lördag 14 februari 2015

Alla Hjärtans Dag, RECEPT


Alla Hjärtans Dag ! 





Liten god efterrätt kanske på den här fina dagen. Här ett tips från
Klicka ICA




Flera godingar nedan som ICA-Kuriren kommit ut med som är oemotståndliga. Någon av dessa har jag tänkt att baka nästa vecka.
Kanske något av dessa recept skulle kunna inspirera er också till det samma.


ICA-kuriren
Kardemummasemlor
15 stycken

Tillagningstid: 120 min.
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
1 1/2 dl strösocker
1 tsk malen finstött kardemumma
1 krm salt
840 g (1,4 liter) vetemjöl
150 g rumstempererat smör
Fyllning
300 g grovriven mandelmassa
1/2–1 dl grädde eller mjölk
5 1/2 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering


Smula jästen, slå på ljummen mjölk och rör tills jästen lösts. Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av vetemjölet. Klicka i smöret under bearbetningen.
Arbeta till elastisk deg i 10 minuter. Låt jäsa under handduk minst 45 minuter.
Lägg degen på bakbord, dela i 15 eller 30 lika bitar (lättast om man väger degen och dividerar med önskat antal bullar). Trilla bullar och lägg på två papprade plåtar. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.Grädda till gyllenbrun färg mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna på galler.
Skär ett tunt lock från bulltopparna och gröp ur så mycket inkråm som möjligt utan att bullväggen trasas. Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde till klickig fyllning. Fyll de urgröpta bullarna med mandelsmeten.
Vispa grädden tjock men inte hård med socker och vaniljsocker.(Gelatinstadgad grädde vispas med fördel i förväg och kyls.) Spritsa eller klicka grädde på bullfyllningen, lägg på lock och pudra med florsocker.

Föredrar du små semlor blir det 30 stycken.


ICA-kuriren
Karlspadersemlor


Tillagningstid: 120 min.
100 g smör
25 g jäst
2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk hjorthornssalt
1 dl strösocker
4 äggulor
ca 8 dl vetemjöl (special)
1 äggvita till pensling

Fyllning
(3 blad gelatin)
5 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 msk starkt, kallt kaffe
300 g mandelmassa
bullinkråm
ca 1/2 dl grädde
florsocker eller kakao till garnering


Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader.
Smula jästen i degbunke (gärna i större matberedare).
Slå på smörmjölken och rör ut jästen. Tillsätt salt, hjorthornssalt, socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta 5–10 minuter till smidig deg.
Pudra lätt med mjöl och låt jäsa under handduk 45 minuter.
Blötlägg under tiden gelatin i kallvatten. När gelatinet är mjukt hälls vattnet bort. Smält gelatinet i liten pyts i mikron, cirka 20 se­kunder.
Passa noga.
Vispa grädden formbart pösig med kakao, sockersorterna och kaffe, och gelatin om du vill ha stadig grädde. Se ruta bredvid. (Annars vispas grädden först när den ska klickas.) Grovriv mandelmassan. Värm ugnen till 225 grader.
Arbeta degen slät och elastisk på bänken. Ta lite mera mjöl om degen klibbar fast. Dela i 2 halvor och varje halva i 15 lika bitar. Trilla bullar och lägg på två papprade plåtar. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter, tills lillfingerpetad provbuckla snabbt slätar ut sig igen. Grädda mitt i ugnen cirka
8 minuter. Låt svalna på galler.
Skär av ett tunt lock. Kratsa inkråmet ur underhalvan med hjälp av en gaffel, låt bara tunna väggar bli kvar. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och grädde till en geggig, men inte blöt massa. Fyll med blandningen och klicka eller spritsa generöst med kall vispad (mocka)grädde på. Lägg på lock och pudra med florsocker eller kakao.



ÖNSKAR ER EN RIKTIGT FIN "ALLA HJÄRTANS DAG" !!