onsdag 9 november 2016

Recension, "Omgiven av idioter"Recension av boken "Omgiven av idioter", hur man förstår dem som inte går att förstå, skriven av Thomas Eriksson


Författare: Thomas Erikson
Redaktör: Sofia Ejheden
Språk: Svenska
Utgiven: 2014-06
Formgivare: Göran Alfred
ISBN: 9789175579337
Förlag: Hoi Förlag AB
Antal sidor: 274

Thomas Eriksson har under många år arbetat med det verktyg som beskrivs i boken, och han vet att det fungerar. Hans bakgrund är föreläsaren, ledarskapsutvecklarens, säljtränarens beteendespecialistens och författarens. 
De senaste tjugo åren har han tränat och utvecklat tusentals människor med gott resultat, mycket med hjälp av just detta verktyg.

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Via den vetenskapliga bakgrunden, genom vardagens möten, ger den ett konkret hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikations­stilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen – dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: vad gör jag åt det? Efter att ha läst boken kommer ingenting att se ut som förr.

Mitt betyg:
4/5

Så här tyckte jag om boken:
Det var verkligen som det beskrivs om boken en riktig aha-upplevelse att läsa boken och den var så pass intressant och engagerande att nu började man leta efter de olika färger som personer respresenterar.

Han beskriver på ett pedagogiskt sätt människotypernas beteende i fyra olika färger: 

Rött beteende:
Karakteriseras av bossigt behaviour som pekar med hela handen, personerna är målmedvetna, snabba, får saker och ting gjorda.  Personen vet hur det ligger till. Så här ska vi göra! Några kända personer som representerar det röda är: Barack Obama, Fredrik Reinfeldt, Gunde Svan, Mikael Persbrandt, Göran Persson och Moder Teresa.

Gult beteende:
Denna grupp är mycket spontana och med charm. Relationsskapare samt rollen som Förste Inspirerare Absoluta för omgivningen. Ibland mycket snack och litet verkstad. En gul person känner alla. Precis alla. Tydliga gula svenskar är Carolina Klüft, Sven Melander, Babben Larsson, Jonas Gardell, KD-ledaren Göran Hägglund och prinsessan Madeleine samt Filip & Fredrik.

Grönt beteende:
Majoriteten finns i den här gruppen. Vänligheten själva helt enkelt. Däremot inte så bra på att ta egna initiativ. De är de bästa lyssnarna. Lagspelare. Sätter alltid människan först.
I den här gruppen finns det många som arbetar i vården. Kända ”gröna” svenskar, enligt författaren är: Stefan Einhorn, Lottie Knutsson, Mark Levengood, kung Carl Gustaf och f d statsminister Ingvar Carlsson. Även Jesus spelar i den gröna ligan.

Blått beteende:
I den här gruppen är personerna introverta. Detaljorienterade. Kvalitetsinriktade. Metodiska. Logiska. Systematiska. Realist, tungsint, sorgsen, vemodig, nedstämd, dyster, svartsynt. Tala är silver, tiga är guld. Försiktiga, så att de ibland kan misstänkas för att ha gått i ide. Noggranna och omsorgsfulla - här hittar vi de bästa kirurgerna, enligt författaren. Ingemar Stenmark, Björn Borg, f d finansminister Bosse Ringholm och Riksbankschef Stefan Ingves platsar i det blåa beteendet. 

I slutet av boken finns en liten snabbtest på hur mycket man snappat upp av innehållet av boken vilket jag tycker är ett bra initiativ av författaren. 

Författaren visar också prov på humor i boken trots det egentligen allvarliga temat. Boken känns ändå mycket seriös och med otroligt mycket erfarenhet.

En trevlig, lättläst bok som beskriver på ett pedagogiskt och tydligt sätt de olika färger peroner i ens omgivning har.
Bara titeln på boken gör att man blir nyfiken på vad som döljer sig inne i boken och vad titeln står för. Man måste bara läsa den. 
Efter att man läst färdigt boken tycker jag ser omgivningen med lite andra ögon. 
Man ser andra personers reaktioner och personlighetstyper på ett annat sätt. Man får genom boken en bättre förståelse för människor.

En bok alla borde läsa.

Stort tack till bokförlaget BOKFÖRLAGET HOI

Finns också att köpa hos ADLIBRIS

1 kommentar:

  1. Jag är faktiskt väldigt sugen på att läsa denna, eller i alla fall ha att kolla i ibland :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...