annars.
- Jag har inget problem med att betala i tid, det har jag aldrig haft, men det går inte att betala om det inte finns pengar.
- Soc ?
- Ja, följ med mig en får du se. Hjälp mig med en ansökan så får du se hur otroligt komplicerat det är.
Varje månad ska de ha en hel lunta kopior och nu har jag fan inte ens råd att göra kopior till ansökan.
- Du kan inte ha det så här.
- Nej
Vi går tysta en stund och nu har vi kommit in på Narvavägen.
Gert pekar på restaurangen Cassi.
- Jag kan bjuda dig på lunch. Jag fryser ändå förbannat mycket om fötterna. Vill du äta ?
Hittills har jag aldrig tackat nej till en måltid, självklart inte, men jag blir lika förvånad varje gång över den här skillnaden mellan att lägga ner pengar på restaurangbesök för mig kontra den totala motviljan att ge mig pengar.
När vi kommer in på restaurangen är lunchtiden över och det är ordinarie meny som gäller.
Det kostar en hel del och återigen grämer det mig att jag inte kunnat få pengarna i handen och en varmkorv istället".....Sidan 173.

"Det är så välskrivet och så viktigt att den här boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla svenskar." Dagens Nyheter

"en av årets viktigaste böcker" Gotlands Tidningar

"Fattigfällan är en bok som skulle kunna bli politisk dynamit om nån tar upp den till diskussion, om nån tar människorna det handlar om på allvar - förr eller senare kan det vara vem som helst av oss." Åsa Linderborg, Aftonbladet

VI SVENSKAR TROR gärna att det finns ett tryggt skyddsnät om något händer. Socialförsäkringar och inte minst socialtjänsten ser till att inga blir vräkta eller behöver svälta. Men sanningen är att alltfler glider igenom skyddsnätet, att socialtjänsten på många platser havererat totalt och att den växande skaran fattiga i Sverige möter ett system som misstänkliggör och kontrollerar dem, snarare än att erbjuda hjälp.

Beata har en ordentlig utbildning, en fin lägenhet och har själv uppfostrat fyra barn utan att någonsin vara sen med en enda räkning. Visst, hon har aldrig haft det fett, men hon har blivit expert på att hushålla med sina tillgångar, tagit knäck efter knäck och aldrig varit rädd för att ta i. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Det enda misstaget hon begick var att bli långvarigt sjuk.

I Fattigfällan får vi följa Beatas kamp med socialen och hennes strävan efter att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent. Beata är ett fiktivt exempel på alla de som farit illa när olyckan varit framme, men allt som händer henne i boken är baserat på verkliga händelser.




Söndagsmys




Hej sköna söndag !
Hoppas ni också haft en fin söndag på alla möjliga vis. 


Jag gläds verkligen åt att vi närmar oss 1:a Advent. Bl a ser jag fram mot att få börja baka saffransbullar och annat lite smått och gott till den första söndagen i advent.


Jag är barnsligt förtjust fortfarande i tiden innan jul, då det är julkonserter av olika slag, adventsevangemang, adventsstjärnor som ska hängas upp i fönstren och lite annat juligt som kommer fram ur gömmorna. Julgranar som kommer in och lyser fint.
En tid med glädje helt enkelt.


Än kan man se några enstaka blommor som lyser så fint i sina färger.
Hoppas, hoppas bara att det här milda vädret fortsätter och att vi slipper snö.
Kanske lite till julafton bara men sen bort bort med snön. 

Det var blandat frostigt och blött på sina ställen i morse och vackert dimmigt.




Efter en promenad är det allt gott att få sätta på kaffet och njuta av värmen inomhus.
Ett citat: "God morgon varma kaffe ! Din doft renar mina sinnen !"


På med varma sköna tofflor, tända ljus, fötterna upp i soffan, mjuka pläden på, kaffekoppen påfylld, boken framlagd, då är jag nöjd :)

Ha en fin söndagskväll !

lördag 19 november 2016

HELGHÄLSNING








EN FIN HELG TILL ER SOM 
TITTAR IN HÄR ! 



onsdag 16 november 2016

BOKTIPS




Så var det dags för ett boktips och nu är det en bok som
Agnés Martin-Lugand skrivet. "Lyckliga människor läser och dricker kaffe".

AGNÈS MARTIN-LUGAND arbetade som psykolog innan hon blev författare. "Lyckliga människor läser och dricker kaffe" är hennes debut, som hon först gav ut på egen hand som e-bok. Den hittade snabbt många läsare och plockades upp av ett förlag. Nu har den sålt i 350 000 exemplar i Frankrike och kommer att ges ut i över 20 länder.

Mitt betyg sedan jag läst den blev:
3/5

"Lyckliga människor läser och dricker kaffe" började som en egenutgivningssuccé. Den har älskats av de franska läsarna och nu sålts till över tjugo länder. Det är en varm och vemodig berättelse om att hitta tillbaka till livet efter en stor sorg. Om att kanske finna kärleken igen.

Det har gått ett år sedan Diane förlorade sin man och deras femåriga dotter i en bilolycka. Sedan dess lämnar hon knappt Parislägenheten där de bodde tillsammans. Bokkaféet som hon drivit – Lyckliga människor läser och dricker kaffe – står och förfaller.

Men hennes vän Félix försöker envist locka ut henne i verkligheten igen, och för att få vara ifred och fly undan minnena bestämmer hon sig för att resa bort på obestämd tid. Hon hyr ett hus på den irländska landsbygden, dit hennes man alltid velat åka. Där gör hennes rara hyresvärdar allt för att hon ska trivas, vilket inte kan sägas om deras brorson, som blir hennes granne. Någon odrägligare typ har Diane aldrig träffat, men efterhand börjar hon inse vad som döljer sig under den hårda ytan ...

Boken kan köpas hos ADLIBRIS

Författare:Agnès Martin-Lugand
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-10
Översättare: Anna Petronella Foultier
Formgivare: Marina Mattsson
ISBN: 9789175035932
Antal sidor: 190

Ha en trevlig och skön kväller !

Ha ska det läsas och fikas 👍





Novemberfoton





Plusgrader och snön borta nu.
Det gör mig inget, bara positivt. 
Men ändå kul att få några riktiga vinterbilder i kameran. 


Nu kan man åter trampa bland nedfallna gula löv och njuta av det.


Det kan vara vackert när det har börjat mörkna ute att gå omkring och
fota gatulyktor och fina hus med belysning.


Morgondimman låg tät idag men solen tränger sig på nu och det är ju skönt ändå.

Nu ska jag kasta mig över några böcker och skriva recensioner.

Ha det gott !


söndag 13 november 2016

"MORDEN PÅ MANGLE STREET", "En smakebit på søndag"


"En smakebit på søndag" är ett stående inslag på den norska bokbloggen 
Vi väljer ett stycke i den bok vi läser och delar med oss av den. Genom det kan vi få tips på böcker som vi kanske vill läsa framöver också. 

                      
Den här veckan har jag valt ut en bok som heter:

"Morden på Mangle Street", av M.R.G. Kasasian
Författaren växte upp i Lancashire och har haft en mängd olika yrkesroller genom åren; allt från kypare till veterinärassistent, nöjesparksarbetare och tandläkare.
Numer bor han med sin hustru i Suffolk på somrarna och på Malta på vintrarna.

Drottning Viktoria sitter på tronen och höghattade poliser patralluerar gatorna, men trots det är London ett syndens och fattigdomens näste och stadens gator fulla av råskinn, lurenddrejare, ficktjuvar och lösdrivare.
Året är 1882.

I ett hus på Gower Street - den berömde privatdetektivven Sidney Grices bostad - råder däremot ordning och reda. Åtminstone innan hans unga myndling, March Middleton, flyttar in.

När ett otäckt mord skakar om staden - en ung kvinna har bragts om livet och allt pekar på att hennes make är den skyldige - tar sig Sidney Grice motvilligt an fallet. Varje ny ledtråd gör honom bara mer övertygad om klientens skuld och vore det inte för Marchs övertalningsförmåga skulle han gladeligen  låta ödet ha sin gilla gång.
Den nyfikna och envisa fröken Middleton är nämligen helt säker på mannens oskuld och hon drar oförskräckt med sig sin förmyndare genom Londons mörka gränder på en vindlande jakt efter en kallhamrad mördare.......

Smakbit ur boken, sidan 49-50:
Dödens hus, kap 8
Sidney Grice klev fram till henne och vek tillbaka resten av lakanet tills det låg nedanför fötterna på henne vid bordänden. Sarah Ashley var naken, överjordisk vit och nedstänkt med blod, med halsen och kroppen gapande av en mängd svarta skärsår. Han visslade lagt.
"En riktig sötnos, eller hur ?"
"Rejält uppskuren, må jag säga", sa Parker njutningsfullt.
"Åh, stackars liten", sa jag.
"Var är hennes kläder ?", frågade Sidney Grice.
"De har eldats upp", sa Parker, och Sidney Grice såg skarpt på honom.
"Vad ? Allihop ?"
"Naturligtvis. De var inte till nytta för någon annan, som de såg ut, alldeles sönderslitna och genomdränkta av sörja".
Sidney Grice blundade kort. "Karln är en imbecill", sa han utan något försök att dämpa rösten.
"Hör nu här, mr Grice....."
"Tog ni av henne kläderna själv ?"
"Naturligtvis".
"Vad hade hon på sig ?"
"En grå klänning med benknappar i ryggen".
"Var de knäppta ?"
"Ja".
"Hög- eller låghalsad ?"
"Hög. Hurså ?"
Golvet var ojämnt kaklat och hade spolats till sörjiga pölar, och jag såg att Parker hade gummigaloscher på sig.
"fanns det något i fickorna ?"
En långbent spindel sprang över Sarah Ashbys arm och gled ner på golvet längs sin tråd.
"Inget av värde".
"Vad var det då ?"
"Jag vet inte. En näsduk. En bit lakrits som jag åt upp. Hon hade ändå ingen nytta av den och jag torkade av den först".
"Har ni någonsin hört talas om bakterier ?" frågade jag och Parker flinade.


Önskar er en härlig söndag !!











fredag 11 november 2016

BOKTIPS, "Rörgast" av Johan Theorin


Vintern fortsätter här några dagar till men den är visst på avtagande sägs det och mildgrader ska komma in nästa vecka. Härligt !

Ja, vad är bättre än att ha lite inneliv i värmen med en god kopp kaffe och så en bok framför näsan. 



Nu har en packe med böcker landat igen och den första jag tänkte presentera är av den kände och duktige författaren Johan Teorin.

"RÖRGAST" heter boken och är utgiven 2014. Boken går att köpa hos ADLIBRIS
Den fjärde romanen i Johan Theorins Ölandssvit.

Ordet rör är det öländska namnet på de gravrösen från bronsåldern som finns på Öland, stora stenhögar som ibland har ett mycket dåligt rykte. Det sägs att folk som har grävt efter skatter i dem har ibland skrämts iväg av mystiska eldsflammor som slagit upp mot dem bland stenarna, eller försvunnit spårlöst.

Med "Rörgast" avslutar Johan Theorin sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland. Theorin har alltsedan debuten med "Skumtimmen" år 2008 etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 gick filmatiseringen av "Skumtimmen" upp på biodukarna.
--------------------------

Solen steker den kalkvita ön, men semesterparadiset döljer mörka hemligheter.

"Spökskeppet kom glidande i mörkret, över blänkande svart vatten, och väjde inte för något eller någon. Det höjde sig över pojken. Det var rostigt, som om det seglat på havet i århundraden. Inget rörde sig på däck, men djupt inne i skeppet dunkade en motor, som ett levande hjärta.
Gummibåten hade börjat sjunka, så han hade inget val. Han sträckte upp händerna mot relingen och klättrade ombord."

Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa.

Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten.
I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav ...

--------------

Precis som i de tidigare böckerna rör sig Johan Theorin på gränsen till spökhistorien. Han använder sig av dess dramaturgi och är mästerlig när han bygger sina skräckstämningar, skriver Dagens Nyheter.

Språket är rakt och avskalat, intrigen inriktat. Ingenting är riktigt vad det ser ut att vara, skriver Göteborgs-Posten.

En skön kväll och en trevlig helg till er alla !






torsdag 10 november 2016

BOKTIPS






Nu när det börjas nalkas första advent så tycker jag det alltid är så roligt att hitta lite ny inspiration inför när jag börjar baka och laga lite god julmat.

Leila Lindholm levererar som vanligt många läckerheter och den här riktar in sig på julens delikatesser. För mig är Leila ett "säkert kort" för att öppna upp för lite nya idéer vad gäller mat och bak.

Julens klassiska bakverk och godis!

Leilas Sweet Christmas är fylld av både traditionella och nytänkande recept inför julen. Här finner du allt från de saftigaste saffransbullarna, Rocky Road, hemkokt smörkola, knäckbräck, saffranspäron, till hennes knep för att lyckas med de allra godaste och sprödaste pepparkakorna. Hon bjuder på alla typer av julgodis, även nyttigare varianter utan vitt socker som är fantastiskt goda. Julen är en magisk tid där festligheter står i centrum. Njut av över 100 av Leilas goda favoritrecept som kommer att förgylla ditt julfirande år efter år.

Finns att köpa bl a hos ADLIBRIS





















onsdag 9 november 2016

Recension, "Omgiven av idioter"



Recension av boken "Omgiven av idioter", hur man förstår dem som inte går att förstå, skriven av Thomas Eriksson


Författare: Thomas Erikson
Redaktör: Sofia Ejheden
Språk: Svenska
Utgiven: 2014-06
Formgivare: Göran Alfred
ISBN: 9789175579337
Förlag: Hoi Förlag AB
Antal sidor: 274

Thomas Eriksson har under många år arbetat med det verktyg som beskrivs i boken, och han vet att det fungerar. Hans bakgrund är föreläsaren, ledarskapsutvecklarens, säljtränarens beteendespecialistens och författarens. 
De senaste tjugo åren har han tränat och utvecklat tusentals människor med gott resultat, mycket med hjälp av just detta verktyg.

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Via den vetenskapliga bakgrunden, genom vardagens möten, ger den ett konkret hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikations­stilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen – dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: vad gör jag åt det? Efter att ha läst boken kommer ingenting att se ut som förr.

Mitt betyg:
4/5

Så här tyckte jag om boken:
Det var verkligen som det beskrivs om boken en riktig aha-upplevelse att läsa boken och den var så pass intressant och engagerande att nu började man leta efter de olika färger som personer respresenterar.

Han beskriver på ett pedagogiskt sätt människotypernas beteende i fyra olika färger: 

Rött beteende:
Karakteriseras av bossigt behaviour som pekar med hela handen, personerna är målmedvetna, snabba, får saker och ting gjorda.  Personen vet hur det ligger till. Så här ska vi göra! Några kända personer som representerar det röda är: Barack Obama, Fredrik Reinfeldt, Gunde Svan, Mikael Persbrandt, Göran Persson och Moder Teresa.

Gult beteende:
Denna grupp är mycket spontana och med charm. Relationsskapare samt rollen som Förste Inspirerare Absoluta för omgivningen. Ibland mycket snack och litet verkstad. En gul person känner alla. Precis alla. Tydliga gula svenskar är Carolina Klüft, Sven Melander, Babben Larsson, Jonas Gardell, KD-ledaren Göran Hägglund och prinsessan Madeleine samt Filip & Fredrik.

Grönt beteende:
Majoriteten finns i den här gruppen. Vänligheten själva helt enkelt. Däremot inte så bra på att ta egna initiativ. De är de bästa lyssnarna. Lagspelare. Sätter alltid människan först.
I den här gruppen finns det många som arbetar i vården. Kända ”gröna” svenskar, enligt författaren är: Stefan Einhorn, Lottie Knutsson, Mark Levengood, kung Carl Gustaf och f d statsminister Ingvar Carlsson. Även Jesus spelar i den gröna ligan.

Blått beteende:
I den här gruppen är personerna introverta. Detaljorienterade. Kvalitetsinriktade. Metodiska. Logiska. Systematiska. Realist, tungsint, sorgsen, vemodig, nedstämd, dyster, svartsynt. Tala är silver, tiga är guld. Försiktiga, så att de ibland kan misstänkas för att ha gått i ide. Noggranna och omsorgsfulla - här hittar vi de bästa kirurgerna, enligt författaren. Ingemar Stenmark, Björn Borg, f d finansminister Bosse Ringholm och Riksbankschef Stefan Ingves platsar i det blåa beteendet. 

I slutet av boken finns en liten snabbtest på hur mycket man snappat upp av innehållet av boken vilket jag tycker är ett bra initiativ av författaren. 

Författaren visar också prov på humor i boken trots det egentligen allvarliga temat. Boken känns ändå mycket seriös och med otroligt mycket erfarenhet.

En trevlig, lättläst bok som beskriver på ett pedagogiskt och tydligt sätt de olika färger peroner i ens omgivning har.
Bara titeln på boken gör att man blir nyfiken på vad som döljer sig inne i boken och vad titeln står för. Man måste bara läsa den. 
Efter att man läst färdigt boken tycker jag ser omgivningen med lite andra ögon. 
Man ser andra personers reaktioner och personlighetstyper på ett annat sätt. Man får genom boken en bättre förståelse för människor.

En bok alla borde läsa.

Stort tack till bokförlaget BOKFÖRLAGET HOI

Finns också att köpa hos ADLIBRIS

söndag 6 november 2016

Recension, "Så putsas en skitstövel"


"Så putsas en skitstövel" av Maria Steen

Författare: Maria Steen
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-08
ISBN:9789163913402
Förlag: Vulkan
Antal sidor: 280

Författare, mångårig kåsör och nyhetschef är Maria Steen på Sydöstran, har nu bokdebuterat med boken "Så putsas en skitstövel" historien utspelar sig i Karlskrona.

Hon berättar hur historien kom till, var att hon såg ett ord i DN - som hette vakenmara. Som nog de flesta känner till och har erfarenhet av är att vara vaken vid tre-fyra tiden på morgonen. Då man vrider och vänder på sig och huvudet surrar av tankar, små som stora problem kan dyka upp när man minst önskar sig det. De små kan växa sig stora.
Maria Steen hittade till slut en figur och hon ville gärna ha fler som skulle ta hand om det här med vakenmara och historien. Sen började det rulla på och hon uttryckte det som att "personerna började prata på själva"och sen växte historien på bara.

Först funderade hon på att skriva en deckare men hon tyckte det var för trångt på deckardrottningstronen som hon sa och valde istället att skriva något roligt istället.

Som hon säger så är det inte avsikten att med romanen vinna August-priset utan istället få folk att skratta.
Genom tidningen Sydöstran har hon fått många läsare att skratta. Hon har minst levererat ett halvt tusen kåserier.

Mitt betyg: 
4/5

Så här tyckte jag om boken:
Författarens önskan om att få läsaren att skratta behövde jag inte vänta på länge när jag hade börjat att läsa boken. Det fanns mycket dråpligheter i historien som utspelade sig och som roade mig. Historien kan tyckas vara hämtad ur verklighetens vardag till viss del. Det är en hel del man känner igen från andras berättelser om hur livet kan te sig i olika sammanhang.
Ärkeknölen som förhoppningsvis lärde sig en läxa eller inte.....fick mig att osa hett stundtals :) och då tycker jag författaren har lyckats i sin historia att engagera den som läser boken.
Jag tycker boken är mycket välskriven och med bra formuleringar. En riktig feel good-roman.
En bok jag varmt kan rekommendera.

Handling:
Agneta och Carina är bästa vänner. De syresätter varandra. Men de är mycket olika. Agneta tycker att utan ett glas rött i handen är man inte riktigt klädd, och när hon röker blåser hon ut moln som får Hiroshima-svampen att se ut som en trattkantarell. Hennes syn på män är kärv:"Först så finns dom där, nyktra och rena och finniga, och sedan POPP så är dom borta. Återfinnes 30 år senare på puben där dom sitter, frånskilda och sentimentala eller drängfulla och har problem med sj-ljuden."Agneta är orolig för Carina, som har en romantisk och omisstänksam läggning. Hon har haft två passioner, tre förlovningar och en gång varit nära att bli gift. Nu är hon sambo med Mats som gåtfullt försvinner veckor i sträck, och vars mobil alltid tycks ha dålig täckning. Kärleken är blind, men i Carinas fall hade det inte varit helt fel med lite ledsyn åtminstone, anser Agneta och bestämmer sej för att ingripa. Sen kommer Eva-Lis in i bilden och oväntade saker börjar hända. Allt utspelas i ett klarögt och fräscht beskrivet Karlskrona, med omgivningar.
---------------------------

Det här är den roligaste bok du någonsin läst om en riktig ärkeknöl och om de kvinnor som alltför länge låtit honom komma undan med att vara det. Tills de en dag får nog.../Katarina Mazetti


Stort tack till BOKFÖRLAGET VULKAN MEDIA


Finns också att köpa hos ADLIBRIS














Tankar kring den första snön.....




Den första riktiga vinterdagen
det känns ovant
kliver ut försiktigt
känner mig för
tjock snö täcker mina kängor
bra, tänker jag
nu får benmusklerna något att jobba på



tassarna följer mig tätt i spåren
ja visst bekvämt att gå i
i andras fotspår
men inte alltid den rätta vägen













Långt bort från lavendelfälten i syd
här kunde jag istället skymta en spröd liten en
av vind så pinad
frusen av snö
klamra sig kvar
i hopp om ännu en dag
med liv








En kärleksört så vacker cerise
som ännu har färg
under lager med snö och is

                                                                               
                                                                       




Allt syns så vackert
kring våra backar och hagar
allt bara vitt vitt vitt
och tankarna vandra
till bardomens vinterdagar


                                                


ett löv kan skymtas,
frukter och bär går att ana
under snötäcket
och se en hop sidensvansar
susar förbi in i bland rönnbär så röda
kanske ett bär kan smaka
med magar som längta efter föda







När snöflingor falla
mot fönstren ner
då vaknar mina minnen
och bilder jag ser














Snötäcke, is, vatten
dagen bäddas in i vinterskrud
flingor som singlar ner
den faller och faller
mjukt, mjukt ner med en
stillsam tystnad
Än är det långt till vår
Längtan