torsdag 6 juli 2017

BOKRECENSION "NÄR SJÄLEN FÅR GRÖNSKA"ETT STORT TACK FÖR FÖRMÅNEN ATT FÅTT LÄSA OCH RECENSERAT BOKEN "NÄR SJÄLEN FÅR GRÖNSKA" UTGIVEN AV BONNIER FAKTA  !

Författare till den här boken är Eva Robild 

Om författaren:
Eva Robild är frilansjournalist och författare. Hon skriver främst om trädgård men också om natur och stresshantering och har en egen spalt i tidningen Allt om Trädgård. Intresset för trädgården väcktes bland krusbär och perenner i farmors trädgård och hon odlar ätbara och prydnadsväxter med samma entusiasm. Eva bor i skånska Höganäs med man, hus och trädgård. Hon har tre vuxna barn. Eva Robild har skrivit ett 20-tal böcker, varav Odla i pallkrage (2014) och En Lisa för själen (2010), är de mest framgångsrika.

Beskrivning av boken:
Låt naturen bli grön medicin
Att fågelsång, porlande vatten, en viskande skog och en obruten horisont kan ge sinnesro, det vet vi, det känner vi. Nu visar även forskningen ett allt tydligare samband mellan hälsa och natur. Vi behöver vistas i gröna rum för återhämtning, läkning och inspiration.

I boken "När själen får grönska" berättar Eva Robild sakligt och personligt om hur värdefull naturen och trädgården har varit och är för henne, och hur hon i svåra stunder sökt sin tillflykt till strand och skog, utan att mötas av dömande och krav.
Hon berättar hur man kan utöva trädgårdsterapi genom att skapa och plantera växter till en egen grön oas. Och om hur yoga, meditation eller en medveten promenad i naturen fyller kroppen med ”grön medicin”.

Varje kapitel avslutas med enkla konkreta övningar som knyter oss närmare naturen och våra känslor, till exempel genom medveten närvaro, meditation, bärplockning, att rensa ogräs eller att bara gå barfota.
Texten är illustrerad med Lina Karna Kippels stämningsfyllda bilder.

Genre:
Psykologi

Mitt betyg:
5/5

Så här tyckte jag om boken:
Den bästa boken i genren psykologi jag läst på mycket länge.
Det här är den första boken av Eva Robild som jag läser men definitivt inte den sista.

I boken kan man läsa om bl a "Pausarna" som behövs regelbundet, flera gånger om dagen. En paus kan vara att gå en morgonpromenad i parken, att ägna tjugo minuter av lunchen åt att sitta på en bänk och titta ut över en sjö eller att tillbringa en stund efter jobbet med att påta i trädgårdslandet".
Motgiftet mot stress heter pausar, det vill säga sömn, avkoppling och vaken vila. 

Boken är fylld med vackra bilder som Lina Karna Kippel skapat.
Omslag och grafisk form Klas Kihlberg. Mycket snyggt och tilltalande omslag.

Det här är en bok som alla skulle läsa för den innehåller så mycket av information och kunskap om hur vi kan göra för att må bra i vår stressiga värld som är fylld av krav. Hur vi borde stanna upp och reflektera, känna, ta in. Boken öppnar upp för att se och uppleva mer av vår natur och av livet. Att bli mer ett med den. Den öppnar upp för att få mer förståelse och hur betydelsefull den är.

Kapitel som finns i boken som bl a tar upp om växthus eller sjukhus, jordens underverk, från urkraft till folksjukdom, tala med växter, den gröna maten, stillhet i det gröna och mycket annat - varje kapitel är lika intressanta och känns genomarbetade.

Många lever med ett hektiskt arbetsliv från morgon till kväll och sen pockar familjelivet, barnen, instagram och Facebook m m på vår uppmärksamhet i all oändlighet och då kan jag ställa mig frågan när ska jag/vi hinna med att vara i nuet.
Eva Robild beskriver de olika kapitelen på ett tydligt och sakligt sätt och läsaren får värdefulla nycklar att använda.

All text flyter på bra genom hela boken och innehållet är lika intressant från början till slut. 
Väl upplagt med mycket bra övningar som är lätta att göra för alla. 

Hon delar med sig av så mycket användbart med sin kunskap för att människan ska kunna må bättre, på ett sätt som är lättfattligt och intressant. 

En övning är t ex, VILA - Ligg på soffan utan att samvetet knackar på axeln. Eller sitt och titta
rakt ut i luften en stund. Grävning lägger pussel med tankarna och sorterar dem i hjärnans olika fack. Och tänk att medicin kan stavas gå. Vila är att göra något annat. Vad gör du då ?

Mycket av det hon skriver om har fått mig att se och tänka mer på närvaron i naturen på ett särskilt sätt. Jag tror att det kan vara så för många som läser den här boken. Den ger nya insikter.

Eva Robild skriver - "De händer något med sinnet när du går. När kroppen förflyttar sig framåt i ett lugnt och rytmiskt tempo kan tanken sväva fritt. Slingrande stigar som tjänat människor i århundranden leder nu dig framåt i landskapet. Det lika lätt att hitta som om någon höll dig vid handen och visade vägen, ändå känner du en stor frihet.
Bekymmer bleknar, tystnaden gör plats i bröstet för något större, det som brukar kallas andlighet. Under en vandring kan hjärnan ladda om".

Övningar som t ex "Jag ska bara", "Återhämtning", "Mandala", "Kroppens puls spelar", "Stilla dig", "Mod" och många fler övningar finns att öva på. Övningar som är användbara när som det passar.
Det blev en riktig Aha-upplevelse genom hela boken.

Ett är säkert vad gäller mitt tyckande om boken är att den här boken kommer ständigt att finnas till hands för mig. Det är både roliga, användbara, lätta men samtidigt krävande övningar där träning ger färdighet som man brukar uttrycka sig. 

En bok både för stadsmänniskan och landsmänniskan. Passar lika bra för båda. 
Boken väckte en hel del tankar och reflektioner över livet och hur vi lever det. Det finns mycket att ta till sig i boken, att ta itu med och jag tror att det kan kännas så för många som läser den. 

Den här boken rekommenderar jag varmt till 
alla att läsa !
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...