tisdag 10 oktober 2017

Bokrecension






Bokrecension: 2017-10-10
Mitt betyg: 
5/5
Författare:Selma Lagerlöf
Bearbetad av: Arne Norling
Illustratör: Anton Pieck
Antal sidor: 253
Utgivningsdatum: 2017-03
Förlag: Lind & Co
ISBN: 9789176631874
Finns att beställa hos: ADLIBRIS

1909 tilldelades Selma Lagerlöf (1858-1940) Nobelpriset i litteratur.

1907, för 110 år sedan, utkom den andra och sista delen av Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige för första gången. Under åren har den lästs av miljontals svenska skolbarn och översatts till ett sextiotal språk.

Men tiden har gått hårt åt den en gång så spännande berättelsen. Mycket har blivit omodernt och många av dagens barn förstår helt enkelt inte vad det står i boken.

I denna nyutgåva har Arne Norlin, en av våra mest uppskattade barnboksförfattare, gjort en omfattande bearbetning. Boken fungerade förr som en geografibok åt skolbarnen och blev mycket omtyckt som sådan.

Originalets sexhundra sidor har blivit knappt hundrafemtio. Och boken är illustrerad av konstnären Anton Pieck. Bilderna gjordes först för en upplaga som utkom i Nederländerna 1957. På pärmarnas insidor kan man dessutom följa med på en karta över Nils Holgerssons och vildgässens resa från Skåne till Lappland och tillbaka.

ARNE NORLIN (f. 1947) är journalist och författare. Han har ett förflutet som reporter på Aftonbladet och är kanske mest känd för sina uppskattade barn- och ungdomsböcker, som till exempel Nussekudden och serierna om Halvan och fotbollsfansen Tove och Noel. Men han har också utkommit med rosade fackböcker för vuxna, bland annat Familjen Bernadotte Makten, myterna, människorna (Fischer & Co, 2015)

"Bearbetningen är mycket känslig och välgjord och Anton Piecks illustrationer från en nederländsk utgåva från 1957 är väldigt suggestiva. På pärmens insida finns en karta där man kan följa Nils och gässens resa. Jag hoppas verkligen att man i undervisningen kan återuppta den här boken som den var tänkt; en spännande och rolig geografibok som kan sätta fantasin i rullning och som dessutom passar utmärkt som högläsning för yngre barn."
Annakarin Lindberg, BTJ

Handling:
För hundra år sedan levde en pojke som hette Nils Holgersson.
Så börjar Selma Lagerlöfs klassiska berättelse. Den handlar om en gårdstomte som förtrollar den late och elake pojken Nils till en pyssling. Man får följa genom boken hur Nils sedan följer med en flock vildgäss norrut. Från Skåne till Lappland. Han har tagit fasta dels på de gripande djurhistorierna med Karrs och Gråfälls saga som ett givet huvudnummer, dels på Nils Holgerssons egen utvecklingshistoria från lat och elak till god och modig. Under resan på gåsens rygg lär sig pysslingen nämligen att samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig om.

Huvudperson:
Nils Holgersson, 14 år gammal. 
Han bodde på en liten gård i södra Skåne och såg väl ut som de flesta bondpojkar på den tiden: lång och smal med ljust hår. Han var klädd i skjorta, väst och knäbyxor av skinn. Utomhus hade han alltid träskor på fötterna. 
Nils var inte särskilt snäll. Nej, han var dum och lat och det gick dåligt för honom i skolan.
Hans far menade att han knappt dög till att vakta gårdens gäss. Dessutom var han elak mot både djur och människor. Egentligen tyckte han bäst om att sova - och äta. Och göra bus, som att dra katten i svansen och jagade gässen.
Att bli en minidvärg var en läxa för att honom som alltid varit elak mot djuren. Under äventyrets gång växer Nils, han blir mindre och mindre självisk. Han ändras till att istället bli hjälpsam och den goda viljan tar form.

Så här tyckte jag om boken:
En mycket välgjord ombearbetning till en modern version av den här fina gamla sagan som blivit en älskad klassiker av Selma Lagerlöf. 
Bokens vackra omslag är mycket tilltalande.
Berättarkonsten är på högsta nivå boken igenom och jag kan konstatera och håller med många att det är en bok för alla generationer.
Syftet som var med boken att ge kunskap om Sveriges djur, natur, sagor, sägner m m vilket är suveränt berättat. 
Det är en hyllning till livet och dess goda en människa kan och bör göra och till den fina goda viljan man aldrig får glömma bort.
Selma Lagerlöf beskriver människor och platser på ett mycket bra sätt. 
Man dras med i varje berättelse rakt igenom boken och som vuxen kan man också  helt klart njuta av boken. 

Miljö:
Bokens miljö utspelar sig i Sverige men också på en gård i västra Vemmenhögs socken i södra Skåne. 
Berättelserna utspelar sig i naturen. 
Berättelsen börjar i mars då våren nalkas och fortgår under resten av årets månader.

Bokens språk:
Ett lättsam och lättläst bok rakt igenom.

Budskap:
Ett fint budskap genom hela boken är den goda viljan.
 Genom att läsa den här boken lär man sig mycket, man lär sig att reflektera och tänka positivt när något allvarligt händer, man ska också alltid tänka positivt och ha positiva planer som Nils hade och han lyckades med det. 
Att det är viktigt i livet att kunna samarbeta, ta hänsyn, hjälpa till och bry sig om.
Det är ett budskap som gäller som vuxen också.
Att aldrig vara elak mot någon. 
Dessa budskap gäller än idag.
En bok som i allra högsta grad ger ett avtryck och stannar kvar i minnet.

Rekommendation:
Jag rekommenderar varmt den här boken till alla barn och vuxna. 
En mycket pedagogisk bok rakt igenom i sin berättarform.

Stort tack till Lind & Co











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar