torsdag 29 juni 2017

Bokrecension "Bakom Gallret"


ETT STOR TACK TILL Lind & Co för denna fastastiska bok !

Författare: ,
Språk: Svenska

Utgiven: 2017-05
Översättare: Fredrika Spindler
ISBN: 9789174617948
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 367

Den här boken är såld till ett flertal länder.
Boken är en fruktansvärd - och sann - berättelse om en människas motståndskraft och inre styrka.

Om författaren:
MAUDE JULIEN är idag psykoterapeut och specialiserad på behandling av människor som levt i kontrollerande relationer och varit utsatta för känslomässig manipulation. Hon är bosatt i Paris
där Julien arbetar.

Handling:
När Maude Julien var tre år gammal flyttade hon med sina föräldrar till ett hus beläget långt från annan bebyggelse. Hennes far ville uppfostra henne till en supermänniska - med ett psyke starkt nog att uträtta storverk.
Hans metod var extrem och mycket grym. Maude hölls isolerad, var ständigt halvt utsvulten och fick bo i ouppvärmda rum och tvätta sig i iskallt vatten. Som liten flicka tvingades hon hålla handen på ett elektriskt stängsel och förbjöds röra sig när stötarna kom. Som straff för någon svaghet eller olydnad talade ingen till henne under flera veckor.
Många nätter låstes hon in i ett kallt och kolmörkt källarrum och tvingades sitta orörlig medan råttor sprang över hennes fötter. Om hon rörde sig det allra minsta ringde klockor som sytts fast i hennes kläder och hon bestraffades.
Hennes mor skötte undervisningen. Maude hade inga vänner och träffade inga andra människor än sina föräldrar.
Hennes enda ljuspunkt och vänskap kom från de djur hon tilläts ha - av dem lärde hon sig vad kärlek och glädje är.

Mitt betyg:
5/5

Så här tyckte jag om boken:
Den här boken är den bästa jag läst i år ! Berättarkonsten är på topp och som läsare av den här boken läste jag den på "nolltid".
Den grep tag i mig direkt med dess berättelse om den lilla stackars flickan och om hur hon överlevde sin fars vansinne, så det gick knappt att lägga från sig boken.
Den sorgliga berättelsen om hur fadern och modern utövade sjuk makt över flickan. Den ena händelsen efter den andra som Maude fick stå ut med som barn gav mig en hisnande läsupplevelse och samtidigt faschinerad över hur en liten människa ändå kan finna kraft inne ifrån sig i sin ensamhet utan någon som helst stöd utifrån för att orka med varje dag under föräldrarnas tryck och krav.
Det var svårt att läsa hur fadern hanterade deras djur och lät dem lida. En ohygglighet som var t o m svår att läsa om. Dessa djur var Maudes enda vänner och hon led med djuren när de plågades.
Övergrepp beskrivs till det ofattbara som hantverkare utövar på den stackars flickan. De återkommer på sina ständiga besök och som pinar Maude.
Hon drömmer bakom gallret om friheten utanför och en dag kommer så den p g a att hennes far planerar att köpa en större flygel åt henne, kommer en Herr Molin hem till dem och är föreståndare för ortens bästa musikaffär.
Maude öppnar dörren för honom och i det ögonblicket var det som om en solstråle trängde igenom henne när han log mot henne.
Han blir hennes nya musiklärare vilket öppnar upp porten mot omvärlden sakta men säkert.
Hon får tillåtelse att komma hemifrån......och sen börjar livet för henne.....

Den här boken kan jag varmt rekommendera att inte missa att läsa ! Den här boken har gett ett särskilt djupt avtryck i mig som inte kommer att suddas ut. Den lämnar nog ingen läsare oberörd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...