lördag 2 juni 2018

SMAKBIT UR ETT BOKTIPS !


Trädgårdsterapi
Patrik GrahnÅsa Ottosson

Vägen tillbaka till livet efter ett utmattningssyndrom kan vara lång och svår. Men genom Alnarpsmetoden – en trädgårdsterapibehandling med världsrykte – har många drabbade lyckats erövra sina liv igen, och på 12 veckor kommit tillbaka till arbetsträning, studier eller arbete.

Bland prunkande grönsaksland, färggranna blomstertäppor och i ombonade växthus får man ta del av trädgårdens och naturens lugnande och läkande effekt. Trädgården och arbetet där blir en symbol för den inre utvecklingen.

Den som någon gång drabbats av stress vet hur svårt det är att komma igen. Men den här boken ger också inspiration till sköna och lugnande vistelser i hemmaträdgården, närmaste park eller skog.

Patrik Grahn, professor vid SLU, har tagit initiativ till denna metod, som här beskrivs av journalisten Åsa Ottosson. Tillsammans med ett professionellt och kunnigt team driver man nu Alnarps rehabiliteringsträdgårdar. Den erfarna och kompetenta personalen erbjuder avspänningsövningar, rosenterapi, bild- och symbolskapande, psykoterapeutiska samtal, mindfulness-träning me mera, allt för att deltagaren ska få chansen att hitta tillbaka till sitt sanna jag och till ett värdigt liv.

SMAKBIT UR BOKEN:
Patrik Grahn kunde visa att vissa människor främst sökte sig till stadsparker med festarrangemang (dimensionen Social), andra ville vara i mer robusta förortsparker med stora gräsytor (Öppning), ytterligare andra ville komma till riktigt tysta, mer vilda områden (Rofylld, Natur, Skydd). 

Stenåldersmänniskan inom oss - en av de viktigaste teorierna om varför vi mår så gott av att vistas i naturen har formulerats av miljöpsykologen Roger Ulrich, professor i arkitektur på Texas A&M University i USA. Han blev känd för en större publik 1984 när resultatet av hans banbrytande studie på nyopererade patienter publicerades i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science.
Studien visade, enkelt uttryckt, att en patient som har utsikt mot en park mår bättre och tillfrisknar snabbare än en som har utsikt mot en tegelvägg...........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...