tisdag 10 april 2018

BOKRECENSION "SALLY OCH NAZISTLIGAN"


Recension "Sally och Nazistligan"  av Jan Bergman

Ett stort tack till bokförlaget Lind & Co

Boken kan köpas hos bl a ADLIBRIS

Språk:Svenska
Utgiven: 2017-12
Formgivare: Niklas LIndblad
ISBN: 9789177791287
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 248

Jan Bergman är född 6 september 1956 i Stockholm, är en svensk författarefilm- och TV-producent/-regissörfotograf och journalist.
Bergman är framför allt känd för Stockholmspärlor, ett TV-program där han, med rörliga bilder, berättar om stadens historia. Han var producent vid Sveriges Television 1979–1997 och har sedan verkat i det egna företaget Jan Bergman Mediaproduktion. Bergman har regisserat och producerat över 450 filmer och TV-program. 

Han har även varit filmchef vid Anglo-Omega film och producent vid Svensk Filmindustri samt har fått ett flertal kulturpriser. Bergman har skrivit ett stort antal kulturartiklar, varit redaktör för den samnordiska museitidskriften "FOV", och varit aktiv i hembygdsrörelsen sedan slutet av 1970-talet.
Handling:
Stockholm 1945: en sliten stad med slitna människor, en stad i kolrök med varubrist, spårvagnarnas och trådbussarnas stad men också fortfarande spionernas stad. Sverige kämpar med att ta sig ur den kris som krig och avspärrningar skapat. Ännu vet ingen vad som ska hända med de besegrade länderna, med återuppbyggnaden, med flyktingarna.

Salvatore "Sally" Mellberg har under kriget arbetat som chaufför åt biträdande chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten C-byrån. När verksamheten vid krigsslutet lades ner fick han ett avgångsvederlag som skulle räcka att leva på tills han kom igång med sin nya civila verksamhet: "en byrå för diskreta privata undersökningar" - en detektivbyrå!

Nu får Sally Mellberg sitt första fall som privatdetektiv, men uppdraget visar sig mycket farligt. Han kommer i kontakt med den nazistiska motståndsrörelsen Varulvarna, som genom organisationen Odessa ska hjälpa före detta högt uppsatta nazister och andra krigsförbrytare att fly Europa för en fristad i Sydamerika.

Vilka svenskar är inblandade och vem går egentligen att lita på? Kan han ens lita på kvinnorna i "Sekreterarklubben"?

Sally och Nazistligan är den första spionromanen i en serie som skildrar Sverige under efterkrigstiden och kalla kriget fram till idag. Böckerna bygger delvis på verkliga händelser.

Mitt betyg:
4+/5

Så här tyckte jag om boken:
Jan Bergman skildrar krigsslutet och kalla kriget från huvudstaden på ett briljant sätt. Den är lättläst och flyter på bra i texten. Ämnet och spänningen gör att man inte gärna lägger ifrån sig boken. En riktig bladvändare".

Boken är verklighetsförankrad och det gör den än mer intressant och läsvärd.  Den känns väl uppbyggd från sida ett och fram till slutet av den.

Skildringarna av miljöerna som handlingen utspelar sig i är mycket bra beskrivet och det går nära på att känna lukten från den på många håll dåliga luften från kol i huvudstaden och som läsare är det lätt att se miljöerna framför sig i fantasin. Då tycker jag att författaren har lyckats bra med en miljöskildring. Även karaktärerna är väl beskrivna.

Jag skulle gärna ha upplevt att jag inte fick känsla av skola/undervisning på vissa ställen i boken. Det hör inte riktigt hemma här i en sådan här typ av bok.
Det tilltalar inte mig riktigt. Men samtidigt som läsare får man mycket information som är viktig och intressant och som gör boken spännande.

Det är en mycket läsvärd bok som spionroman som jag varmt rekommenderar.
En riktig bladvändare ! Läs den !


Författare: Jan Bergman
Språk: Svenska
Utgiven: 2017-12
Formgivare: Niklas Lindblad
ISBN: 9789177791287
Förlag :Lind Co
Upplaga: 1
Serie: Sekreterarklubben (del 2)
Antal sidor: 248


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...