torsdag 21 maj 2015

Lite hemmavid
Bygdens historia präglas av den kopparbrytning som har varit betydande för ortens utveckling. På senare tid är det tillverkningsindustrin som har bidragit till välfärden.

En mycket långsam promenad igår och molnen hopade sig och ovisst om vi skulle hinna få tak över huvudet innan regnet kom.


Men under tiden hann jag njuta av vackra tulpaner. En vacker vårlik blomlist.
Och javisst, byns ena stolthet är ju konditoriet som lyckats överleva under så många år.
En viktig träffpunkt här på byn.

Konditoriet ligger på samma plats sedan starten 1950 och står för det traditionella hantverket.

Trevligt att ha ett gammalt, hederligt konditori på orten. De som växte upp under t ex 40-,50-talet har säkert suttit på många konditorier under den tiden. Då fanns det gott om dessa. 

Fortsättning en annan dag om mina minnen från konditorier i barndomens Stockholm. 


Den här fula fisken var inte vacker att se, men dock ett konstverk. 
Den ståtar på byns torg :)

Tänk om fler fotomodeller och mannekänger fick se ut så här istället. :) 

 Fötterna ledde mig förbi en loppisbutik och sådana är det alltid roligt att stanna till vid. 
Idag blev det bara fönstershopping. 
Här syns några loppisprylar.
Gamla fina, vackra stenhus utefter en lång gata som minner oss om svunna tider. Bakom grindar och spaljéer döljs vackra innergårdar.
Den här lilla gången ser så idyllisk ut och lite längre fram i säsongen kommer nog färgen runt spaljéerna ändra färg. Man tänker lite på gamla tiders trädgårdar och dess syrénbersåer  som hörde till mångas trädgårdar.
Vandrar man vidare ned till den gamla träbebyggelsen så kan man hitta sådana här vackra skyltar.
Och en sådan här.
Nu har syrenerna slagit ut i doftande, härlig blom.
Denna syrén hittade jag bland de gamla fina trähusen nedan.
Gillar färgen.


Nu är de underbara liljekonvaljerna på G också. Min barndoms skolexamensblommor som man alltid skulle plocka och att ha med sig till skolan. Min favoritlärarinna fick en liten bukett också. 
Älskar verkligen både doften och blomman i sig. 
Verksgatans gamla, historiska byggnader

Fram till 1970-talet var Facit dominant på orten och pumpade bland annat in pengar i fotbollslaget Åtvidabergs FF.

Facit köptes 1972 av Electrolux som 1981 sålde det vidare till Ericsson. 1989 separerades Facits utveckling och tillverkning i Åtvidaberg från den kvarvarande handelsverksamheten.

Utveckling och tillverkning bolagiserades under namnet Facit Partner AB. Samma år avyttrades Facitkoncernen inklusive Facit Partner AB, till det norska investmentbolaget Entranor a s. Bolaget heter idag PartnerTech AB och ägnar sig numera åt kontraktstillverkning  till företag inom områdena telekommunikation, informationsteknologi, verkstadsindustri och medicinsk teknik.
-Hämtat ur Wikipedia-
Några få blommor kvar av den underbara Magnolian kunde man hitta bland träbebyggelsen

Vår stolta kyrkaSolkanonen i bygden

Skyddshelgonet S:ta Barbara

Sankta Barbara är skyddshelgon åt artillerister, arkitekter, murare, brandmän, och vapensmeder samt åt Solkanonklubben. 

Legenden om S:ta Barbara.
Vem är då denna S:ta Barbara? Legenden går tillbaka till tredje århundradet efter Kristi födelse och berättar att det var i Nicomedia i Mindre Asien som det runt år 210 e. Kr. föddes en dotter till en rik adelsman vid namn Dioskuros. Kort efter barnets födelse dog modern av sviterna av den svåra förlossningen.

Den lilla flickan döptes till Barbara och var Dioskuros enda barn. I palatset växte Barbara upp i en alldeles för överbeskyddad miljö, där både fadern och tjänstefolket avgudade henne för hennes skönhet och intelligens.Solkanonen ligger inbäddad i en härlig grönska högt uppe på en kulle ovanför Bysjön.

Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.
Rakt i söder i tornet finns en 20 cm bred och 300 cm hög springa. När solen exakt klockan 13.00 svensk sommartid står som högst, lyser den in genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg.
Solkanonen finns i ett torn byggt i mitten av 1800-talet och ingick som en del i herrgården Adelsnäs engelska park. Till kanonen, en 6-pundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder.
Rakt i söder i tornet finns en 20 cm bred och 300 cm hög springa. När solen exakt klockan 13.00 svensk sommartid står som högst, lyser den in genom springan. Strålarna träffar brännglaset och fokuseras på det fängkrut som finns i bakre delen av kanonen. Krutet antänds och tänder i sin tur själva laddningen. Skottet hörs över större delen av Åtvidaberg.Små glimtar mellan den lummiga växtligheten kan man skymta Bysjöns vatten.


Ha det riktigt gott !

4 kommentarer:

 1. Trevligt att få följa med på promenad genom fina Åtvidaberg! Att fönstershoppa är alltid trevligt!
  Jag är uppvuxen i ett konditori... bodde från tre års ålder hos min farmor och farfar som hade kondis i Norrköping från någon gång på 40-talet och fram till slutet av 60-talet. Minns att de hade det ganska besvärligt de sista åren då stora kedjor som t.ex. EPA började konkurrera med billigare bröd...
  Tack för rundturen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du Anki verkligen en inblick i hur ett konditori är. Synd att de konkurrerades ut, för idag får man leta efter ett "gammaldags" kondis. Har du besökt "Berget" i Linköping någon gång ? Där är det en jättetrevlig gammaldags interiör från förr som de har skapat. Men de minnen jag har från interiörerna är mer 50-talsstuk än vad Berget har skapat. Men de har väl anor från längre tillbaka antar jag.
   Kram

   Radera
  2. Då har du Anki verkligen en inblick i hur ett konditori är. Synd att de konkurrerades ut, för idag får man leta efter ett "gammaldags" kondis. Har du besökt "Berget" i Linköping någon gång ? Där är det en jättetrevlig gammaldags interiör från förr som de har skapat. Men de minnen jag har från interiörerna är mer 50-talsstuk än vad Berget har skapat. Men de har väl anor från längre tillbaka antar jag.
   Kram

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...