måndag 16 oktober 2017

Bokrecension

Bokrecension 2017-10-16

Mitt betyg: 
3/5
Författare: Suze Yalof Schwartz i samarbete med Debra Goldstein
Språk: Svenska
Utgiven: 2017-08
Formgivare: Åsa Hjertstrand Brensén
Översättare: Anna Olsson
ISBN: 9789137151908
Förlag: FORUM
Antal sidor: 182
Kan köpas hos bl a: ADLIBRIS

Handling:
15 minuter om dagen kan förändra ditt liv!

När tekniken krånglar brukar det bästa knepet vara att stänga av apparaten en stund, vänta någon minut och sedan sätta på den igen. Det knepet funkar faktisk också på oss människor. Och det är vad den här boken handlar om. Att logga ut och meditera en kort stund varje dag för att få ny kraft och energi. Att boosta med vitalitet och få tillgång till de läkande krafter vi har inom oss.

Nu är det vetenskapligt bevisat att meditation:
- sänker blodtrycket
- minskar suget att äta för mycket
- minskar smärtkänslighet
- minskar risk för hjärtinfarkt och stroke
- minskar stress och oro
- minskar tendens till panikattacker
- förbättrar sömnen
- förbättrar minnet
- ökar tillväxt i hjärnan
- höjer humöret
- ökar lyckokänslan

Att meditera behöver inte ta lång tid. Det räcker med några minuter per dag. Du kan göra det i princip var som helst. Och du behöver inte byta om. Suze Yalof Schwartz var själv först skeptisk till meditation, men efter att ha gett det en chans märkte hon hur effektivt det hjälpte mot stress. Idag driver hon Unplug Meditation i Los Angeles, världens första drop in-meditationscenter. Hon brinner för att visa att meditation kan vara okomplicerat och ha stor positiv inverkan på hälsa och välbefinnande. Unplug är den inspirerande guideboken som lär ut meditation som är enkel och opretentiös. Som ger dig ett gladare, friskare liv – och funkar för rastlösa själar.

Suze Yalof Schwartz

SUZE YALOF SCHWARTZ är grundare och vd för Unplug Meditation, ett meditationscenter i Los Angeles. Hon brinner för att visa att meditation kan vara okomplicerat och ha stor positiv inverkan på hälsa och välbefinnande. Hon har tidigare varit moderedaktör på Vogue, Elle och Marie Claire.

Så här tyckte jag om boken:
I vår stressade värld där så många människor drabbas av psykisk ohälsa, så har också mängder av böcker om hur man ska läka sig själv genom olika metoder och träningar getts ut på bokmarknaden. Det finns en uppsjö av det och det här är en av böckerna som riktat in sig på meditation och att skapa ett inre lugn.

Utdrag ur boken:

Gör det enkelt
Rätt tid. Välj en tid då du troligtvis inte blir avbruten. När du snart ska få kinamat hemlevererad är tidpunkten till exempel förmodligen inte den bästa.
Innan du sätter dig ner ska du försäkra dig om att du inte behöver göra något som brådskar (gå på toaletten, se till barnen, posta deklarationen innan sista posttömningen.

Stäng av telefonen. De enda vibrationerna du vill ha under meditationen är bra vibrationer, så stäng av telefonen ! Som en av våra elever sa efter en meditation då hon kollade telefonen: "Jag insåg att ingen hade dött och att världen inte hade gått under medan jag var bortkopplad". Jag lovar, varje sms, mejl eller inlägg kommer att finnas kvar och vänta på dig när du är klar.
---------

 Stress finns överallt oavsett var vi bor och boken är mer än väl mycket användbar. Övningarna som hon delar med sig av i boken känns för det mesta användbara.
Jag hade gärna sett lite illustrationer/foton inne i boken som därmed kunde förhöja boken och läsningen något. Under vissa delar kändes det något långdraget därför att texten inte bröts av med foton eller illustrationer.
Olika former av meditationer som hon beskriver i boken såsom t ex "knackning", "kristallhealing", "ljudbad" m m, får man genom en beskrivning en hygglig uppfattning på vad det handlar om.
Hon beskriver de olika formerna bra och på ett relativt lättfattligt sätt.
Och vissa övningar kan man ta till sig och pröva, vissa andra kan jag tycka skulle vara bättre att använda sig av med en ledare framför sig i en grupp.
I innehållet är det lite kortfattad information om meditation för barn och meditation för att lugna ett gråtande barn, vilket jag tycker är bra att hon även lyfter fram möjligheterna för det. 

Sammanfattningsvis är det en bra bok som absolut är värd att läsa.

Stort tack till bokförlaget FORUM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...