torsdag 26 oktober 2017

Matbröd - snabbt och enkelt






Idag ville jag ha ett matbröd som gick snabbt att baka till utan att plocka fram alltför mycket bakgrejer. Mycket praktiskt att baka brödet i en kakform som jag gjorde.

Snabbt, saftigt,  gott och smakrikt bröd. Blanda gärna ner nötter, torkad frukt, sommarbär i brödet. Eller som jag gjorde idag med russin, hackade dadlar, solrosfrön istället den här gången. Det går att variera hur som man känner för det.

Tänk på att rivna morötter och rivet äpple ger ganska mycket vätska så krama ur äppelrivet och lägg morotsrivet på en bit papper innan du rör i det i degen. Temperaturen kan också justeras lite beroende på vilken typ av ugn man har men ett tips är att låta brödet stå kvar i ugnen en stund på lägre temperatur när det gräddats klart.

INGREDIENSER:
1 bröd
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 1/2 krm salt
4 1/2 dl filmjölk eller yoghurt
1-2 dl morötter, rivna
1 dl äpple, rivet
Drygt 1/2 dl ljus sirap
Några hackade färska dadlar
Lite solrosfrön
Russin

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 1 bakform, 1 1/2 l.
Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt filmjölk, sirap, riven morot, äpple och det där lilla extra om du vill ha det med också.. Rör ihop alla ingredienser väl.
Häll upp smeten i en smord form. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
Låt vila 5 minuter i formen. Stjälp sedan upp och låt svalna på galler under handduk.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar