fredag 17 februari 2017

48/365. Tillsammans, Fotoutmaningen48/365. Tillsammans (320)

De är ju ändå för söta där de sitter tillsammans på en hylla utefter en husvägg. Det var en fin utsikt för dem och ett lugnt läge.


Kaja (Corvus monedula) är en fågel i familjen kråkfåglar som förekommer över Europa, västra Asien och i Nordafrika. Den är huvudsakligen en stannfågel, men en del populationer i norr och öster flyttar söderut på vintern. Fyra underarter har identifierats. De utskiljer sig framförallt i fjäderdräktens färger på huvudet och nacken. Carl von Linné var den första som beskrev denna art formellt. Han gav den namnet Corvus monedula. DNA-analys har senare visat att denna art, tillsammans med klippkaja, är en tidig förgrening i släktet Corvus och eventuellt tillräckligt olika de andra för att motivera att de klassificeras som ett eget släkte, Coloeus.

Den blir 34-39 cm lång och har svart fjäderdräkt med grå nacke och distinkt blek-grå iris. Den är social och kommunicerar med läten. Den lever i en liten grupp med komplex social struktur, i jordbrukslandskap, öppen skog, bergsklippor vid havet och i städer. Den är en allätare som lever på det den kan få tag på, många olika sorters växtdelar och ryggradslösa djur, liksom avfall som den kan hitta i städer. Kajan bildar monogama par som bygger enkla bon av kvistar i håligheter i träd, på klipphällar eller på byggnader. Den lägger ungefär fem ägg som är blekt blåa eller blågröna, med bruna fläckar. Äggen ruvas av honan. Ungarna blir flygfärdiga fyra till fem veckor efter kläckningen.
8 kommentarer:

 1. Bra fångat och snyggt med den varma tegelfärgen dom kontrast mot de svarta fåglarna! Visst är de söta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för din trevliga kommentar !

   Radera
 2. Så jättefina de är och snyggt med den röda tegelväggen i bakgrunden som förstärker fåglarnas svart/gråa fjäderdräkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Anita för din trevliga kommentar ! Visst är de fina där de sitter för sig själva där under tacknocken i stillhet.
   Det fanns massor av kajor som flög runt omkring men inte de här två.

   Radera
 3. Så fint med den rustika tegelväggen bakom de mjuka fåglarna-kontraster blir snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Eva för din trevliga kommentar ! Roligt att du gillade kontrasterna. :-)

   Radera
 4. Jag har aldrig gillat kajor, men på din bild är de riktigt söta! :) Fint med de grå fåglarna mot den röda tegelväggen!

  SvaraRadera
 5. Så fint fångat där de sitter tillsammans mot den röda tegelväggen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...