tisdag 30 augusti 2016

Forskningsstudie om bokläsares livslängdBokläsare lever längre enligt ny studie.
I forskningsstudier läser man om titt som tätt som har olika inriktningar.
Jag tror man får ta vissa med en nypa salt men andra kanske på lite mer allvar, beroende på hur stor studien är.

Jag hittade den här tidningsartikeln hos Dagens Nyheter
Publicerad 5 augusti 2016.

Texten nedan är kopierad rakt av av mig.

En ny studie från forskare på Yales universitet visar att personer som läser böcker lever längre än de som inte gör det.

3635 personer över 50 år deltog i en större hälsostudie där de också fick besvara frågor om sina läsvanor. Forskarna delade sedan upp deltagarna i tre grupper: de som inte läser böcker alls, de som läser i upp till tre och en halv timme i veckan och de som läser mer än så, skriver New York Times.

Vid en uppföljning tolv år efter den initiala studien fann man att det var 17 procent mindre sannolikt att de som uppgett att de läste upp till tre och en halv timme i veckan hade dött än de som uppgett att de inte läste alls. För de som läste mer än tre och en halv timme i veckan var skillnaden 23 procent.

Studien som publicerats i vetenskapstidskriften Social science and medicine, tog även hänsyn till andra faktorer bland bokläsare:

– Folk som rapporterade så lite som en halvtimmes bokläsning hade en signifikant större chans för överlevnad jämfört med de som inte alls läste. Och överlevnadschansen fanns kvar även efter att man tagit hänsyn till inkomst, utbildning, kognitiv förmåga och andra variabler, säger Becca R. Levy, professor i epidemiologi på Yale, till New York Times.

Enligt studien var även tidnings- och magasinsläsare mer benägna att leva länge, men inte till samma grad som de som uppgett att de läste just böcker.

Artikeln är skriven av:
Evelyn Jones 

Ha nu en riktigt skön tisdag !

2 kommentarer:

  1. Vacker komposition med den fina blomman mot de gulnade sidorna. Snyggt!

    SvaraRadera
  2. Det låter ju lovande :) Jag bli ju nyfiken på vad det beror på..? Är det att människor som läser även håller sig ajour med vad som är hälsosamt leverne och lever efter det?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...