torsdag 12 oktober 2017

Bokrecension
Stort tack till bokförlaget FORUM för denna bok !
Bokrecension: 2017-10-12

Mitt betyg: 
4/5
Författare: Fredrik Backman
Formgivare: Nils Olsson
Utgivningsdatum: 
Förlag: FORUM
ISBN: 9789175037240
Finns att beställa hos ADLIBRIS

Carl Fredrik Backman, född 2 juni 1981 i Brännkyrka församling i Stockholm, är en svensk författare, bloggare och skribent.

Född: 2 juni 1981 (ålder 36), Brännkyrka socken, Stockholm


Fredrik Backman debuterade med sin bok "En man som heter Ove" 2012.
Har även skrivet bl a "Britt-Marie var här", "Min mormor hälsar på och säger förlåt" m fl.

Handling:
Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?
Allt. Den betyder bara allt.
Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.
Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. Det är en berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Så här tyckte jag om boken:
Det har tagit tid för mig att bestämma mig för om jag skulle läsa den här boken eller ej. Ämnet var för mig inte så särskilt lockande. Men nyfikenheten gick inte att hejda eftersom jag läst så många bra recensioner av boken. Och så var det Fredrik Backman som skrivet boken. 
Men eftersom jag läst Backmans två andra böcker "Britt-Marie var här" och "En man som heter Ove" så var jag naturligtvis nyfiken på även denna bok. Dessa två böcker var bara SÅÅÅ bra och så var "Björnstad"också !

Jag är fast i att gilla Backmans språk i sina böcker. Den är annorlunda och på något sätt så hittar man en slags "melodi" i texten som gör att man bara läser och läser med några få undantag.
Liksom i de andra två böckerna jag läst så hittade jag även i dem en viss "melodi".
En tjock bok att läsa men som inte alls känns så särskilt lång och många sidor.
Genom att innehållet och berättelsen är av så hög kvalitet så vill man bara ha mer och mer av boken och jag "slukar" den relativt fort. 
På vissa sidor tyckte jag den kunde kännas en aning tung att läsa men det störde inte särskilt mycket och man fortsatte att läsa.

Min åsikt är att bokens handling håller en mycket hög kvalitet rakt igenom och fram till sista sidan.

Man får en inblick av småstadsmentaliteten också i boken.
Att vara fåordig och att tänka på vad andra ska tycka är en del av att leva i ett litet samhälle som det här är.
Man får också en inblick och förstår att de vill hålla ihop av solidaritet för klubben men också hur andra krafter visar sig, bl a form av utanförskap och svek.
Positiva krafter som civilkurage hittar man bland vissa personer. Vilket är positivt.

Några av de framträdande personerna är Mayas lillebror som inte har det så lätt, men som har en fantastisk familj. Mellan Peter och Mira finns en fantastisk dynamik och så har vi Benji som jag gillar jättemycket.

Backmans liknelser i boken är bara så bra i de olika formuleringarna.
Jag gillar hans korta kärnfulla meningar som imponerar som jag tycker är så positivt i hans andra böcker också. Jag gillar det starkt. Han kan också verkligen konsten att säga sanningar som har stor träffsäkerhet utan omsvängningar.

Jag har stannat upp under läsningens gång och fått reflektera lite över handlingen och sådant gillar jag. Då brukar oftast böckerna stanna kvar i minnet hos mig länge.

Då tycker jag att man som författare har lyckats fånga läsaren på rätt sätt och skrivet en berättelse av mycket hög kvalitet.
3 kommentarer:

  1. Kul att läsa din recension! Jag gillade Britt-Marie fast den var periodvis så udda så kunde jag inte sluta. Ska inhandla Björnstad, tror att jag kommer att bli nöjd!

    SvaraRadera
  2. Jag gillade Britt-Marie skarpt. Måste nog skaffa denna också!

    SvaraRadera
  3. har problem med att komma fram med mitt inlägg....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...