fredag 7 augusti 2015

Järnsmide


Smide av olika slag är vackert, enligt mitt tycke.
1800-talets konst som användes i slott och koja.

Numer kan en liten hink användas som blomkruka och pryda en gammal trävägg i falu rödfärg.

Lite historia från den tiden.......

Sverige under 1800-talet
Svensk-norska unionen

Efter det misslyckade finska kriget 1808-1809, hade Sverige förlorat hela Finland till Ryssland. Sverige kompenserade förlusten med att erövra Norge, som 1814 tvingades att bilda en union med Sverige. De två länderna hade separata förvaltningar men samma kung och en gemensam utrikes- och försvarspolitik. Många norrmän var missnöjda med unionen och ville att Norge skulle bli självständigt. Tvångsäktenskapet mellan de båda länderna varade därför inte mer än i knappt hundra år. Unionsupplösningen ägde rum i Karlstad 17 maj 1905 varefter de båda...Här har en gammal stekpanna hamnat på en vägg.Här ser man ett verktyg som användes på 1800-talet.
Sägs ska ha varit ett långt skaft till detta. Här en nyare och mer upputsad stekpanna som ändå har hamnat härOch dessa underbara gamla gångjärn man aldrig kan se sig mätt påEtt vackert handtag på en gammal blå trädörrHär ser vi ytterligare ett vackert handtag och ett järn att hålla dörren stängd medVacker hake att hålla dörren stängd. Förr behövde man inga hänglås.....Det gnisslade nog både här och där bland dörrarna när de stängdes och öppnades :)
Är också väldigt förtjust i gamla fönster som ni så småningom ska få några smakprov på. Här är ett exempel och vad hör inte till ett gammalt fönster till om inte en pelargon :)Här har någon dekorerat en förrådsbyggnad med gamla redskap. Kul idé !att vi nu går mot höst ser man på jakttornen som byggs upp och snart intas med jägare som sitter där i ur och skur.Allt gulare sädesåkrar var man än vänder blicken utefter vägarna.
Nu är man varse om att augusti har kommit och är intåget till höstmånaden september.Nu får man börja smaka på ordet sensommar men det kan smaka gott det också.
Än har vi säkert mycket skönt framför oss innan vi mer kryper in i våra stugor och värmer oss.TREVLIG HELG !1 kommentar:

  1. Ljuvliga bilder Marie, så mycket historia, tänk alla som öppnat och stängt dessa dörrar och haft haspen i handen .... fönster och dörrar är så speciella ... den cerisa blomsten vad heter den?
    tack för njutet!
    Kram o trevlig helg!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...