måndag 11 december 2017

BAKTIPS ! 343. Mums i luciatider, eget tema 46










343/365.  EGET TEMA 46: 
MUMS I LUCIATIDER (46)


Gårdagens bak med saftig, smakrik saffranskaka och lite rom i blev smarrig.

Det man måste tänka på när man bakar saffranskaka liksom andra kakor är att vara riktigt, riktigt noggrann med att vispa ihop ägg och socker så där riktigt poröst så att det blir fluffigt. 
Aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan tråkigt gummiaktig i sin konsistens. 
Utan istället ska mjölet vändas ner i smeten.

INGREDIENSER:
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0,5 g saffran
1 msk ljus rom
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker för pudring

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. 
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. 
Pudra över florsocker vid servering.





1 kommentar: