fredag 3 maj 2019

BOKTIPS - MATTIPS



Den här veckan gick snabbt må jag säga. Hann knappt öppna ögonen
förrän det var fredag igen. Och igår blåste det nordvästvindar med 7 m/s och i byarna blev det ännu kallare. Det var tur att jag inte hängt undan vinterkläderna. Jackan behövdes verkligen på igår.
Det kändes som starka kontraster med vinterjacka på och vitsippor i backarna.


Här kommer ett litet mattips från igår som jag vill tipsa om.
Det var väääldigt längesedan jag åt den här rätten, känns som rent utav stenåldern,  men jag gillar den fortfarande kunde jag konstatera.

Jambalaya
Lite historia kring maträtten:
Jambalaya är en kreolsk rätt, som påminner om paella, lär ha sitt ursprung från de amerikanska sydstaterna som New Orleans och man tror att namnet syftar på jambon, det franska ordet för skinka. Förutom ris kan ingredienserna bestå av nästan vad som helst, till exempel kyckling, skaldjur, kryddiga korvar och olika sorters grönsaker. Kort sagt, man tar det man har hemma.


Min variant av Jambalaya bestod av följande ingredienser:

2 port.
1 stor gul lök, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olja
1 dl råris
100 g rökt skinka, strimlad
0,5-1 stark Chorizo, i bitar
1 dl buljong från tärning
0,5 burk majs- och paprikablandning
gröna ärter
bönor, Kidney och vita
salt och peppar
paprikapulver
Hot Chili efter tycke och smak
15 droppar Tabasco

Gör så här:
Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Strimla paprikan och skinkan. Skär korven i skivor.
Fräs alltsammans i en rymlig stekpanna. Koka upp riset enligt förpackning. Tillsätt riset när det är färdigkokt och låt det fräsa med en kort stund. Blanda i övriga ingredienser.
 Krydda med salt och peppar, Hot Chili.  Krydda också med paprikapulver.
Vänd ner ärtorna och låt dem puttra med ett par minuter.


Finns att köpa hos ADLIBRIS

Och så ett BOKTIPS inför helgen.

Alice Munros böcker älskas av läsare och kritiker över hela världen. Hon har belönats med flera litterära utmärkelser, sommaren 2019 fick hon Man Booke International Prize, den finaste utmärkelsen en författare kan få vid sidan av Nobelpriset. För mycket lycka består av tio hudnära noveller. Alice Munros berättelser rymmer ofattbar grymhet, svek och brutalitet, men också en seglivad kärlek och mänsklig värme. Munro skriver med sin sedvanliga ömhet, eftertanke och skärpa. Hon avslöjar det spel som ständigt pågår mellan människor, även när det nästan inte märks. För mycket lycka utkom första gången på engelska 2009.

Alice Munro (f. 1931) växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Hon debuterade 1968 och har gett ut fjorton novellsamlingar och en roman. 2009 tilldelades hon Man Booker International Prize. Hos Munro är det ofta kvinnorna som står i centrum, som mödrar, döttrar, hustrur och älskarinnor. Hon har en sällsam förmåga att i detalj gestalta livet så som det är. Alice Munro är 2013 års Nobelpristagare med motiveringen den samtida novellkonstens mästare .



 Ha en skön helg !







1 kommentar:

  1. Article très intéressant , c’est un plaisir de vous lire..
    j'apprécie énormément votre blog

    SvaraRadera