tisdag 8 april 2014

Aktiveringstips för vovven

En regnig långpromenad i dag på morgonen, men vad gör det när man går i fint sällskap :)
Här med min älsklingsgäst :)


Är man en finnare av godis eller annat kul så kan man leta på hyllor också. Man vet ju aldrig.....


En aktiveringskula med godis (kan vara deras frukost också) tycker jag är jättebra att ge sin hund.


Faktiskt så finns det en liten Ebba under jackan. Det går att skymta ett litet lurvigt öra.
Visst det kan ju finnas godisbitar under tvätthögen också om man är riktigt sugen.

10 saker man kan göra med en toapappersrulle...

Du tränar balans, nosarbete, problemlösning, inlärning, kontakt och samarbete….  

1. Ge hunden en toarulle med godis i (du får trycka till kanterna på rullen så det blir som en liten låda) och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset ur rullen.    

2. Sätt/Lägg/Stanna hunden på "stanna kvar" och gå från hunden till ett annat rum och göm en toarulle med godis i. Säg sedan till hunden att den får lov att söka efter toarullen för att därefter öppna den och äta upp godiset. När hunden blir duktig på det här kan du gömma flera åt gången.  

3. Knyt fast ett snöre i en toarulle med godis inuti och göm rullen halvvägs under en soffa. Låt snöret sticka fram och låt sedan hunden lösa problemet med att ta tag i snöret och dra fram rullen för att på så sätt få godiset i rullen. 

4. Lägg en toarulle med godis inuti på en klyka i trädgren eller dylikt och låt hunden klättra och balansera för att nå den.   

5. Knyt fast ett snöre runt en toarulle med godis i och lägg den uppe på en dörr och låt snöret hänga ner så hunden når det. Låt hunden komma på hur den ska få ner toarullen. 

6. Träna lydnad som t.ex. kom/sitt/ligg/stanna etc och belöna hunden med en toarulle med godis inuti. Exempel 1: Du ropar "kom" och hunden kommer, säg sedan sitt och ge hunden rullen så den får öppna den. Exempel 2: Låt hunden sitta/ligga kvar och gå iväg och göm en toarulle med godis inuti. Låt hunden gå och leta när du kommer tillbaka och hunden tar ögonkontakt med dig. 

7. Lek katt och råtta med hunden och låt hunden jaga ifatt en toarulle med godis i som du bundit i ett snöre. Låt hunden kämpa lite innan den får ta rullen.  

8. När hunden ätit upp godiset inuti toarullen så låt hunden lära sig att städa upp pappersbitarna och lägga dem i en papperskorg. Det här momentet tar tid att lära hunden, du når långt med tålamod och mycket beröm!

9. Lägg 3 toarullar med godis i alla i en mjölkkartong. Ge hunden och låt den lösa problemet själv med att få ut godiset.

10. Gå och lägg eller kasta ut 2 toarullar med godis i och dirigera hunden med handtecken till dem. Låt hunden få öppna rullarna som belöning.  

Gårdagens lunch serverades genom aktiveringskulan. Det ska inte alltid serveras på ett "silverfat" utan lite jobb då och då skadar inte :)


Ha en en jättemysig dag vare sig du är hundägare eller inte !
Carpe Diem !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...