onsdag 23 november 2016

BOKTIPSBoken kan bl a köpas hos ADLIBRIS


Text hämtad från ADLIBRIS

HANDLING:
Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. En fyraårig flicka försvinner från farstubron till det slitna hus där de som kanske är flickans föräldrar, kanske bara hennes avlägsna släktingar, bor. Hos dem har hon inte ens haft ett namn. Den lilla flickan plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, och får namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna och söker arbete för dagen. Många år senare kommer Lila till det lilla samhället Gilead. Vid ett häftigt regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen och änkemannen John Ames. En osannolik, och för dem båda omtumlande kärlekshistoria tar sin början.

Utdrag ur Dagens Nyheter
"Moralfilosof utan pekpinnar. Barack Obamas favorit är en kalvinist från Idaho. Marilynne Robinson är en intellektuell tänkare som rör sig i det kristna kraftfältet utan att missionera eller ge enkla svar. 

Hon har långt, grått hår och en mild blick. Och syns just nu överallt. När nya New York Review of Books dunsar ner genom brevinkastet är hon där, på omslaget, tillsammans med Barack Obama. De har ett samtal, återgivet i tidskriften. Del ett här och del två kommer i nästa. Vi ser bilder på hur de sitter och pratar, innerligt, kärleksfullt, och hur de tar farväl medan presidentens plan väntar bakom dem.

Tittar man på Youtube-klipp från början av hösten där Barack Obama sjunger ”Amazing Grace” så det dånar i församlingen bland metodistprästerna, är det Marilynne Robinson han apostroferar just innan han klämmer i. Han talar om hennes uttryck ”reservoar av godhet”. ”Om vi kan finna den är allt möjligt”, säger han.

USA:s president har en favoritförfattare och det är hon. För några år sedan fick hon en medalj av honom, för sin gärning. Vi förstår att hon inspirerar honom till att tro på möjligheten att skapa ett rättvisare samhälle. Eller en bättre värld, om man ska utvidga ambitionerna, vilket Amerikas presidenter gärna gör."

Texten ovan är hämtad från Dagens Nyheter

Recensionsröster hämtad från ADLIBRIS
"Det finns böcker som förändrar hur man ser sin värld och sin tid."
DN

"Lila går rakt igenom boksidan, rätt in i mig."
Björn Kohlström

"En människa som gör världen större."
Marie Lundström

"Marilynne Robinson är en författare med en självklar hemortsrätt i världseliten."
Sydsvenskan

"Böcker du inte klarar dig utan. Absolut inte!"
Corren

"Årets mest omskakande läsning."
SvD

"Storslaget vackert om mötet mellan två ensamma människor."
Borås Tidning”Ett hem utan böcker är en kropp utan själ.”
Marcus Tillius Cicero

”Läsning är för själen, vad gymnastik är för kroppen”

Jag har aldrig kunnat tåla journalister, så i mina böcker har de alltid fått lida en fasansfull död.Ha det gott !💓2 kommentarer:

  1. Den passade bra att läsa i bokcirkel! Vi fick en intressant diskussion!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad trevligt att höra att den blev bra som diskussionsämne i bokcirkeln !

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...