fredag 6 november 2015

Gamla Linköping, historia, rån och bränder och annat eländeHur har ni det mina bloggvänner i hösten ?
Hoppas ni har det bra.

Besöket från Gamla Linköping sitter kvar ännu i mitt upplevelsecentrum.
Så jag tänkte att några bilder och rader ytterligare får det bli.

1700 - 1800
Stora delar av Linköping brann ner i januari 1700, följdes av en långsam återuppbyggnad. Rådhuset brann och rådstuga, arrest och fängelse flyttade till det tomma slottet. 1846 öppnade cellfängelset. Hantverkarna ökade liksom torpen i bygden. Herrgårdar byggdes och en ny överklass roade sig i Assembleé och spektakelhuset. Kyrkoplikt och husförhör. Läroverket byggde nytt. Folkskolan infördes 1842. Göta kanal invigdes 1832.

 Klicka HÄR så kan ni läsa mer om Linköpings historia. Mycket intressant !I väntan på min fotovän ANKI så gick jag omkring och fotade lite extra.

När jag stöter på gamla telefonkiosker blir jag direkt nostalgisk. 
Jag kan minnas lite av utvecklingens gång men den här var före min barndomstid :)Jovisst var Cloetta inrymt i ett av de gamla husen också och i deras skyltfönster kunde man se detta.En vacker balkong som vi passerade bland gatorna vi gick på.
Gillar verkligen den snickarglädje jag såg där.Tänk vad man kan hitta när man är på upptäcktsfärd med kameran.
Intressant !


Ja, inte var dom förskonade från bakrån då heller. 
Fast lite annorlunda gick dom till väga på.Pumpa- och äppeltider. Vackra färger.Innanför dessa glasade fönster fanns en hel del växter.Så blev det äntligen dags för lite vila för fötterna som vi gått på kullerstenarna med.
TV-profilen Ragnar Dahlbergs Café.


Inte alls så folktomt som det ser ut här på bilden.Utanför Caféet på sommaren kunde man köpa glass från denna vackra byggnad för att sedan avnjuta ute i parken.Nu låg den däremot öde.En cykel av äldre modell som jag inte kunde låta bli att fota.Visst är det vackert med en korg med äpplen och ljung i ....?Så kunde man hitta ett och annat kvarglömt äpple i dess träd.Vackra, rosa portar som dolde denna fina gamla kärra innanför.Himlen sprack upp och solen tittade fram en stund och lyste upp de gamla fasaderna.Passade bra i Allhelgonatiden då vi var till Gamla Linköping.
Men detta passar väl in egentligen hela året om, eller hur..... ?Jag gillar verkligen gamla cyklar och denna påminner mig om min barndom.Om, utifall..av nöd tvungen........
så hittade jag denna skylt...
Apoteket var stängt tyvärr denna dag. Men väl värd ett besök en annan gångÖnskar er fin fredag och trevlig helg !

5 kommentarer:

 1. Du hade inga problem att sysselsätta dig i väntan på Anki. Vad mycket fint det finns att se på i Linköping. Mer än man kunnat tro. Tack för lilla fotorundan. / Britt

  SvaraRadera
 2. Ååhh... ännu fler härliga bilder från Linköping :) Minns dagen med glädje... hoppas vi kan få till en ny fotodag framöver!
  Apoteket skulle ha varit trevligt att titta in i, men som sagt... det får bli vid nästa besök.
  Önskar dig en fin fredagskväll!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får börja "klura" på vart nästa fotoutflykt ska bli. Ett trevligt nöje att fundera på och ännu trevligare när vi ses och kommer till det tänkta stället :)
   Önskar dig också en fin fredagskväll !
   Kram

   Radera
 3. Vilken fin historia du delar med dig, jag läste hos Anki också. Den rosa porten var bara SÅ rosa, helt ljuvligt. Du har alltid så fina bilder och visar fångade ögonblick
  Tack för det och tack som frågar jag har det bra. Var så sugen på att hänga med på citatlördag, men når jag tänkte efter så har jag det andra temat och jag vill gärna ha tid att läsa övriga bloggar också. Jag tittar in hos dig som tidigare och hakar på om jag ändrar mig. Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove för den fina kommentaren ! Blir alltid så glad av alla de fina kommentarerna ni ger.
   Du får "tassa" in och läsa andras citat så får du se om du känner att du har tid för att delta vid något annat tillfälle. Du är alltid lika välkommen.
   Önskar dig också en trevlig helg !
   Kram från Marie

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...