fredag 11 november 2016

BOKTIPS, "Rörgast" av Johan Theorin


Vintern fortsätter här några dagar till men den är visst på avtagande sägs det och mildgrader ska komma in nästa vecka. Härligt !

Ja, vad är bättre än att ha lite inneliv i värmen med en god kopp kaffe och så en bok framför näsan. Nu har en packe med böcker landat igen och den första jag tänkte presentera är av den kände och duktige författaren Johan Teorin.

"RÖRGAST" heter boken och är utgiven 2014. Boken går att köpa hos ADLIBRIS
Den fjärde romanen i Johan Theorins Ölandssvit.

Ordet rör är det öländska namnet på de gravrösen från bronsåldern som finns på Öland, stora stenhögar som ibland har ett mycket dåligt rykte. Det sägs att folk som har grävt efter skatter i dem har ibland skrämts iväg av mystiska eldsflammor som slagit upp mot dem bland stenarna, eller försvunnit spårlöst.

Med "Rörgast" avslutar Johan Theorin sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland. Theorin har alltsedan debuten med "Skumtimmen" år 2008 etablerat sig som en av de mest originella och hyllade författarna på den svenska spänningshimlen. Hösten 2013 gick filmatiseringen av "Skumtimmen" upp på biodukarna.
--------------------------

Solen steker den kalkvita ön, men semesterparadiset döljer mörka hemligheter.

"Spökskeppet kom glidande i mörkret, över blänkande svart vatten, och väjde inte för något eller någon. Det höjde sig över pojken. Det var rostigt, som om det seglat på havet i århundraden. Inget rörde sig på däck, men djupt inne i skeppet dunkade en motor, som ett levande hjärta.
Gummibåten hade börjat sjunka, så han hade inget val. Han sträckte upp händerna mot relingen och klättrade ombord."

Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som bultar på hans dörr. Pojken stapplar in från stranden och berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän, och en galen man med yxa.

Det är i början av en tryckande högsäsong på norra Öland, när tiotusentals turister anländer för att fira midsommar. Men en av besökarna har vänt hemåt från ett annat land för att kräva betalning för en mycket gammal skuld, och han lämnar död och skräck efter sig i sommarnatten.
I myllret av människor är det bara Gerlof som börjar ana vem hemvändaren är, och varför hans mål är att hämnas på en hel släkt. Det är bara han som har mött mannen förut, i ungdomen, när de båda stod på kyrkogården och plötsligt hörde knackande ljud från en nygrävd grav ...

--------------

Precis som i de tidigare böckerna rör sig Johan Theorin på gränsen till spökhistorien. Han använder sig av dess dramaturgi och är mästerlig när han bygger sina skräckstämningar, skriver Dagens Nyheter.

Språket är rakt och avskalat, intrigen inriktat. Ingenting är riktigt vad det ser ut att vara, skriver Göteborgs-Posten.

En skön kväll och en trevlig helg till er alla !


2 kommentarer:

 1. Jag måste ta tag i den här snart :)

  SvaraRadera
 2. Vacker bild !!
  Ja det ska bli mildare till veckan...gillas inte av mej ;)....jag vill ha vitt (som vi har nu ) och några minusgrader på vintern, även om vintern kom lite tidigt i år....men snön försvinner väl snart, tyvärr !!
  Hoppas den kommer tillbaka bara innan jul ;))
  Kram bia

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...