söndag 26 maj 2019

BOKTIPS OCH KAFFE MED GOTT SAMVETE




Hej ! Hur har ni det runt om i landet, hoppas på bra och njuter av våren. 
Medans morgonkaffet ryker här från muggen har jag läst från lite olika sidor om kaffet och att det finns en hel del myter omkring den älskade drycken. Men smaken är som baken en del gillar te mer och inget ont sagt om det. Jag är tedrickare också.


Kaffet förstör sömnen
Det sägs att kaffet påverkar oss alla på olika sätt. Faktorer som kroppsvikt, längd, tolerans och mängd spelar in. De som dricker många koppar varje dag påverkas inte lika mycket av koffein. Är du rädd för att ligga sömnlös ska man hålla koll på klockan. Större delen av koffeinet försvinner ur kroppen inom cirka 6 timmar. Vet man med sig att man har svårt att somna, skippa kvällskoppen. Men är  man en van kaffedrickare spelar det mindre roll.

Jag tillhör inte den skaran som är ovan direkt, om man säger så.....😉och inte heller ligger sömnlös på kvällen om jag druckit för sent utan snarare tvärtom, att jag gärna tar en kopp kaffe på "sängkanten" innan läggdags.


Kaffe är vätskedrivande
Hur många gånger har man inte hört det här sägas? Är  man en av dem som undviker en kopp kaffe för att slippa ränna på toaletten hela tiden – ja, då kan man glädjas åt detta. Det finns studier som har nämligen visat att det krävs minst fyra koppar för att urinproduktionen ska öka. Så det spelar ingen roll om man dricker ett par koppar vatten eller kaffe, det har ungefär samma effekt. 


Gammalt kaffe smakar dåligt
Gammalt kaffe behöver inte alls smaka dåligt. Det som är avgörande för kaffets smak är hur det har förpackats. Kaffe som förvaras i en tättslutande förpackning, exempelvis en glasburk där aromerna inte kan försvinna, håller sig fint i flera månader. Förvaras kaffet i stället i en papperspåse eller otät förpackning börjar det smaka surt inom en månad.


Färskrostat kaffe är alltid bäst
Visst är det något särskilt med doften av färskrostat kaffe som sprider sig? Men det behöver inte betyda att färskrostat är det
 allra bästa för smaken. Nej, kaffet smakar som bäst mellan en till två veckor efter rostningen. Då hinner den utvecklas och mogna ordentligt.


Kaffe hjälper dig att nyktra till
Om man känner sig lite väl rund om fötterna och tar en stärkande kopp kaffe i hopp om att nyktra till. Problemet är att det är en seglivad myt, sägs det. Kaffet gör oss inte nyktrare. Däremot lurar det kroppen att tro att berusningen börjar avta. Forskare menar att det rent av kan vara farligt. Kombinationen av koffein och alkohol kan leda till att felaktiga beslut fattas som att personen väljer att ta bilen hem för att hen inte känner sig full.


Kaffe hjälper dig att gå ner i vikt
Det sägs att koffein ökar din ämnesomsättning, men effekten är så marginell att det inte gör varken från eller till. Dricker man kaffe enbart för att bli av med lite extra vikt kan man lika gärna sluta med det. Bättre är att njuta av det för smakens skull!

Ja, då försvann det hoppet :-) 


Mörkrostat är starkare än ljusrostat
Nej, det är snarare det motsatta som gäller, sägs det. Vid en mörkare rostning bryts syror ner vilket gör att kaffet får en mindre sur smak. Tvärtemot vad man kan tro så är alltså ett mörkrostat kaffe snällare mot magen än ett kaffe som är ljusrostat eller mellanrostat.


Kaffe är uttorkande
Det finns ingen anledning till oro, kaffet kommer inte att torka ut kroppen. Många har väl också hört att en kopp kaffe helst ska kombineras med ett glas vatten för att hålla vätskebalansen intakt. Dock saknas vetenskapliga bevis för detta påstående. En studie visade att det inte fanns någon skillnad mellan personer som drack vatten eller kaffe och forskarna menade att ett dagligt intag av upp till fyra koppar kaffe per dag inte påverkar vätskebalansen på ett negativt sätt.


Mer koffein i espresso än bryggkaffe
Hur mycket koffein man får i sig beror på hur mycket kaffe man doserar med. Om man doserar lika mycket kaffe till en espresso som till en kopp bryggkaffe blir mängden koffein densamma. Men ofta dricker man ju mer bryggkaffe än så, eller hur? Om man däremot jämför volymen så stämmer det att man får i sig mer koffein i en espresso än en vanlig kopp kaffe.


Te innehåller mer antioxidanter
Tedrickare vill gärna framhålla te som det nyttiga alternativet. Men visste du att kaffe innehåller mer antioxidanter än grönt te, svart te ? Japp, så nu kan man sluta ha dåligt samvete över fikastunden.

Och vad passar inte bättre med en kopp kaffe nu eller te och en bok bredvid sig. Det ska visst bli dåligt väder idag. Iaf här :-) 



Boken kan förstås i vanlig ordning köpas hos bl a ADLIBRIS

Andra delen i Anna Fredrikssons älskade serie Pensionat Pomona är här! Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker. Till slut måste hon och pojkvännen fatta ett livsavgörande beslut. Ensam i Köpenhamn saknar Vanja sitt barnbarn Josefin. Hon beger sig tillbaka till Kivik för att bli förlåten av Sally. Men finns chansen till försoning kvar? ”Ett enklare liv” är den efterlängtade fortsättningen på relationsdramat om tre generationer kvinnor på Österlen.








Önskar er alla en fin söndag !





10 kommentarer:

  1. Oh så mycket intressanta fakta om kaffe, jättebra att veta det om mörkrostat. Som inflyttad skåning så blir det mycket av den varan. Boken ska jag omedelbart hitta,jag gilla Anna Fredriksson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar. Jag gillar Anna Fredriksson också. Ha en fin fortsatt söndag.

      Radera
  2. Nu blev jag galet fikasugen.....Ha en bra eftermiddag, här kan man blåsa bort....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en trevlig kommentar. Här blåser det också myckket. Man hålla i hatten... :-)
      Ha en fin resterande söndagskväll.

      Radera
  3. dricker en liten kopp varje dag... jag är känslig för kaffeabstinens; blir illamående och får ont i huvudet utan. När jag födde mitt första barn, mådde jag dåligt.... det var inte förlossningen - utan brist på kaffe! Därför vill jag inte dricka stora mängder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar. Jag brukar också få periodvis lite kaffeabstinens. Men gott är det.
      Ha en fin resterande söndagskväll.

      Radera
  4. Flott og innholdsrikt innlegg om kaffi.
    Det er ein herleg drikk som eg nyt gjerne fleire gongar daglig, også om kvelden :)
    Ønsker deg fine dager.
    Anne-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar ! Ha en fortsatt fin vecka !

      Radera
  5. Jag blir mer och mer förvirrad med åren hur sjutton man ska avnjuta sitt kaffe. Men ärligt, jag vill inte ha varken kapslar eller annat konstigt, jag är så glad över vanligt bryggkaffe. I många hem är det fortfarande kokkaffet som föredras, men jag tycker det är blaskigt. Självklart ska nya influenser och smaker få finnas, kul för dem som gillar dem, men nej, jag är nog i det fallet en traditionalist. Ge mig ett par baljor kaffe, starkt, mörkrostat, hederligt svenskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din trevliga kommentar. Jag håller helt med dig Paula i det du skriver.
      Ha en fortsatt fin vecka./ Marie

      Radera