måndag 31 mars 2014

Vårens fägring för ögat och gott för smaklökarna


Idag lite "kallt" ute. Blev lite bortskämd de sista dagarna då det har varit sol
och betydligt flera grader än i dag.

Angående blommor som för mig nu är "huvudtemat" i huvudet :) just nu när våren anländer
så är blommor inte bara en njutning för ögat utan det kan också vara en njutning för våra smaklökar också.


Bl a så går det att äta Malva (rosa och vit)
Liten Tagetes/Tagetes tenuifolia (gul-orange)
Viol/Viola (blå, violett)
Blomsterkrasse/Tropaeolum (creme, gul, orange, röd). Användning: Garnering, till pasta och sallader
Ringkrage/Chtysanthemum carinatum (gul, rosa, röd)
Gurkört/Borago officinella (ljusblå) Användning: Dekoration, infrysta i iskuber, vackra i gelé eller i en sallad
Temynta/Monarda didyma (vit, rosa, röd). Användning: Smakförhöjare i ris- och pastarätter


Denna fina kanna för vårblommor sprider glädje i form av vårblommor och hjärtat med hopp



Uteplatsens fägring håller på att börja ta form och det är en härlig resa att göra nu och framöver.



Underbara Pärlhyacinter som våren bjuder på.


Morötter är en billig, nyttig och god grönsak som man kan dricka också som juice.

Om du har lyckan att dela kök med en juicemaskin så är det lätt att blanda äpplen ihop med morötter.
5 morötter och 2 äpplen ger ett stort alternativt 2 små glas. Det ger en rejäl energikick. Mums !


Timjan som Smoothies

Plocka färsk timjan och pilla loss bladen från stjälken. Blommar timjan går det alldeles utmärkt att använda blommorna också.

1 dl välkyld vaniljyogurt
1 banan
3 msk timjan

Finhacka timjanbladen/blommorna flr att vara säker på att de blir välhackade
(en del mixers maler bättre än andra).
Blanda yogurt, timjan och banan i mixern.
Mängden timjan är förstås en smakprov, i det här receptet är det 3 msk,
vilket ger en ganska kraftig timjansmak.
Servera den iskall.


Önskar er en riktigt bra Måndag !!