torsdag 30 november 2017

Bokdrömmar










Den kommande tiden kommer jag att försöka hinna med att läsa några böcker, bl a dessa som jag ser fram mot mycket och har stora förväntningar på. 

Böckerna har getts ut av det trevliga bokförlaget Lind & Co


SVALLVÅGOR av Amanda Jennings

Bella lever det perfekta livet – tills hon upptäcker att det inte är hennes eget …

Tjugoåttaåriga Bella har återvänt till barndomshemmet för att begrava sin mamma. Hennes pappa är förvirrad och förtvivlad och antyder gång på gång att han har något viktigt att berätta för Bella. Men han förmår sig inte göra det.

Dagen efter begravningen hittar hon honom död med ett avskedsbrev – ett brev som raserar Bellas liv totalt.

Det visar sig att hennes barndom rymmer fruktansvärda hemligheter, svek och ett tjugofem år gammalt mysterium.

Bella lämnar sin dominerande och överbeskyddande man utan förklaring och tömmer deras gemensamma bankkonto. Ensam beger hon sig till Cornwall för att förstå vem hon är, vilka hennes föräldrar egentligen var och för att få svar på alla de frågor som sköljer över henne.

Svallvågor är en psykologisk spänningsroman som ställer svåra frågor om familjeband, moral och tillit.

En annan bok som jag planerar att läsa är:


Sally och nazistligan
Jan Bergman

Stockholm 1946: En sliten stad med slitna människor, en stad i kolrök med varubrist, spårvagnarnas och trådbussarnas stad – men också fortfarande spionernas stad. Sverige kämpar med att ta sig ur den kris som krig och avspärrningar skapat. Ännu vet ingen vad som ska hända med de besegrade länderna, med återuppbyggnaden, med flyktingarna.

Salvatore ”Sally” Mellberg har under kriget arbetat som chaufför åt biträdande chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten C-byrån. När verksamheten vid krigsslutet lades ner fick han ett avgångsvederlag som skulle räcka att leva på tills han kom igång med sin nya civila verksamhet: ”en byrå för diskreta privata undersökningar” – en detektivbyrå!

Nu får Sally Mellberg sitt första fall som privatdetektiv, men uppdraget visar sig mycket farligt. Han kommer i kontakt med den nazistiska motståndsrörelsen Varulvarna, som genom organisationen Odessa ska hjälpa före detta högt uppsatta nazister och andra krigsförbrytare att fly Europa för en fristad i Sydamerika.

Vilka svenskar är inblandade och vem går egentligen att lita på? Kan han ens lita på kvinnorna i ”Sekreterarklubben”?

Sally och Nazistligan är den första spionromanen i en serie som skildrar Sverige under efterkrigstiden och kalla kriget fram till idag. Böckerna bygger delvis på verkliga händelser.


En annan bok som står på min önskelista är:


Hackendahl ger sig aldrig
Hans Fallada

Vid sidan av mästerverk som Ensam i Berlin och Varg bland vargar räknas "Hackendahl ger sig aldrig" som en av Hans Falladas bästa romaner.

Gustav Hackendahl är stolt innehavare av ett hyrverk med ett trettiotal hästdroskor i Berlin. Han är sträng mot sig själv och mot andra och uppfostrar sina barn med militärisk disciplin. Men barnen har en egen vilja och så småningom vänder de sig alla emot honom.

När kriget bryter ut och Tyskland plågas av umbäranden och motgångar faller allt som Hackendahl har trott på samman. Kan han härda ut, eller till och med förändras?

Hackendahl ger sig aldrig är en storslagen familjekrönika om en tysk familjs öden från tiden före första världskriget till Weimarrepublikens politiska oro och ekonomiska svårigheter. 

Så småningom växer en ny politisk rörelse fram som väcker både avsky och framtidstro: nationalsocialismen.

”fångar familjelivets tragedier, värdigheten som går förlorad med arbetslösheten […] och förtvivlan när det civiliserade samhällets normer bryts ner […] en gripande skildring”
Daily Mail

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar