söndag 23 oktober 2016

Söndagens smakbit, "Så putsas en skitstövel"




Ett stående inslag varje vecka är "En smakebit på søndag" hos Mari med den norska bloggen Flukten fra virkeligheten

Vi väljer varje vecka ut ett stycke ur en bok vi läst och delar med oss av det.  Det är ett kul sätt att titta in till de andra som deltar och få veta vad de läser.

Den här veckans smakebit från mig är boken "Så putsas en skitstövel", skriven av Maria Steen.

Det här är Maria Steens första bok. Romanen handlar bland annat om några kvinnor som delar på samma man, dock utan att veta om detta. Han är med andra ord en skitstövel.

”Så putsas en skitstövel”, bokens titel, är naturligtvis en parafras på Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”. Hos Shakespeare och ungefär 500 år framåt har kvinnor inte ofta släppts fram som huvudpersoner, än mindre har de fått betrakta män som objekt. Maria Steen bryr sig inte ett vitten om sådana traditioner, hon låter kvinnorna i boken bedöma män efter yttre egenskaper och dessutom vara väldigt rättframma i sina omdömen.

På bokens baksida står det att läsa: 

Agneta och Carina är bästa vänner. De syresätter varandra. Men de är mycket olika varandra.
Agneta tycker att utan ett glas rött i handen är man inte riktigt klädd, och när hon röker blåser hon ut moln som får Hiroshima-svampen att se ut som en trattkantarell. Hennes syn på män är kärv:
"Först så finns dom där, nyktra och rena och finniga, och sedan POPP så är dom borta. Återfinns 30 år senare på puben där dom sitter, frånskilda och sentimentala eller drängfulla och har problem med sj-ljuden".

Agneta är orolig för Carina, som har en romantisk och omissstänksam läggning. Hon har haft två passioner, tre förlovningar och en gång varit nära att bli gift. Nu är hon sambo med Mats som gåtfullt försvinner veckor i sträck, och vars mobil alltid tycks ha dålig täckning. 
Kärleken är blind, mmen i Carinas fall hade det inte varit helt fel med lite ledsyn åtminstone, anser Agneta och bestämmer sig för  att ingripa. Sen kommer Eva-Lis in i bilden och ovantade saker börjar hända. Allt utspelas i ett klarögt och fräscht beskrivet Karlskrona, med omgivningar.

Katarina Mazetti skriver "Det här är den roligaste bok du någonsin läst om en riktig ärkeknöl och om de kvinnor som alltför länge låtit honom komma undan med att vara det. Tills de en dag.....

Författare:Maria Steen
Språk:Svenska
Utgiven:2016-08
ISBN:9789163913402
Förlag:Vulkan
Antal sidor:279

15 kommentarer:

 1. tack för tipset! helt okänd titel för mig

  SvaraRadera
 2. Låter som nånting som skulle passa mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Karlskrona? Det tipset ska jag spara tills jag kommer iväg på den där hotellweekenden som jag har pratat om så länge :)

  SvaraRadera
 4. Vilken fyndig titel! Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Så morsom tittel! Jeg fikk veirkelig lyst til å lese denne boken, men jeg ser den bare finnes på svensk. Det betyr at den må bli del av en bestilling av svenske bøker fra Adlibris (Fri frakt over 299) :-) Takk for flott tips og ha en virkelig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten och beskrivningen av boken - den kände jag inte till.

  SvaraRadera
 7. En bok som jag inte hört talas om tidigare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Skojig titel. :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Ny bok för mig, låter lite rolig. ;)

  SvaraRadera
 10. Låter som en rolig bok :)

  SvaraRadera
 11. Dette høres ut som en morsom bok! Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 12. Jag har inte hört talas om den här, men den låter ju kul. Och jag gillar titeln.

  SvaraRadera
 13. Den är garanterat rolig, missa den inte!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...