måndag 14 augusti 2017

BOKTIPS !


Bokförlag Lind & Co

Boken kan bl a köpas hos ADLIBRIS


Grytor med tillbehör
av Monika Ahlberg

Jag har alltid varit förtjust i grytor! Kanske är det inte så konstigt - en gryta är såväl lättlagad som värmande och god. Få rätter skapar för övrigt en sådan gemenskap som en gryta när den serveras som sig bör, mitt på bordet bland hungriga gäster. 
En bit bröd och andra spännande tillbehör kan förhöja stämningen ytterligare.

Grytor med tillbehör innehåller allt för grytälskaren! Här finns såväl vegetariska grytor som grytor med fisk och skaldjur samt fågel och kött. Jag bjuder även på en och annan viltgryta samt några för veganen.

Och missa inte de goda tillbehören som kan kombineras nästan hur som helst. En gremolata är ljuvlig till kalvgrytan men passar också till en del fiskgrytor. Aioli är klassisk till fiskgrytan men kryddad med chili går den även utmärkt till en köttgryta.

Sedan har vi grönsakerna! Den tärnade gurkan skänker svalka till en gryta med asiatisk hetta. Och de klassiska ättiksinlagda grönsakerna som morot, gurka, blomkål och rödbeta är alltid rätt. Potatis passar ofta bra till, liksom ris i alla färger och gryn i olika modeller.

En gryta kräver ingen tillsyn, men ibland lite tid. Den får man visserligen lätt igen då grytan tillhör de maträtter som bara blir godare dagen efter, och passar lika bra i en lunchlåda som till en snabblagad vardagsmiddag. Att den sedan är lika enkel att laga till få som till många gör ju att den även kvalificerar sig till bästa bjudmaten !

Så, kära vänner, investera nu i en bra gryta av gjutjärn och håll den kokande - var ska sleven vara om inte i grytan!

MONIKA AHLBERG startade på 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av Sveriges stora matprofiler.
Med Monikas vardagsmat (Lind & Co, 2012) vann hon SM i kategorin Vardagsmåltider. Sedan dess har hon på Lind & Co också utkommit med Soppa med tillbehör, Kakor - små och mjuka och Mingelrätter & smörgåstårtor. 
Till glädje för alla konst-, mat- och kakälskare driver Monika idag caféet på Thielska galleriet.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig helt och hållet, grytor är så gott och så mysigt :) Monika Ahlbergs café på Thielska i Stockholm missade jag när vi var där, så typiskt. Vi kikade in där och det såg så fint och gott ut, men sedan hamnade vi i parken utanför och glömde bort att fika. Det får bli ett besök där snart igen helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du snart är tillbaka där och får äta nåt gott :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...