måndag 12 juni 2017

Bokrecension "Den smala vägen mot norr", Richard FlanaganStort tack till Lind & Co


Författare: Richard Flanagan
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-01
Översättare: Peter Landelius
ISBN: 9789174614855
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 522

Om författaren:
Richard Miller Flanagan, född 1961, är en australisk författare från Tasmanien. The Economist har kallat honom "av många ansedd som den bästa australiska författaren av sin generation", och hans romaner har åtnjutit flera priser och utmärkelser.

Handling:
Augusti 1943: I den förtvivlade situationen i ett japanskt krigsfångeläger vid Dödens järnväg i Burma hemsöks kirurgen Dorrigo Evans av sin kärleksaffär med sin farbrors unga fru två år tidigare. Medan Dorrigo kämpar för att rädda männen i sitt förband från svält, kolera och misshandel får han ett brev som kommer att förändra hela hans liv.
Richard Flanagans brutala och vackra roman är en berättelse om de många skepnader kärlek och död kan ta, om krig, sanning och förlust. Historien bygger på Flanagans fars upplevelser från andra världskriget då Japan ville göra det till synes omöjliga: bygga en järnväg genom djungeln från Bangkok till Burma. Av arbetskraften - allierade krigsfångar och andra slavarbetare - dog omkring 100 000 män medan järnvägen drogs.

Mitt betyg: 
4/5

Så här tyckte jag om boken:
En författres mästerliga berättelse om de australiska krigsfångarna som levde sina liv som järnvägsarbetare där de på samma gång fick riskera sina liv genom detta. Man dras med i berättelsen
och får uppleva det dramatiska och svåra liv som de levde.
En gripande roman boken igenom och som är lättläst och berörande. Författaren fängslar läsaren nästan direkt och han skildrar människors liv i svårigheterna men även att det finns en stark vilja från deras sida att överleva under detta oerhörda hårda liv.

Under tiden jag läser får jag en känsla av att fångarna inte betraktades som människor utan snarare som djur. Författaren berättar också om japanerna och dess läger. Där får man en liten inblick i hur japanerna tänkte. Även varför de behandlade fångarna som de gjorde.
Ca 100 000 människor dog under tiden de byggde järnvägen och det kan ge en liten uppfattning om vilka lidanden och umbäranden som fångarna utsattes för.

Richard Flanagan skriver på ett briljant, lågmält och starkt sätt som brutalt skildrar hemskheterna.

- Boken kan köpas hos bl a ADLIBRIS -
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...