måndag 4 november 2019

Bokrecension "Den starkaste lågan"




ETT STORT TACK TILL DET TREVLIGA BOKFÖRLAGET LIND & CO för den här fantastiska boken !

Den här boken kommer att stå på en favoritplats i hyllan där jag har staplat upp mina absoluta storfavoriter bland böcker ! Den här boken får sällskap av bl a "Teodlarens hustru" som är utgiven av Lind & Co

Boken kan bl a köpas hos ADLIBRIS

Författare till boken är Shobha Rao

HANDLING:
En extraordinär debutroman som utforskar vänskapsbandet mellan två indiska flickor som tvingas isär av livets omständigheter. Men de vägrar att ge upp hoppet om att finna varandra igen.

Savitha och Poornima lever båda i extrem fattigdom. Efter att Poornimas mamma dött saknas kärlek och ljus i hennes liv. Hon tvingas ta hand om hemmet och sina syskon till dess att pappan har hittat henne en lämplig make.
När Savitha gör entré i deras hem fängslas Poornima av den självständiga, glada flickan. De blir vänner och plötsligt känns deras lilla by inte längre riktigt lika klaustrofobisk. Poornima vågar drömma om ett liv bortom ett arrangerat äktenskap.
När en fruktansvärd våldtäkt driver Savitha på flykt, lämnar Poornima allt för att hitta sin vän. Hennes sökande tar henne till det indiska samhällets mörkaste hörn, på en skrämmande resa där hon utnyttjas på de mest brutala vis och till slut hamnar i ett lägenhetskomplex i Seattle. Trots de allt större hinder de ställs inför förlorar Poornima och Savitha aldrig det starka hopp som brinner inom dem.

Den starkaste lågan är en episk och gripande roman om vänskap och om fattiga flickors utsatthet i fattigdom. Den har lovordats av kritiker och nominerats till flera priser.

Författaren:
SHOBHA RAO flyttade till USA från Indien när hon var sju år gammal och är bosatt i San Francisco. "Den starkaste lågan" är hennes första roman.

BETYG:
5 / 5 !

Man beskriver boken som en extraordinär debutroman och jag håller med de som tycker så. Den är en storslagen debutroman !
Författarens berättelse lämnar ingen oberörd om flickornas extrema fattigdom som de lever i.

Som läsare får man en obarmhärtig inblick i hur det kan vara att vara barn och född flicka och hur kvinnans svaga ställning är i ett samhälle som styrs helt av mansdominerande och auktoritära samhälle och att feminismen är långt bort från verkligheten.
Tyvärr så är detta verkligheten för många kvinnor runt om i världen.

Brutaliteten i dess samhälle som väninnorna får gå igenom är obeskrivbar. Och man blöder inombords när man läser boken i hur kvinnor behandlas av männen.
Boken är gripande och man kan lätt streckläsa den. Författaren skriver på ett briljant sätt genom hela berättelsen om två fattiga flickor som finner varandras vänskap hos varandra och där vi får följa med på en sådan gripande resa i deras liv som är så smärtsamt och så mycket förnedring de får vara med om för att de är kvinnor.

Efter att de tappat bort varandra på grund av olika sorgliga och hemska händelser så förlorar de inte viljan att försöka hitta varandra igen. De kämpar på varsitt håll på olika platser med sina tragiska öden som de utsätts för under tiden men lågan att finna varandra slocknar aldrig. De korsar till och med Atlanten för att hitta varandra.

Omslaget på boken är vacker och bilden av ljuslågorna är överensstämmande med bokens innehåll.
Omslaget lockar definitivt till läsning !

LÄS BOKEN  ! 

Författare: Shobha Rao
Språk: Svenska
Utgiven: 2019-08-02
Översättare: Hanna Williamsson
Formgivare: Emma Graves
ISBN: 9789178614943
Förlag: Lind Co
Antal sidor: 356
Vikt: 516 gram



2 kommentarer:

  1. Den här boken måste jag skriva upp på min lista över böcker som jag vill läsa, tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du gillar boken också :-)
      Ha det gott !
      KRAM

      Radera