torsdag 30 oktober 2014

Italienskt Mat och Mode

                                                      Guccibelenciaga
Italienskt mode Mode i Italien 
Trussardi
Outlets 


Italiensk mat och vin 
Ja, vad finns det att tillägga. Finns det något bättre än det italienska köket? Nä, tror inte det. Läs mer om viner, maträtter och den intressanta Slow Food rörelsen som även finns i Sverige. 

Diverse 

Italienska viner 

Mat och matlagning 

Slow food 

Vinprovning i Toscana 

Det fantastiska italienska köket. Maträtter och fina viner från Italien. Lite matnyttigt ska få smyga sig in även idag.

 Så klart fortsätter vi på det italienska temat.
Risotto med grillad kyckling, salvia och pinjenötter
Källa:
http://www.zeta.nu/recept/grilla/grillad-kyckling/risotto-med-grillad-kyckling-salvia-och-pinjenotter

Ingredienser

4 portioner

Tips

Carnaroliris och Arborio är de klassiska rissorterna för risotto. Carnaroli, "kungen av risotto" ger något mer tuggmotstånd än Arborio.Så här gör du


Värm buljongen i en kastrull för sig. Hacka och fräs löken mjuk i olivoljan i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3 – 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Risotton ska sjuda lugnt på låg värme och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar cirka 18 minuter att tillsätta och koka in buljongen. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner parmesanost och salvia och låt risotton svälla några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rosta nötterna i torr, het stekpanna i ett par minuter, salta. Pensla kycklingfiléerna med olivolja, salta och peppra. Grilla dem på utegrillen eller i grillpanna 5–6 minuter på varje sida tills de är genomstekta (innertemperaturen ska vara 68 grader). Skär i skivor. Toppa risotton med kyckling, pinjenötter och gärna lite extra riven parmesanost. Ringla över Novello.

Så fort dagarna går. Vi fortsätter idag på temat Italien och idag har jag tagit mig ner till Sorrentohalvön. Den kallas för Medelhavets terrass. Känd för sin skönhet.
Det är lätt att ta sig från Neapel till den mytomspunna ön Capri. I morgon tänkte jag vi ska ta oss över till Capri. Det är något man absolut inte får missa när man är där nere.

Jag har varit i Italien ett flertal gånger och jag verkligen älskar landet med dess natur, kultur, mat och mer därtill.

Den hisnande vackra naturen längs Amalfikusten och utgrävningarna av den antika staden Pompeji på Vesuvius sluttning är något för oss historieälskare och vi som tycker om vacker natur.

Vesuvius är ett berg och en vulkan i södra Italien, 10 km sydöst om Neapel, som sträcker sig 1 277 meter över havet. Den klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv.

Vesuvius har haft hög förekomst av vulkanutbrott även om lång tid förflyter mellan  utbrotten. 
Det senaste ägde rum 1944. År 79 e.Kr. ödelade ett utbrott städerna Pompeji,, Herculaneum och Stabiae och förstörde flera andra städer.

Man har bland annat hittat spår efter ett mycket omfattande utbrott för ungefär 3 800 år sedan. En uppskattning är att det utbrottet var mångdubbelt svårare än det kända utbrottet 79 e.Kr: bland annat ska kokande vatten har forsat 25 kilometer nordväst om nuvarande Vesuvius, genom Neapel och vidare. Förödelsen ska ha varit enorm och allt inom en radie av 12 kilometer kring Vesuvius blev förstört. 

Vesuviusobservatoriet ligger på bergets nordliga sluttning och har till uppgift att försöka förutsäga nästa vulkanutbrott.
Ja, det blev lite historia som smög sig in här 

Zabaglione
Enkel, god och snabblagad italiensk dessert. Serveras omgående tillsammans med dina favoritbär.
Ingredienser:
4 st Äggulor
0,33 dl strösocker

2 dl marsalavin
2 dl bär, blandade, färska

Tillagning
1. Vispa ihop ägg, socker och vin i en rostfri bunke.

2. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt till en tjock och luftig kräm.

3. Servera med färska bär.


en annan god variant på efterräten är

Ingredienser
400 gram rabarber

Saffranszabaione
0,5 gram saffran


Tillagning
1. Börja med zabaionesåsen.
Lägg äggulor, saffran och socker i en rostfri kastrull och vispa under uppvärmning på svag värme. Tillsätt vinet och vispa tills det tjocknar. Låt kallna.
Vispa grädden och blanda i den.

2. Skala rabarbern om den är grov. Skär i små bitar och låt det smälta ihop med honungen på svag värme några minuter tills det tjocknar.

3. Servera i glas med den kalla såsen och rostad mandel på toppen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...