torsdag 1 juni 2017

158. Iris


158/365. Iris (167) Iris är en av mina absoluta favoriter bland blommor.

Irisar (Iris)[1][2] är ett släkte blommande växter i familjen irisväxter (Iridaceae). Namnet kommer från grekiskans ord för regnbåge vilket anspelar på den rikedom i färgvarianter som olika sorter uppvisar.

En grupp irisar har rhizomer i stället för rötter, vilka kan ansamla stora mängder vatten. Andra har i stället rotknöl. Samtliga arter har svärdsliknande blad. Släktet består av åtminstone 300 kända arter. Leopardblomssläktet (Belamcanda) räknas numera till irissläktet.

De vanligaste odlade sorterna är tyskiris (Iris germanica), som ofta bara kallas iris, strandiris (Iris sibirica), japansk iris (Iris ensata), glansiris (Iris laevigata) och svärdslilja (Iris pseudacorus). Irisar med rhizomer vill stå torrt, men de med rotknölar används ofta som dammväxter.

Irisar har odlats mycket länge. Kyrkogårdsiris (Iris albicans) har odlats sedan 1400-talet f.Kr. i Thutmosis III:s botaniska trädgård i Karnak. Odling av trädgårdsiris-hybrider är känd från europeiska kloster under medeltiden då den var en medicinalväxt. Växtsaften hos irisarterna innehåller giftiga ämnen som smakar illa och ger irritation på slemhinnorna[3].

Info Wikipedia
11 kommentarer:

 1. Vacker närbild på en fantastisk blomma.

  SvaraRadera
 2. Vacker bild med underbara färger! :)

  SvaraRadera
 3. Wow, hur fin bild som helst. Jättefin skärpa och ljus i bilden.

  SvaraRadera
 4. Är de släkt med orkidéerna? Jag tänkte på det när jag såg din fina bild, på bladen påminner de om ett släktskap? Jag är inte bra på blommor vad de heter. Din bild är väldigt vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Eva ! :-) Den påminner om orkideer men kan inte hitta nån info om detta. La in lite mer info här ovan om blomman.

   Radera
 5. Förunderligt vackra blommor.

  SvaraRadera
 6. Jättefin bild, jag hade sådana i trädgården där jag bodde förut, undrar hur långt de kommit nu, saknar dem allt när jag ser din bild!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...