lördag 6 maj 2017

131/365. Centrum, Fotoutmaningen
131/365. Centrum (41)Ett centrum för många.....
Ströget, Köpenhamns kända gågata. Ströget = Gångstråk

Ströget (Strøget) är Köpenhamns berömda gågata, som går mellan Rådhuspladsen i väst och Kongens Nytorv i öst. En sträcka på ca 1,1 km, vilket gör att den räknas till en av de längsta gågatorna i världen. Eftersom Ströget hänger ihop med Købmagergade, Kultorvet och Frederiksborggade, som också är gågator, så blir det till ett mycket stort bilfritt område mitt i city.

Gammal gågata
Det är också Danmarks första gågata, och även en av de första gågatorna i världen. Den 17 november 1962, blev den omlagd till gågata som försök, och det blev gjort permanent i 1964.


Affärer på Ströget
Många av stadens mest berömda och dyra butiker ligger på Strøget, bl.a. Louis Vuitton, Gucci, Hermès, Birger Christensen, Burberry, Hvelplund (klockor), Klarlund (smycken och klockor), Royal Copenhagen. Naturligvis är det också här man hittar olika märkesaffärer, kedjor, småaffärer och konceptstores som t.ex. Disney Store.


Dessutom finns det naturligtvis många caféer, konditorier, restauranter, fastfoodställen, choklad- affärer och delikatessaffärer.
7 kommentarer:

 1. En mysig och gemytlig gågata och så mycket som det finns att titta på och uppleva där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en härlig gata att gå på det där. Finns saker för alla smaker :-)

   Radera
 2. Gillar djupet, man känner att det är en lång gata. Snyggt gatufoto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Eva ! Vad glad jag blir :-)

   Radera
 3. Gemytligt ser det ut när bilarna fått ge vika. Vackar hus, ett snyggt djup i bilden och intressant läsning :-)

  Vad långt du kommit förresten, iallafall några steg före vilket alltid känns bra om man får en oförutsedd svacka. Själv ligger jag lite efter men det får bli som det blir. Hoppas allt är bra med dig Marie och att våren gett sig tillkänna även hos dig. Sköt om dig & Kram / Anita

  SvaraRadera
 4. Snyggt och med ett härligt djup! Kul med bakgrundsfakta som du delar med dig av! :)

  SvaraRadera
 5. Härlig bild med fint ljus där Ströget slingrar fram. Det var länge sedan jag var där. Minns att jag och min kusin fick glass och fick sedan sitta utanför med våra pappor medan våra mammor var inne i Konglig Dansk porslingsaffär. :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...