lördag 14 januari 2017

Recension av boken "Löftet"Recension av boken "Löftet" av Audrey Magee

Ett stort tack till Lind & Co !

Författare: Audrey Magee
Språk: Svenska
Utgiven: 2016-01
Översättare: Ylva Mörk
Formgivare: Emma Graves
ISBN: 9789174614800
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 381

Om författaren:
AUDREY MAGEE är född på Irland och har arbetat som journalist i tolv år. Hon har bland annat skrivit för The Observer, The Guardian och The Irish Times. "Löftet" är hennes första roman.

Omslaget på boken gör att man blir intresserad att läsa boken.
Ett vackert omslag !
Boken kan köpas hos ADLIBRIS

Handling:
Tyskland 1943: I desperat behov av permission från skyttegravarna ingår den tyske soldaten Peter Faber äktenskap med en kvinna, Katharina,  han aldrig har träffat. Hon i sin tur lovas änkepension om han dör.

Under tio dagar firar de smekmånad i Berlin, och överraskas av den passion som uppstår dem emellan. När de skiljs åt är det med en gemensam dröm om framtiden och ett löfte att vänta på varandra. Men väntan blir lång och kriget sätter sina spår.

Kvinnan i berättelsen, Katharina bor i Berlin. Författaren skildrar bådas sidor av kriget.

För Katharinas del ger det henne och hennes familj vissa fördelar, då fadern har vänner i nazistpartiet. De äter bra och lever bra på judarnas bekostnad och som judarna har fått lov att lämna i krigets fasor och utrotningen av judarna.

Men en dag tas allt ifrån dem, Katharina och hennes familj.
De har kommit till en återvändsväg då de måste återvända till där de ursprungligen bodde. Då möter de återigen de människor de lämnat tidigare och måste se dem i ögonen på nytt.

Peter, å sin sida, ute på fältet, lever under omänskliga förhållanden som det tyska krigsmaskineriet och Hitler med sin regim utsätter soldaterna för. Han kämpar ett fruktasvärt liv borta i Ryssland.

Men när kriget är över är det människor i spillror.

I den råa skildring får vi följa två vanliga människors parallella öden, men vitt skilda liv under andra världskriget - han som ligger ute i krigets frontlinje och dödar, hungrar och fryser.  Hon som väntar där hemma.

Mitt betyg:
4+/5

Så här tyckte jag om boken:

Man kastas in direkt i det hemska liv som tyskarna fick leva under andra världskriget.
De som låg ute i krig och de som inte gjorde det men som levde på andras bekostnad och kanske fick överleva.

Det är en gripande berättelse som Audrey Magee beskriver. Jag gillar hennes berättarkonst som jag upplever som rätt fram, rak och okonstlad. Hennes berättelse går mest i dialogform boken igenom och som jag upplever som mycket tilltalande och lättläst. Hon berättar i boken en mycket stark detaljerad beksrivning om de umbäranden soldaterna fick göra.

Under tiden jag läste, en så stark skriven bok, är det oundvikligt att få tankar och gripas med i detta krigets ohyggliga lidanden som människor fick gå igenom, de som låg ute i kriget, som lovades ära och stora hjältedåd och som ville komma hem som stora hjältar, men som istället gick en grym död till mötes.

Författaren tvingar och låter läsaren förstå hur Hitlerregimen brutalt sprider propaganda och så totalt förstör människors liv och att korruptionen är vardag.
Jag tror att det är fler än jag som gör reflektioner under läsningens gång av boken och det känner jag som positivt att en författare lyckas med. Det här är en bok många borde läsa för historien får aldrig glömmas bort, aldrig.

Författaren lyckas berättelsen igenom undvika ett moraliserande i dess beskrivning av hur andra människor levde som levde i lyx, än i soldaternas liv, vilket annars hade kunnat vara lätt att göra.
Hon kan konsten att balansera sin berättarkonst på ett sätt som är briljant.
Ingen som läser boken lämnas oberörd varken under tiden man läser den och inte efteråt heller.
Berättelsen är stark rakt igenom hela boken.

Jag ser med spänd förväntan fram mot hennes nästa bok.

Det finns otaligt många böcker ute på marknaden som handlar om andra världskrigets fasor i romanform, så är den här boken en mycket stark debutroman.

Tycker att den här boken har så hög kvalitet att den t o m skulle passa i någon typ av studieform.

Den här boken är en av de bästa jag läst som skildrat andra världskrigets hemska fasor.

1 kommentar:

  1. Jag har sett den boken och nu blir jag ju väldigt nyfiken på den. Jag tycker väldigt mycket om böcker som gör att man reflekterar och fortsätter att fundera på dem även efteråt. Så verkar den här boken vara. Måste absolut klicka ned den i min sparade varukorg tills jag har litet färre böcker att läsa. Tack för tipset!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...