lördag 21 april 2018

BOKTIPS ! "Återstoden av dagen"

Boken kan bl a köpas hos ADLIBRIS


Återstoden av dagen
av Kazuo Ishiguro

Nobelpriset i litteratur 2017

Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.

Utdrag ur boken:
Men låt mig genast säga att jag inte alls tänker på miss Kenton när jag säger detta. Hon lämnade förstås också så småningom min stab för att gifta sig, men jag kan skriva under på att hon var högst hängiven sitt yrke under den tid hon arbetade som hushållerska hos mig och att hon aldrig lät sig distraheras från sina prioriteringar.

Men nu kommer jag in på ett sidospår. Jag förklarade att vi hade fått behov av en hushållerska och en andrebutler samtidigt och miss Kenton hade anlänt - med ovanligt goda referenser, påminner jag mig - för att ta över den första platsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...