Den här veckan gick snabbt må jag säga. Hann knappt öppna ögonen
förrän det var fredag igen. Och igår blåste det nordvästvindar med 7 m/s och i byarna blev det ännu kallare. Det var tur att jag inte hängt undan vinterkläderna. Jackan behövdes verkligen på igår.
Det kändes som starka kontraster med vinterjacka på och vitsippor i backarna.
förrän det var fredag igen. Och igår blåste det nordvästvindar med 7 m/s och i byarna blev det ännu kallare. Det var tur att jag inte hängt undan vinterkläderna. Jackan behövdes verkligen på igår.
Det kändes som starka kontraster med vinterjacka på och vitsippor i backarna.
Här kommer ett litet mattips från igår som jag vill tipsa om.
Det var väääldigt längesedan jag åt den här rätten, känns som rent utav stenåldern, men jag gillar den fortfarande kunde jag konstatera.
Jambalaya
Lite historia kring maträtten:
Jambalaya är en kreolsk rätt, som påminner om paella, lär ha sitt ursprung från de amerikanska sydstaterna som New Orleans och man tror att namnet syftar på jambon, det franska ordet för skinka. Förutom ris kan ingredienserna bestå av nästan vad som helst, till exempel kyckling, skaldjur, kryddiga korvar och olika sorters grönsaker. Kort sagt, man tar det man har hemma.
Min variant av Jambalaya bestod av följande ingredienser:
2 port.
1 stor gul lök, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olja
2 msk olja
1 dl råris
100 g rökt skinka, strimlad
0,5-1 stark Chorizo, i bitar
1 dl buljong från tärning
0,5 burk majs- och paprikablandning
gröna ärter
bönor, Kidney och vita
bönor, Kidney och vita
salt och peppar
paprikapulver
Hot Chili efter tycke och smak
15 droppar Tabasco
Hot Chili efter tycke och smak
15 droppar Tabasco
Gör så här:
Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Strimla paprikan och skinkan. Skär korven i skivor.
Fräs alltsammans i en rymlig stekpanna. Koka upp riset enligt förpackning. Tillsätt riset när det är färdigkokt och låt det fräsa med en kort stund. Blanda i övriga ingredienser.
Krydda med salt och peppar, Hot Chili. Krydda också med paprikapulver.
Krydda med salt och peppar, Hot Chili. Krydda också med paprikapulver.
Vänd ner ärtorna och låt dem puttra med ett par minuter.
Finns att köpa hos ADLIBRIS
Och så ett BOKTIPS inför helgen.
Alice Munro (f. 1931) växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario. Hon debuterade 1968 och har gett ut fjorton novellsamlingar och en roman. 2009 tilldelades hon Man Booker International Prize. Hos Munro är det ofta kvinnorna som står i centrum, som mödrar, döttrar, hustrur och älskarinnor. Hon har en sällsam förmåga att i detalj gestalta livet så som det är. Alice Munro är 2013 års Nobelpristagare med motiveringen den samtida novellkonstens mästare .
Ha en skön helg !
Article très intéressant , c’est un plaisir de vous lire..
SvaraRaderaj'apprécie énormément votre blog